Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Podcasts voor creatieve en culturele ondernemers

Musea zijn dicht. Voorstellingen afgelast. Projecten uitgesteld. Minder productie, meer tijd thuis. Tijd om te reflecteren en te onderzoeken. Tijd om te luisteren naar podcasts waarin creatieve en culturele ondernemers vertellen over hun leven en beroepspraktijk. Hier in willekeurige volgorde acht tips.

Waar We Zijn

Een podcast van Het Huis Utrecht waarin kunstenaars nieuw werk tonen. 'Werk dat nu, tijdens de sociale quarantaine gemaakt is. Waarin we de dialoog aangaan over waar we nu zijn. Wat gebeurt er nu we niet meer samenkomen?'

De Makers

Dide Vonk, zangeres, actrice en maker, bevraagt andere makers hoe zij dat doen: leven en ondernemen in kunst en cultuur. Zo komen onderwerpen als subsidies, branding en eigenheid aan bod. Twee recente afleveringen staan vol met creatieve survivaltips voor tijdens de coronacrisis van meer dan vijftig gasten die eerder in Dides podcast verschenen.

Vallen en Opstaan

Vallen en opstaan is ‘dé podcast voor ondernemers en door ondernemers’. Host Vincent Reinders - bekend van zijn bedrijf 22tracks, dat in 2011 ‘Startup van het Jaar’ werd - praat met ondernemers van bekende en minder bekende bedrijven. Over hun ochtendrituelen, hoop en angst en succes en falen. Zo komt de oprichter van fietsenmerk Van Moof aan het woord, net als lingerie-ontwerper Marlies Dekkers.

De Binnenbühne

Schrijver en theatermaker Marjolijn Heemstra gaat voor De Correspondent op virtueel huisbezoek bij mensen die al maanden of jaren aan een voorstelling werken die niet door kan gaan. Om iets te bewaren van wat er nu verloren gaat. In de eerste aflevering praat ze met violist Lonneke van Stralen, voor wie Skype nu het podium is.

Creative Pep Talk

Illustrator Andy J. Miller heeft al meer dan 250 afleveringen gemaakt van zijn (Engelstalige) podcast Creative Pep Talk. Zelf omschrijft hij die als volgt: 'Via belachelijke analogieën, persoonlijke verhalen en interviews met kunstenaars, hoopt Andy je te helpen voorbij de verwarring te komen en een plan te maken voor een succesvolle creatieve carrière'. In aflevering 272 beantwoordt hij vier veelvoorkomende vragen tijdens de coronacrisis, zoals 'hoe blijf ik nu gemotiveerd om te maken?'.

Cultuursector in crisis

In de livecast van Pakhuis de Zwijger gingen betrokkenen in gesprek over de maatregelen voor de cultuursector van de overheid. Met onder meer Jan Zoet, voorzitter van Kunsten '92, en Liesbet van Zoonen, kroonlid van de Raad voor Cultuur.

Without Fail

Cliché maar waar: zonder falen geen succes. In Without Fail vraagt host Alex Blumberg mensen die iets groots hebben bereikt: wat werkte? Wat niet? En waarom. 'Openhartige gesprekken met mensen die moeilijke dingen hebben gedaan'. Zoals John Green, schrijver van The Fault in Our Stars, en Sam Esmail, regisseur van de tv-serie Mr. Robot.

Hoe Ik Kunstenaar Blijf

In deze podcast zoeken audiomakers Robin van Gelder en Renée Kapitein antwoord op de vraag hoe ze kunstenaar blijven. Adviseur Krista Heijster van Cultuur+Ondernemen stuurt ze langs lotgenoten, experts en ervaringsdeskundigen. In deze zoektocht staan Robin en Renée ineens in een slaapkamer, midden in een volle balzaal en op het strand: te staren naar de horizon. Hoe ik kunstenaar blijf gaat over jouw verhaal vinden, met anderen delen en er uiteindelijk je huur mee betalen.

Staat jouw favoriete podcast er niet tussen? Ken je nog een goede voor kunstenaars, creatieven, makers of culturele organisaties? Mail hem ons via communicatie@cultuur-ondernemen.nl.