Skip naar content
Skip naar content

Interview Een interview met Bruno van den Elshout - Route Ondernemerschap

Bij de bijeenkomst van de reeks Route Ondernemerschap die draait om het vinden van financiering, is kunstenaar Bruno van den Elshout te gast. Hij vertelt onder meer over zijn cultureel ondernemerschap en hoe hij het geld voor het boek van zijn kunstproject NEW HORIZONS bij elkaar kreeg. Hier vast een voorproefje én een financieringstip van Bruno.

NEW HORIZONS

‘Rust en ruimte zichtbaar en deelbaar maken: dat was een idee voor een project dat ik had. Hoe ging ik dat doen? Toen ik in de zomer van 2011 met mijn zoontje en vriendin op het strand liep, werd het me plots duidelijk toen hij een schip op de horizon aanzag voor een vliegtuig. De horizon, dat moest het zijn.

NEW HORIZONS Bruno van den Elshout
NEW HORIZON #4014, 16.06.2012 - 06h00 (en in het boek staat hij voor Basisvertrouwen)

‘Door de observatie van mijn zoontje besefte ik dat ik daar al mijn hele leven rust en ruimte heb gezocht. En steeds gevonden. Zo ben ik erop gekomen om in 2012 een jaar lang, elk uur, met een zelfgebouwde machine vanaf het dak van een hotel in Kijkduin, elk uur de horizon van de Noordzee te fotograferen.’

Tip: kijk in elke fase wat je nodig hebt én wat je kunt bieden ‘Al die foto’s wilde ik bundelen tot een boek. Dat zou me honderdduizend euro gaan kosten, vanwege de bijzondere bindwijze en de omvang van de oplage, 2012 exemplaren. Het geld heb ik uiteindelijk bij elkaar gekregen met hulp van verschillende financieringsvormen. In elke fase van de ontwikkeling waren steeds de twee centrale vragen: wat staat mij te doen en hoe kan ik in het klein laten zien wat ik in het groot wil realiseren?

‘Toen ik alleen nog het idee had, konden mensen nog niks van me kopen, maar konden ze wel al toezeggen dat ze iets zouden gaan kopen. Daarom heb ik eerst gewerkt met voorinschrijving. Met het geld dat ik ophaalde, kon ik een ontwerp maken en één leeg proefboek laten maken. Dat kon ik aan mensen laten zien en fotograferen, en heb ik gebruikt om een crowdfunding campagne op te zetten. Nadat die campagne geslaagd was, had ik genoeg geld bij elkaar om een minimale oplage van vierhonderd stuks te drukken, en kon ik over tot voorverkoop.

‘Ondertussen heb ik ook kleinere producten te koop aangeboden, zoals ansichtkaarten en posters. Die kosten een stuk minder om te drukken. Zo kon ik NEW HORIZONS wel al tastbaar en deelbaar maken, terwijl het boek er nog niet was. Ik keek steeds: hoe kan ik dat wat er nog niet is, in een zo haalbaar mogelijke vorm wel al tastbaar maken.’

Korte biografie

Portret Bruno van den Elshout
Bruno van den Elshout ©Robin de Puy


Met alles wat hij maakt, wil beeldend kunstenaar Bruno van den Elshout (1979) uitnodigen tot ontmoeting tussen mensen, ideeën en werelden. Zijn bekendste project is NEW HORIZONS: in 2012 fotografeerde hij een jaar lang ieder uur de Noordzeehorizon, met een zelfgebouwde machine op het dak van een hotel aan het Haagse Zuiderstrand. Bruno woont in Den Haag met zijn vrouw en twee kinderen.