Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Olga Vocal Ensemble over internationale ambities

Jonathan Ploeg begon in 2012 met vier studiegenoten van het Utrechtse conservatorium Olga Vocal Ensemble. De groep is net terug van hun eerste tour in de Verenigde Staten. De tweede tenor vertelt over hun dromen en plannen voor een internationale carrière, en hoe een Utrechtse cultuurlening heeft geholpen die werkelijkheid te maken.

Samen zingen

“Op het conservatorium worden studenten opgeleid tot solozanger. We misten het samen zingen, dus hebben we met z’n vijven een ensemble opgericht. We begonnen met hier en daar een concert, inmiddels zijn we uitgegroeid tot een professionele zanggroep.”

Repertoire is brede mix van stijlen

“We zijn allemaal klassiek geschoold, maar ons repertoir is een brede mix van stijlen. We deinzen niet terug voor jazz, pop of volksmuziek. Klassieke concerten zijn vaak afstandelijk en statisch, wij proberen dat anders te doen. Wat dat betreft kunnen we leren van de popmuziek. Daar is er bijvoorbeeld veel meer contact met het publiek. Ons ensemble probeert die twee werelden bij elkaar te brengen, en een breder publiek te trekken.”

Een vijfweekse tour in de VS

“In 2015, toen we net ons eerste album hadden uitgebracht, kregen we een mailtje uit de VS. Een directeur van een artiestenbureau had ons via YouTube gevonden, en vroeg of hij ons kon helpen met een tour in Amerika. Eerst wisten we niet zeker of het serieus was. We hebben hem teruggeschreven, en uiteindelijk een afspraak gemaakt in Amsterdam. Hij heeft ons horen zingen en was enthousiast.”

Een directeur van een artiestenbureau had ons via YouTube gevonden, en vroeg of hij ons kon helpen met een tour in Amerika. Eerst wisten we niet zeker of het serieus was.

“We zijn net teruggekomen van een tour van vijf weken langs de oostkust van de Verenigde Staten. We hebben tien concerten gegeven. Heel interessant met zo’n ander publiek, dat heeft ons weer even op de proef gesteld. Het was een geweldige ervaring. Te meer omdat alles zo goed geregeld was door de manager. We hoefden ongeveer alleen zelf ons vliegticket te boeken.”

Utrechtse cultuurlening bekostigd tour

“We hebben alle kosten voor die tour, onze langste en eerste buiten Europa, kunnen voorschieten met behulp van een Utrechtse cultuurlening. Het huren van een bus, de hotelkamers, alles is gedekt door de lening, in plaats van dat wij het persoonlijk moesten financieren. Dat had ook gekund, maar dan hadden we onszelf vier maanden niet kunnen uitbetalen, en dat was toch lastig geweest.”

Adviestraject bij lening

“We hebben ook gebruikgemaakt van de mogelijkheid bij de cultuurlening om met korting een adviestraject te volgen. We zaten met meerdere vragen, en hebben die in drie gesprekken met een adviseur allemaal kunnen behandelen. Cd-rechten, managerscontracten, onze bedrijfsstructuur: het waren uiteenlopende onderwerpen.”

“Doordat de adviseur ons zo kritisch heeft bevraagd, hebben we in de gesprekken ook onze identiteit als groep beter op de kaart gezet. Het was heel vruchtbaar. We weten nu wat we willen en wie we daarvoor nodig hebben. Met de bagage uit het adviestraject kunnen we duidelijk verder werken aan onze toekomst.”

Is een cultuurlening iets voor jou, je organisatie of gezelschap? Plan een geheel gratis orientatiegesprek van een uur of stel eerst een vraag aan onze Helpdesk.

Toekomst

“We hebben zeker nog grote internationale ambities. We gaan bijna zeker binnen nu en twee jaar terug naar de VS, en landen als Japan en China staan ook nog op onze droomlijst. Verder zijn we nu druk met het ontwerpen van een nieuw programma met als thema feminisme. De première staat al gepland: 17 november in de Pieterskerk in Utrecht.”

Bekijk de videoclips op www.olgavocalensemble.com

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.