Ervaringsverhaal Olga Vocal Ensemble over internationale ambities

Jonathan Ploeg begon in 2012 met vier studiegenoten van het Utrechtse conservatorium Olga Vocal Ensemble. De groep is net terug van hun eerste tour in de Verenigde Staten. De tweede tenor vertelt over hun dromen en plannen voor een internationale carrière, en hoe een Utrechtse Cultuurlening heeft geholpen die werkelijkheid te maken.

Samen

“Op het conservatorium worden studenten opgeleid tot solozanger. We misten het samen zingen, dus hebben we met z’n vijven een ensemble opgericht. We begonnen met hier en daar een concert, inmiddels zijn we uitgegroeid tot een professionele zanggroep.”

Mix

“We zijn allemaal klassiek geschoold, maar ons repertoir is een brede mix van stijlen. We deinzen niet terug voor jazz, pop of volksmuziek. Klassieke concerten zijn vaak afstandelijk en statisch, wij proberen dat anders te doen. Wat dat betreft kunnen we leren van de popmuziek. Daar is er bijvoorbeeld veel meer contact met het publiek. Ons ensemble probeert die twee werelden bij elkaar te brengen, en een breder publiek te trekken.”

VS

“In 2015, toen we net ons eerste album hadden uitgebracht, kregen we een mailtje uit de VS. Een directeur van een artiestenbureau had ons via YouTube gevonden, en vroeg of hij ons kon helpen met een tour in Amerika. Eerst wisten we niet zeker of het serieus was. We hebben hem teruggeschreven, en uiteindelijk een afspraak gemaakt in Amsterdam. Hij heeft ons horen zingen en was enthousiast.”

“We zijn net teruggekomen van een tour van vijf weken langs de oostkust van de Verenigde Staten. We hebben tien concerten gegeven. Heel interessant met zo’n ander publiek, dat heeft ons weer even op de proef gesteld. Het was een geweldige ervaring. Te meer omdat alles zo goed geregeld was door de manager. We hoefden ongeveer alleen zelf ons vliegticket te boeken.”

Cultuurlening

“We hebben alle kosten voor die tour, onze langste en eerste buiten Europa, kunnen voorschieten met behulp van een Utrechtse Cultuurlening. Het huren van een bus, de hotelkamers, alles is gedekt door de lening, in plaats van dat wij het persoonlijk moesten financieren. Dat had ook gekund, maar dan hadden we onszelf vier maanden niet kunnen uitbetalen, en dat was toch lastig geweest.”

Advies

“We hebben ook gebruikgemaakt van de mogelijkheid bij de Cultuurlening om met korting een adviestraject te volgen. We zaten met meerdere vragen, en hebben die in drie gesprekken met een adviseur allemaal kunnen behandelen. Cd-rechten, managerscontracten, onze bedrijfsstructuur: het waren uiteenlopende onderwerpen.”

“Doordat de adviseur ons zo kritisch heeft bevraagd, hebben we in de gesprekken ook onze identiteit als groep beter op de kaart gezet. Het was heel vruchtbaar. We weten nu wat we willen en wie we daarvoor nodig hebben. Met de bagage uit het adviestraject kunnen we duidelijk verder werken aan onze toekomst.”

Toekomst

“We hebben zeker nog grote internationale ambities. We gaan bijna zeker binnen nu en twee jaar terug naar de VS, en landen als Japan en China staan ook nog op onze droomlijst. Verder zijn we nu druk met het ontwerpen van een nieuw programma met als thema feminisme. De première staat al gepland: 17 november in de Pieterskerk in Utrecht.”

Bekijk de videoclips op www.olgavocalensemble.com

Wie een Cultuurlening verkrijgt van Fonds Cultuur+Financiering, moet die ook weer terugbetalen. Het Fonds Cultuur+Financiering beoordeelt elke aanvraag na een zorgvuldige afweging. Cultuur+Ondernemen adviseert, maar is niet verantwoordelijk voor de toekenning of afwijzingsbesluiten van het Fonds.

Pauline Rudolph

Pauline Rudolph

Projectmedewerker financiële faciliteiten