Skip naar content
Skip naar content

Verdieping Geld vinden voor herstart activiteiten of overbrugging

Op zoek naar geld voor een project, programma of het weer opbouwen van een buffer? Als culturele organisatie, kunstenaar of maker kun je bij Cultuur+Ondernemen speciale leningen aanvragen ter ondersteuning tijdens de coronacrisis. Welke mogelijkheden er zijn en wanneer je in aanmerking komt, lees je in deze veelgestelde vragen.

Tijdelijk extra ruimte door te lenen in tijden van corona. Hoe zit dat?

Wanneer je voor de crisis een gezonde organisatie had, kan een lening helpen om ook nu uitgaven te doen die later inkomsten opleveren. Tijdelijk geld voor een investering die zichzelf kan terugverdienen. De Cultuur Opstart Lening is er voor de herstart van publieksgerichte producties, programma’s en activiteiten. En de Cultuur Vermogen Lening biedt hulp bij het versterken van het weerstandsvermogen van je organisatie of praktijk. Tot 1 juli 2021 kun je een aanvraag indienen.

De leningen zijn verschillend in omvang. Je kunt een aanvraag indienen tot € 500.000. Onze adviseurs kijken aan de hand van jouw specifieke wensen en vragen welke vorm van financiering het meest passend is. Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Vraag kosteloos een oriëntatiegesprek aan.

Waar kan ik de Cultuur Opstart Lening voor gebruiken?

Met de Cultuur Opstart Lening kun je als culturele organisatie investeren in producten, programma’s en projecten om nieuwe inkomsten te werven. De activiteiten waar het geld voor wordt aangevraagd, passen bij de activiteiten die je organisatie in het verleden ontwikkelde. Ook kun je een lening aanvragen voor een deel van deze activiteiten. We houden hierbij rekening met aanpassingen als gevolg van de coronapandemie.

De lening vraag je aan vanaf €10.000 tot €500.000 tegen 1% rente. In totaal kun je twee leningen ontvangen van maximaal €1.000.000. De looptijd van de lening is maximaal 3 jaar. Het is mogelijk om tussentijds de lening gedeeltelijk of in zijn geheel af te lossen zonder extra kosten. De rente betaal je elke maand achteraf.

Benieuwd naar specifieke toepassingen voor de Cultuur Opstart Lening? We hebben een aantal voorbeelden op een rij gezet voor podiumkunsten, film, boekhandels en boekwinkels, musea, galeries en festivals.

Voor wie is de Cultuur Vermogen Lening?

Als culturele organisatie of eenmanszaak kun je de Cultuur Vermogen Lening gebruiken voor het in stand houden en weer opbouwen van je eigen vermogen of weerstandsvermogen. Geld dat je normaliter gebruikt als buffer, werkkapitaal of om nieuwe investeringen te doen. Met behulp van de lening zet je de activiteiten voort van je onderneming of organisatie.

Organisaties kunnen de Cultuur Vermogen Lening aanvragen vanaf € 25.000 tot € 50.000 met een looptijd van maximaal 10 jaar. Voor eenmanszaken is de lening vanaf € 10.000 tot € 75.000 aan te vragen voor maximaal 5 jaar. Het is mogelijk om vervroegd de lening gedeeltelijk of in zijn geheel af te lossen zonder extra kosten. De rente is 1% en betaal je elke maand achteraf.

Wanneer kun je een Cultuur Opstart Lening aanvragen?

 • Je hebt een culturele organisatie die al langer dan 2 jaar bestaat en je kunt recente jaarcijfers (2018 0f 2019) aanleveren.
 • Je organisatie genereert minimaal 50% eigen inkomsten. Eigen inkomsten kunnen bestaan uit publieksinkomsten/verkoop, sponsoring, giften/donaties en bijdragen van bijvoorbeeld private fondsen.
 • Je organisatie heeft voldoende financiële ruimte om de rente en kosten van de lening te betalen. Dit kun je aantonen met een cashflowoverzicht en een onderbouwd projectplan (inclusief begroting).
 • Je organisatie is gevestigd in Nederland en is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. De te financieren producties, programma’s of projecten worden in Nederland uitgevoerd.
 • Jouw organisatie maakt geen gebruik van de andere cultuurspecifieke ondersteuning door het ministerie van OCW in het kader van de huidige coronapandemie.

Wannneer kun je een Cultuur Vermogen Lening aanvragen?

 • Je hebt een culturele organisatie of eenmanszaak die al langer dan drie jaar bestaat en je kunt jaarcijfers van de afgelopen drie jaar (2017, 2018,2019) aanleveren.
 • Je organisatie is gevestigd in Nederland en is ingeschreven bij de Kamer van Koophanden. De te financieren activiteiten worden in Nederland uitgevoerd.
 • Je organisatie heeft voldoende financiële ruimte om de rente en kosten van de lening te betalen.

In ieder geval de volgende documenten moet je gereed hebben:

 • Recente tussentijdse cijfers over 2020 en een prognose over het lopende boekjaar 2021.
 • Een cashflowprognose waaruit de aflossingscapaciteit blijkt.
 • Een ondernemingsplan voor de komende jaren
 • Voor organisaties: statuten of oprichtingsakte van de bv

Heb je interesse en wil je een aanvraag indienen?

Dat kan tot 1 juli 2021. Stuur een mail naar cultuurlening@cultuur-ondernemen.nl met de volgende gegevens:

 • naam organisatie
 • contactpersoon
 • telefoonnummer

Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op en informeren je over de vervolgstappen.

Meer informatie

Heb je een vraag over onze leningen? Kom je niet in aanmerking en ben je op zoek naar andere passende financiering? Neem gerust contact op of vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is.