Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Met een cultuurlening realiseerde Museum van de Geest nieuw publieksaanbod

Museum van de Geest ontving in de zomer van 2020 €500.000 via een cultuurlening. Daarmee kon het museum zijn locatie opnieuw inrichten en een nieuwe interactieve tour ontwikkelen. Met deze persoonlijke ‘gids’ kunnen bezoekers zelfstandig door het museum wandelen terwijl hun tocht wordt verdiept met foto’s, filmpjes, geluidsfragmenten en veel meer. Hans Looijen, directeur Museum van de Geest | Dolhuys (Haarlem) vertelt er meer over.

Portret Hans Looijen, directeur Museum van de geest
Hans Looijen, directeur Museum van de Geest, foto: Bastiaan Musscher
Dankzij een cultuurlening hebben we een publieksaanbod kunnen realiseren dat de geest opent


Nodige aanpassingen

“We zijn een ongesubsidieerd museum, onze collectie en financiële steun komt vanuit onze achterban: de geestelijke gezondheidszorg. Toen we in 2020 steun wilden vragen voor nodige aanpassingen in het museum, hadden de zorginstellingen uiteraard andere prioriteiten. We lazen in een nieuwsbericht over deze lening, en ik dacht: dit kan weleens een heel mooie match zijn. De voorwaarden waren voor ons goed haalbaar. We meldden ons direct aan en kregen als een van de eersten deze lening.”

Geweldig product

“De cultuursector vindt leningen vaak spannend, je moet dat bedrag wel kunnen terugverdienen. Die angst voelde ik minder. Het verschil met een subsidie is niet zo groot: ook dan wordt geïnvesteerd op basis van een toekomstig rendement. Deze lening is een geweldig product – ik hoop van harte dat die blijft. De heldere criteria waar onze plannen aan moeten voldoen helpen ons om nog ambitieuzer te denken, meer onderlinge samenwerkingen aan te gaan en nog beter aan te sluiten bij de maatschappelijke agenda.”

Veel waardering en enthousiasme

"Direct na introductie merkten we hoe groot het succes was. Bezoekers overschreden hun verblijfslimiet ruimschoots. Nog steeds krijgen we veel lovende en positieve reacties. We hebben ook nog een extra route kunnen toevoegen aan de guide. We hebben natuurlijk wel de ene na de andere lockdown gehad, dus het aantal bezoekers blijft wat achter. Maar, de mensen die wel komen, zijn echt enthousiast. Mensen vinden het heel mooi dat deze verhalen een stem krijgen."