Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Hoe niksen ook investeren is

Als je eenmaal gedreven aan de slag bent, moet je jezelf dwingen soms even je hoofd leeg te maken. Dat kan nieuwe ingevingen opleveren en werkstress verlagen. Daarom: 4 x op weg naar meer ontspannen ondernemen.

Praat met iemand anders

Juist als je het zo druk hebt dat je jezelf te veel belast, kan het helpen met iemand te praten die op een gestructureerde manier met je naar je werk kijkt, waar je work in progress mee kunt bespreken om te bepalen hoe nu verder. Contact met anderen kan er ook voor zorgen dat je gemotiveerd blijft en je eigen grenzen oprekt. Zoek sparringpartners binnen en buiten je eigen kring of gebruik een gesprek met een adviseur van Cultuur+Ondernemen bijvoorbeeld om jezelf en je loopbaan een boost te geven.

Besteed dingen uit

Het kan rust geven je financiële administratie uit te besteden. Niet iedereen vindt het even leuk daarmee bezig te zijn en zodra je ’s nachts ligt te piekeren over je schoenendoos met bonnen, is het tijd om hulp in te schakelen. Ook andere deskundigheid kun je inhuren: over pr en marketing kun je je laten adviseren, je kunt de laatste software op je laptop laten zetten door iemand die daar goed in is, en als artiest, fotograaf of illustrator kun je op zoek gaan naar een bureau of agentschap om je door te laten vertegenwoordigen.

Maak een weekplanning

Maak een weekindeling en houd je aan je planning. Zet alles wat je moet doen op een rijtje en bedenk hoeveel tijd de verschillende deelactiviteiten kosten. Werk vervolgens zoveel mogelijk gestructureerd en volgens de planning. Op deze manier ga je ordelijker werken en dat geeft meer rust. Er is veel dat om je aandacht vraagt maar laat je niet afleiden van wat je je had voorgenomen te doen. Beperk de verstoringen tot een minimum of roep daar de hulp van apps als Stay on task (Android), Be Focused (iOS) of Forest voor in, en stel jezelf een limiet voor bepaalde apps. Met Flipd kun je je telefoon helemaal op slot zetten.

Ken je behoeften

Als je anderen vertelt waar je mee bezig bent, zijn er van die momenten waarop je ogen gaan glimmen. Onbewust weet je namelijk allang wat bij je past. Daarbij is het onvermijdelijk dat je af en toe vast komt te zitten. Ook dan is het belangrijk na te gaan waar je behoefte aan hebt. Moet je je nachtrust opschroeven? Een gezonde maaltijd voor jezelf koken? Wil je jezelf onderdompelen in het werk van andere creatievelingen?

Blijf vriendelijk naar jezelf. Probeer niet-helpende, demotiverende gedachten niet te laten domineren. Train je innerlijke stem zo dat je positief blijft en focust op de blijdschap die je voelt omdat je kunt doen waar je goed in bent en daar beter in kunt en wilt worden.

Ruimte voor nieuwe ingevingen

Kortom: schakel hulp in en zoek gelijkgestemden op in je netwerk. Drentel een middag door de stad, maak een mooie wandeling door de natuur en je zal zien hoe je hoofd volstroomt met nieuwe ingevingen. Of misschien niet, maar dan heb je in ieder geval gewerkt aan het verlagen van werkstress.

Dit artikel komt uit Route Ondernemerschap: de Zakelijke Gids voor Kunstenaars en Creatieven, die kunstenaars helpt hun professionele route te vinden. Download de hele gids hier.