Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Het HipHopHuis Rotterdam volgde een financieel adviestraject

De adviseur heeft voor ons echt het verschil gemaakt.

Directeur Aruna Vermeulen van het HipHopHuis in Rotterdam noemt de samenwerking met financieel adviseur Alexander Ramselaar van Cultuur+Ondernemen heel vruchtbaar. Ze zette hem in om te brainstormen over oplossingen voor het liquiditeitsprobleem van haar stichting.

Inhoudelijk is het HipHopHuis in goede vorm, maar financieel niet. “We hadden geld tekort op de bank. Dat zou ons gaan opbreken.” De brainstorm resulteerde in een benefiet dat ruim 36 duizend euro opbracht. Geld waarmee de stichting het werkkapitaal kon aanzuiveren.

De juiste vragen

Het adviestraject bij het HipHopHuis bestond uit een brainstorm met personeel en bestuur, gefaciliteerd door Ramselaar. Daarin konden ideeën over crowdfunding worden uitgewerkt. Vermeulen: “De adviseur had een neutrale positie. Hij was voor iedereen een vreemde, dat was heel fijn. Vreemde ogen dwingen. Hij stelde de juiste vragen en leidde daardoor het gesprek de goede kant op.”

“Wij hadden al ideeën, hij heeft geholpen ze uit te werken. Ook vertelde hij waarom hij geloofde in meerdere financieringsstrategieën. Uiteindelijk hebben we met hem iedereen in de organisatie op één lijn gekregen. Hij heeft het verschil kunnen maken. Nu worden de nieuwe ideeën breed gedragen.” Een van de crowdfundacties die voortkwam uit de brainstorm was een benefiet matinee, die in december 2014 plaatsvond om de stichting een financiële injectie te geven. Van de beoogde 40 duizend euro werd ruim 36 duizend opgehaald, onder meer met kaartverkoop, een veiling en sponsoring.

Verschillende expertises

“We gingen oorspronkelijk naar Cultuur+Ondernemen omdat we van plan waren een lening aan te vragen en wilden kijken of zij konden helpen”, vertelt Vermeulen. “Maar al snel werd duidelijk dat dat lastig zou worden.” Vermeulens collega stelde een gesprek met een adviseur voor over andere manieren van financieren. “In het begin zag ik dat niet zitten. Je ziet dat advies geld kost, terwijl je al weinig geld hebt. Het is dan geen makkelijke keuze op de korte termijn te investeren. Achteraf zie ik pas wat het heeft opgeleverd.”

Daarnaast bracht de adviseur ook een expertise mee die voor het HipHopHuis van belang was: vastgoed. “Een van onze grootste kostenposten is ons pand. We hebben Ramselaar opnieuw gevraagd om blijvend te adviseren over wat hier nog te winnen valt.” Volgens Vermeulen helpt een adviseur je te laten zien waar je kracht zit en die te benutten. De lijnen tussen haar en Ramselaar zijn kort. “Als ik weer inhoudelijk advies nodig zou hebben, zou ik dat zeker bij Cultuur+Ondernemen aanvragen.”

Ook geïnteresseerd in een financieel adviestraject? Neem dan contact op met Alexander.