Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Drumschool Robin kreeg een boost door een cultuurlening

Met zijn drumschool groeide Robin van Rhijn (33) uit zijn container. Per toeval stuit hij op een geschikt pand. En dan? Bij deze belangrijke stap krijgt hij hulp van Cultuur+Ondernemen. ‘De lening zorgde voor groei, ook in professionaliteit.’

Robin van Rhijn
Robin van Rhijn, foto door Stuart Holt
‘Ik wilde niet mijn hele leven in een container zitten’

Robin: “Vind als muzikant maar eens een fijne oefenruimte. Zeker in Amsterdam is dat een uitdaging. Met mijn plekje bij Treehouse op de NDSM werf was ik dus erg blij. Treehouse is een creatieve broedplaats aan het IJ waar kunstenaars, muzikanten en theatermakers een eigen ruimte kunnen huren in de vorm van een container. In mijn studiootje kon ik prima drummen; oefenen voor de bands waarin ik speel en drumles geven aan leerlingen. Toen Covid kwam, werden de lessen online terwijl de interesse alleen maar toenam. Veel mensen gaven gehoor aan hun verlangen te leren drummen. De werkplek was hartstikke gaaf maar ik begon ook tegen de beperkingen aan te lopen; de inmiddels 40 leerlingen kon ik niet blijven combineren met mijn klussen als sessiemuzikant. Ik trok twee zzp drumleraren aan en puzzelde me suf op lesroosters in die ene studio. Ik hou van organiseren en ondernemen maar de verantwoordelijkheid voor twee extra mensen voelde ik ook. Bovendien: ik wilde niet mijn hele leven in een container zitten.

Een toffe ruimte met veel mogelijkheden

De eigenaar van de surf-shop waar ik regelmatig kom, vertelde me toevallig dat hij uit zijn pand zou gaan. Een fantastische plek van 160 m2 in Amsterdam Noord, niet ver van mijn huis. De voormalige garage was al prachtig opgeknapt door eerdere huurders. Ik was direct enthousiast over de ruimte; hier zou ik gelijktijdig kunnen lesgeven, oefenen en partijen opnemen.

Jonge drummer treedt op voor een publiek in de drumschool van Robin van Rhijn
Een leerling bij Drumschool Robin, foto door Stuart Holt


De kans kwam als een verrassing, ik was niet actief op zoek, maar het bood veel mogelijkheden. De ruimte was zo tof, bijna te mooi om waar te zijn. Ik heb mijn interesse kenbaar gemaakt en begon na te denken over verbouwingskosten en vaste lasten. Stel dat het doorging, hoe moest ik dat financieren? Er ging enige tijd overheen voor ik bericht kreeg. Het was tijdens mijn vakantie in Portugal waar ik in het ziekenhuis lag, net geopereerd aan een blindedarmontsteking. Ik was blij met het goede nieuws, maar het gaf me ook stress. De verhuurder was begripvol: ‘Eerst maar eens opknappen’, schreef hij.



Een kleine lening is voor een grote bank oninteressant

Een week later, terug in Amsterdam, ben ik langsgegaan en viel definitief voor het pand. Wauw, hier kon ik mijn drumschool serieus uitbreiden. Tenminste, als het financieel haalbaar was. Ik maakte een afspraak met een grote bank maar daar zat ik niet goed. ‘We starten op €50.000,-’ vertelden ze. Voor hun was ik oninteressant met mijn aanvraag van €5.000,-. Dat verbaasde me wel een beetje, ik dacht dat een laag bedrag voor hun ook een laag risico zou betekenen. Wat wel leuk was: ze hielpen me toch op weg. ‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen’, zeiden ze, ‘maar informeer ook eens bij Cultuur+Ondernemen’. Intussen had iemand uit de theaterwereld mij daar ook al op gewezen. Eerlijk gezegd kende ik de stichting niet maar een afspraak was zo gemaakt. Met adviseur Ed Hensen had ik een fijn gesprek. Hij had echt interesse en wist behoorlijk wat van muziek. Ed stelde scherpe vragen en liet me overal goed over nadenken; wat wilde ik verbouwen, had ik marketingkennis, hoe dacht ik aan meer leerlingen te komen en aan goede materialen? Ed was vooral positief en dat gaf me vertrouwen.

