Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Met een cultuurlening bleef reizend restaurant De Maaltuin financieel gezond

De culinair-culturele diners van reizend restaurant De Maaltuin waren een groot succes, tot de coronacrisis roet in het eten gooide. Met de cultuurlening van Cultuur+Ondernemen wist mede-oprichter Lubbert de Boer deze onzekere periode te overbruggen. Hij deelt zijn ervaring van aanvraag tot afsluiten van de lening.

Ze waren net goed op stoom: de heren achter reizend restaurant De Maaltuin. In hun avondvullende programma dineren gasten op bijzondere plekken als Paleis Soestdijk, het Maritiem Museum in Rotterdam of het Muiderslot in Muiden, terwijl ze op unieke wijze het verhaal achter deze locaties leren kennen. Daarbij wordt van alles uit de kast getrokken: van podcasts en kunstinstallaties tot speurtochten en live muziek. En ook achter het vijfgangenmenu dat geserveerd wordt zit een gedachte.

Foto Lubbert de Boer
Maaltuin Trompenburgtuinen

Zo stond in de Botanische Tuinen in Utrecht kroos op het menu. Juist ja, dat groene spul dat doorgaans op sloten drijft. “De Universiteit Utrecht deed in de tuin onderzoek naar kroos als mogelijke vervanger van soja,” vertelt mede-oprichter Lubbert de Boer. “Wij serveerden daarom een kikkererwtensalade, gegarneerd met kroos. Via radio’s op tafel werd een hoorspel afgespeeld, terwijl op hetzelfde moment de bediening met gieters een heldere tomatenbouillon in het diepe bord schonk waardoor de kroos ging drijven.”

Stilstand

Per locatie wordt een uniek programma ontworpen, in samenwerking met kunstenaars, spoken word artiesten, muzikanten en wetenschappers. Zo stond in Trompenburg, een Botanische Tuin in Rotterdam, vorig jaar de installatie ‘Klankvoer’ van kunstenaarsduo Hart van Veen. Lubbert: “Gasten kregen daarbij een geluiddempende koptelefoon op, namen plaats in een hokje aan een lange tafel waar het dessert klaar stond. Aan de lepel zat een draad vast en op het moment dat deze lepel werd gebruikt, hoorde je een muziekstuk, gecomponeerd op het uitzicht op de tuin.” De totaalbeleving, in 2016 begonnen als eenmalig concept, is een doorslaand succes.

Project Lubbert de Boer: Klankvoer
Klankvoer

“Begin 2020 stonden we klaar om op tien verschillende locaties neer te strijken, maar toen brak de pandemie uit en kwam alles tot stilstand,” vertelt Lubbert. Opererend op het snijvlak van cultuur en horeca, wordt De Maaltuin hard geraakt door de maatregelen, en omdat het kleine bedrijf geen medewerkers in dienst heeft komen ze niet in aanmerking voor overheidssteun.

Lubbert: “Terwijl we wel samenwerkten met een heel netwerk aan bedrijven en zzp’ers, waar al afspraken mee waren gemaakt. Ook de algemene kosten liepen door. We maakten ons zorgen: hoe lang gaat dit duren? Hoe gaan gasten reageren? En hoe zorgen we dat we financieel gezond blijven zodat we op volle kracht vooruit kunnen als we weer van start mogen?”

Lubbert de Boer_Portret
Lubbert de Boer

cultuurlening: gunstige voorwaarden en goed advies

Om de onzekere coronaperiode te overbruggen, klopt hij aan bij Cultuur+Ondernemen. Sinds jaar en dag kunnen kunstenaars, creatieven en culturele organisaties daar terecht voor financiering om ideeën en projecten te realiseren die pas later inkomsten gaan opleveren. Om de sector te ondersteunen tijdens de coronacrisis ontwikkelde het fonds speciale leningen voor organisaties en eenmanszaken.

Lees meer over de mogelijkheden van een cultuurlening.

Het hele traject van aanvraag tot afsluiten duurde bij Lubbert een paar maanden. “In kennismakingsgesprekken werd eerst gekeken of wij voor een cultuurlening in aanmerking kwamen. Vervolgens moesten wij onze bedrijfsplannen overleggen: de cijfers van afgelopen jaren, de plannen voor de komende jaren.” Ze sloten een lening af voor 10 procent van hun omzet, tegen een lage rente van 1 procent. Lubbert: “De reden dat wij de lening moesten afsluiten was pijnlijk, maar de voorwaarden waren gelukkig gunstig. Het eerste jaar was aflossingsvrij en betaalden we slechts de rente. Inmiddels zijn we bezig met aflossen, in een periode van veertien maanden.”

Wie een lening verkrijgt, moet die ook weer terug betalen.