Skip naar content
Skip naar content

Nieuws Eén op de zes zzp’ers kampt met burn-outklachten

In het algemeen lijkt het beter te gaan met het kleinbedrijf. De problemen door hoge energieprijzen, personeelstekorten en de toelevering van producten zijn afgenomen in het vierde kwartaal. Toch kan alsnog ruim de helft van de ondernemers niet goed rondkomen. Dat heeft zijn weerslag op hun mentale en fysieke gesteldheid. Eén op de zes ondernemers heeft burn-outklachten. De culturele sector staat er relatief het slechtste voor.

Cultuur+Ondernemen deed mee aan de 9e editie van Kleinbedrijf Index, een onderzoek naar de economische situatie van zzp’ers en kleine ondernemingen.

Download de Kleinbedrijf Index Q4 2022 rapportage

De culturele sector loopt sterk achter in omzet en ondernemersinkomen

De culturele sector loopt sterk uit de pas in omzet en ondernemersinkomen. 51% heeft een omzet onder de €1.500,- per maand en 56% verdient onder bijstandsniveau. Ook de groeiverwachtingen in de culturele sector zijn fors lager dan in andere sectoren. De sector kent ook het hoogste aantal ondernemers dat wil stoppen, gevolgd door de horeca. Opvallend is dat de culturele sector het best in staat is hun rekeningen op tijd te betalen. Samen met de zakelijke dienstverlening, die van alle sectoren de beste nettomarges kent.

Bijna de helft van de ondernemers heeft behoefte aan extra kapitaal voor investeringen. In de culturele sector is deze behoefte het laagste, maar nog altijd 31%. De behoefte is het grootst bij starters, (sterk) groeiende ondernemers en ondernemers die herstellen van de corona perikelen.

Hoogste stressniveaus in de culturele sector

Deze financiële omstandigheden en de externe gebeurtenissen - zoals corona, de oorlog in Oekraïne, sterk schommelende energiekosten, hoge inflatie en lage vertrouwen in het bancaire stelsel – vergen veel van ondernemers. Dit heeft zijn weerslag op hun mentale en fysieke gesteldheid. Het stressniveau stijgt over de hele linie licht en is het hoogst in de culturele sector en de horeca. Eén op de zes ondernemers heeft burn-outklachten. De meest gemelde symptomen zijn voortdurende vermoeidheid, teleurgesteld zijn in anderen en slaapproblemen.

Burn-out heeft een sterke relatie met het niet op tijd kunnen betalen van rekeningen. De kans op burn-out is het hoogst als er sprake is van hoog ziekteverzuim in het bedrijf en/of het bedrijf in de Randstad is gevestigd. Volgens de respondenten is vooral het herstellen van de balans tussen werk- en privéactiviteiten de sleutel voor een beter welbevinden, samen met het meer ontspannen in de vrije tijd. Het gebruikmaken van een adviseur is een goede voorspeller van welbevinden.

Hulp nodig bij jouw ondernemersvraag?

Ondernemen in onzekere tijden

Een realistische blik op de financiële toekomst, helpt beter te kunnen reageren op acute dreigingen of dreigingen op langere termijn. We bieden je een stappenplan dat je kan helpen om alles op een rij te zetten. Lees meer

Spar een uur met een van onze adviseurs

Met een gratis Oriëntatiegesprek van één uur helpt Cultuur+Ondernemen om na te denken over je toekomstperspectief als maker of kunstenaar. Als onafhankelijke sparringpartner voorzien onze experts je van advies op maat. Vraag een Oriëntatiegesprek aan

Vind je route naar financiering van jouw project, product of onderneming

Krijg inzicht in welke financieringsmogelijkheden er bestaan voor jouw financieringsbehoefte. Laat je inspireren door actuele voorbeelden van andere kunstenaars, creatieve makers en organisaties. Verdiep je kennis met verwijzingen naar andere platforms. Ga naar de Culturele Financieringswijzer