Liquiditeitsprognose? Nooit van gehoord!

Met het nodige huiswerk verliet ik het kantoor. Er was van alles dat ik moest opsnorren; een KvK uittreksel, mijn CV, diploma’s, bankafschriften, eventuele toegekende subsidies, jaarcijfers en dat soort zaken. Het spannendst: ik moest een onderbouwd projectplan maken, inclusief financiën. Gelukkig kreeg ik hulp van vrienden want voor mij is dit geen dagelijkse kost. Termen als ‘kasstroomoverzicht’ en ‘liquiditeitsprognose’; ik had er werkelijk nog nooit van gehoord. Het muzikantenbestaan kan financieel gezien nogal schommelen; als sessiemuzikant heb ik het soms rustig, maar ga ik met een band toeren dan verdien ik ineens meer. Daar moest ik inschattingen van maken. De drumschool is daarentegen weer beter te plannen. Door het plan in te vullen ontstond er een goed overzicht. De bovenverdieping kon ik onderverhuren aan een fotograaf en de repetitieruimte was vast interessant voor bandjes. De verbouwing voor het creëren van twee geïsoleerde ruimtes calculeerde ik ook in.

Terug aan tafel bij Cultuur+Ondernemen werd al snel duidelijk: hier lag een realistisch plan en dus kreeg ik de lening. We zijn gelijk gestart met verbouwen en na drie weken konden we open, dat was echt te gek. Dankzij de lening kon ik de bouwers ook gelijk betalen, dat vond ik erg fijn. Zelf ben ik wel gewend om in rustige tijden van weinig geld te leven, maar mensen die voor me werken wil ik graag netjes en op tijd betalen.

‘Het projectplan gaf mij rust’

Omdat ik zelf ook muzikant wil blijven, ben ik een dag minder les gaan geven. Ik neem nu ook drumpartijen op voor artiesten of producers. Op muziekvlak biedt deze ruimte veel meer mogelijkheden. Het projectplan gaf mij rust; ik wist precies wat ik moest doen om mijn prognoses te halen. Door de lening kreeg mijn bedrijfje een boost, ook in professionaliteit. Ik liet een website maken, ben van strippenkaarten naar een maandelijks betalingssysteem gegaan en zorgde dat ik privé ook wat te besteden had. Het afgelopen jaar liep alles volgens plan en precies zoals Ed had voorzien; vlak voor de zomer was alles afbetaald. De komende jaren wil ik meer bekendheid geven aan deze coole plek. Hier kunnen mensen oefenen, drumles nemen of naar een optreden gaan. Voor de zomervakantie heb ik hier twee kleine evenementen georganiseerd. Eén open dag met optredens van leerlingen en een concertje met een trompettist uit Amerika. Supertof, het smaakt naar meer.

‘Als ondernemer ben ik mezelf serieuzer gaan nemen’

De kans die ik kreeg om dit pand te huren was geweldig. En met het relatief kleine bedrag dat ik van Cultuur+Ondernemen leende, heb ik het aangedurfd. Door het leerzame traject kreeg ik beter grip op mijn bedrijfsvoering en -jawel- hét kasstroomoverzicht. Andere creatieve ondernemers raad ik aan om gewoon in gesprek te gaan met een adviseur van Cultuur+Ondernemen, dat kan echt lonend zijn. Door dit duwtje ben ik mezelf als ondernemer serieuzer gaan nemen. Afgelopen zomer was de cirkel rond; het was precies een jaar later en ik was opnieuw in Portugal. Alleen nu gezond én een ervaring rijker. Het voelt soms nog onwerkelijk; op die toffe locatie staat op de glazen, industriële pui in grote letters: ‘Drumschool Robin’. Da’s toch wel gaaf.

Weten of de cultuurlening iets is voor jouw organisatie? Je vindt meer informatie op onze cultuurleningen pagina.