Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Een boost aan je zakelijke ontwikkeling door het Oriëntatiegesprek

De periode na het afstuderen aan een kunstacademie is een sprong in het diepe, zeker op zakelijk vlak. Dat is tenminste hoe schoen- en textielontwerper Suzanne Oude Hengel het ervoer. Om haar ontwerpstudio op te starten, plande ze een oriëntatiegesprek met Cultuur+Ondernemen. Drie jaar later had ze opnieuw zo’n gesprek. Deze keer ging haar vraag over financiering voor een industriële breimachine. Een investering die vruchten afwerpt: inmiddels weten grote opdrachtgevers haar te vinden.

Perfecte match

Portret Suzanne Oude Hengel
Foto: © Dana Dijkgraaf


“Nadat ik afstudeerde aan de opleiding Product Design aan ArtEZ richtte ik mijn bedrijf op: best een grote stap. Maar eerlijk is eerlijk: de zakelijke kant - na de opleiding wist ik daar geen bal van. Waar begin je, en hoe pak je het goed aan? Dat was voor mij aanleiding om bij Cultuur+Ondernemen aan te kloppen. Tijdens dat gesprek heb ik goede handvatten gekregen, waar ik meteen mee aan de slag kon. Ook koppelde adviseur Renate me aan een coach - Marcel Groen - die me verder hielp op zakelijk vlak. Enorm fijn omdat zij de match kon maken: na ons gesprek voelde ze goed aan wat er bij mij en mijn vraag paste.”

Bij haar hangt iets in de lucht

“Later kwam ik opnieuw bij Cultuur+Ondernemen terecht. Om mijn bedrijf weer een stap verder te brengen, wilde ik een industriële breimachine kopen. Tot dan toe was ik vooral afhankelijk van het TextielMuseum voor mijn breiwerk. Maar ik besefte dat afhankelijkheid van één partij me erg kwetsbaar maakt. Het aankopen van een breimachine betekende meer dan de aankoop van dat apparaat alleen. Er moest ook een auto komen om naar de machine toe te gaan. Er was een nieuwe computer nodig. Best wel wat, dus! Door het oriëntatiegesprek had ik vertrouwen dat een lening goed bij mijn vraag paste, en durfde ik het ook aan.

Hoe het nu gaat? Ik heb de lening gekregen en de machine is aangekocht. Ineens komen er allerlei grote namen naar mij toe. Alsof ze weten: bij haar hangt iets in de lucht. Ik werk bijvoorbeeld voor On Running - een groot schoenenmerk. En er komt iets heel groots aan, maar daar kan ik nu nog niets over vertellen. Supergaaf om te merken dat het balletje zo is gaan rollen, mede dankzij Cultuur+Ondernemen.”

“Als ik iemand tegenkom die tegen zakelijke vragen aanhikt, zoals ik dat ook deed, dan raad ik altijd het oriëntatiegesprek aan. Cultuur+Ondernemen is een fijne plek waar je heel laagdrempelig terecht kunt voor advies. Voor begeleiding in je zakelijke aanpak, of als je twijfelt over de juiste manier om een aankoop te financieren. Ik heb er ontzettend veel aan gehad, dus dat gun ik anderen ook.”

Met het oriëntatiegesprek voorzien onze experts je van advies op maat. Ze zijn een onafhankelijk sparringpartner, of je vraag nu over zakelijke ontwikkeling, financiering of besturen en toezichthouden gaat.