Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Meneer Monster maakt stoer en fris jeugdtheater - Talentlening als stap naar onafhankelijkheid

We creëren ons eigen verdienmodel

Meneer Monster is een stoer en fris jeugdtheatercollectief dat internationale jeugd-bestsellers bewerkt tot volwassen jeugdvoorstellingen die zich kenmerken door hun oprechte toon en toegankelijkheid. Meneer Monster is cultureel ondernemend en creatief en staat te springen om met hun monsterlijke producties de harten van hun jonge én volwassen publiek te veroveren. Hun investeringen financieren zij onder andere met een Talentlening (inmiddels opgegaan in de cultuurlening), om zo de stap naar onafhankelijkheid te maken.

Combinatie van financieringsvormen

Al twee jaar weet Meneer Monster menig kind én volwassene aan zich te binden als ware het familie. "Met ons fysieke spel, humor en verbeeldingskracht, proberen we de toeschouwer in het verhaal te betrekken. We hebben een goede tournee achter de rug en willen nu doorpakken. We creëren onze eigen verdienmodellen en zoeken daarbij naar een combinatie van verschillende financieringsvormen", aldus zakelijk leider Ben Visser. Omdat Meneer Monster een jong gezelschap is, beschikken zij nog niet over alle middelen om de voorbereiding van een voorstelling te bekostigen. Ben: "De financiële opbrengsten van een voorstellingen komen pas binnen wanneer de voorstelling al draait. De grootste kosten zitten in het transport."

Ondernemen zonder concessies met cultuurlening

Ben Visser klopte bij Cultuur+Ondernemen aan voor een voorfinanciering om een nieuwe productie te kunnen starten. "Wij willen ondernemen zonder concessies te doen en zoeken naar de wegen die kunnen leiden tot onafhankelijkheid. De cultuurlening van Cultuur+Ondernemen bood ons een goede financiële fundering. Toen de voorstelling op het podium stond, konden we de lening vlot aflossen en waren de bouwstenen gelegd om op eigen kracht te ondernemen."

Op zoek naar die combinatie van financieringsvormen is het theatercollectief een crowdfundingscampagne gestart. Door een bepaald bedrag per jaar te doneren, kun je 'familielid' van Meneer Monster worden. Bij ieder bedrag past een plekje in de stamboom. Zo kun je huisdier, ouder of lievelingszus worden.

Een laatste tip voor andere theaterondernemers? Ben Visser: "Bedenk een plan waarmee je mensen aan je kunt binden en gebruik daarbij je artistieke idee als ondergrond."

Meer weten?

Wil jij net als Meneer Monster je mogelijkheden vergroten door een lening? Bekijk dan eens onze leningproducten of neem contact met ons op.

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.