Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Dick van den Heuvel volgde een financieel adviestraject

"Het traject was heel wezenlijk voor ons bestaan, we zijn nu een echte onderneming geworden", vertelt scenarioschrijver Dick van den Heuvel. Voor de financiering van de musical Spijt! volgde hij met zijn Stichting Homemade Productions een adviestraject bij Cultuur+Ondernemen.

Resultaat: een langdurige overeenkomst met een grote bank, volgens Van den Heuvel een belangrijk fundament voor volwassenheid van zijn productiemaatschappij.

Van den Heuvels kennismaking met het adviestraject van Cultuur+Ondernemen was tamelijk informeel: "Eind vorig jaar ontmoette ik een adviseur op een bijeenkomst over de cultuurlening. Zijn verhaal was helder en inspirerend. Toen heb ik hem gevraagd of wij ook eens over financiering konden praten."

Overbruggingskrediet

Van den Heuvel was destijds al druk met de productie van Spijt! de musical, naar een boek van Carry Slee. De musical wordt geproduceerd zonder subsidie, dus de makers leven van de opbrengst. "Dat betekent dat de kosten voor de baten uitgaan", legt hij uit. "Die kosten kun je als zelfstandig ondernemer voor een deel zelf ondervangen, maar dat houdt op een bepaald moment op." Met hulp van een adviseur wilde hij daarom kijken naar de mogelijkheden voor overbruggingskrediet. "Want ik wil de productie wel maken met alles wat ik heb verzonnen, en daarvoor is eerder geld nodig dan we het binnenkrijgen."

Na een eerste inventarisatie heeft de adviseur een structuur voor de financieringsaanvraag ontwikkeld. Vervolgens liet de adviseur Van den Heuvel zelf een voorstel voor de bank schrijven en documenten aanleveren. "Daarna heeft hij alles kritisch bekeken. De adviseur deed de inhoudelijke en financiële redactie. Dat is fijn, want er zijn zoveel details, en ik ben bepaald geen financieel deskundige. Door regelmatig bijeen te komen, en steeds aanpassingen door te voeren, kwamen we uiteindelijk tot een 'goed doortimmerd plan'."

Risico's

Een belangrijke invloed van de adviseur in dit proces was de focus op het benoemen van risico’s en het ondervangen daarvan. Van den Heuvel: "Een bank wil zien dat je adequaat met crises omgaat en hoe je in het verleden risico’s hebt beheerst. Daarom hebben we in ons plan bijvoorbeeld benoemd hoe we eerder bij de voorstelling Afblijven twee dagen na een ongeluk met de cast de boel weer op de rit hebben kregen."

Met het financieringsvoorstel op zak zijn vier banken benaderd; twee daarvan wilden in gesprek. "Bij de bank die we uiteindelijk kozen, zeiden ze: dit voorstel is zo goed, we zouden willen dat iedereen het op deze manier inlevert", vertelt Van den Heuvel enthousiast. "Het zat goed in elkaar, was goed onderbouwd, dus ze wilden met ons in zee." Nu heeft de stichting een langlopend financieringsarrangement. "Dat maakt alles een stuk helderder. We hoeven bijvoorbeeld niet meer slordig of vervelend te zijn met het uitbetalen van onze mensen." Wanneer nodig draait de bank ‘de geldkraan’ open, zodra een productie omzet draait wordt er terugbetaald.

De samenwerking met de adviseur is Van den Heuvel goed bevallen. "We houden zeker contact voor de toekomst. Hij was precies degene die we nodig hadden: financieel deskundig en met een hart voor cultuur."

Bekijk hieronder de trailer van de musical Spijt!:

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Ook geïnteresseerd in een adviestraject? Lees er meer over of neem contact op met Alexander.