Skip naar content
Skip naar content

cultuurlening Video: Hoedenontwerper en -maker bouwt bedrijfsactiviteiten uit en ontwikkelt ondernemerschap

Berry Rutjes is hoedenontwerper- en maker en gespecialiseerd in de klassieke, ambachtelijke technieken van het hoeden maken. Ze heeft een atelier in Gouda en een salon in Den Haag. Berry geeft workshops bij haar in het atelier en online via de Dutch Hat Academy.

Met de cultuurlening die Berry bij Cultuur+Ondernemen afsloot, kon ze ten tijde van de coronacrisis een training volgen en haar online Masterclasses onwikkelen. Ondertussen zijn haar online diensten vast onderdeel van haar bedrijfsvoering. In deze video vertelt ze over haar ervaring met de cultuurlening.

Adviseur Sébastien Kramer vertelt je in deze en de andere video's over de cultuurleningen graag meer over de cultuurleningen, die bijdragen aan de financieringsmix van cultureel ondernemers.

Vooral de vrijheid die je hebt om het geld te besteden zoals jij denkt dat je bedrijf beter van de grond komt, ik denk dat dat een groot pluspunt is.

Je cookievoorkeuren staan het helaas niet toe om deze video weer te geven. Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Video transcript

Berry Rutjes: "Ik ben Berry Rutjes, ik ben hoedenmaker en hoedenontwerper. Ik heb een atelier en een hoedensalon. In mijn atelier geef ik cursussen en maak ik natuurlijk zelf mijn hoeden en de hoedensalon is op het Noordeinde in Den Haag. Het mooiste aan mijn vak vind ik vooral als ik de juiste hoed bij de juiste persoon hebt ontworpen en gemaakt en aangemeten, en dat ze stralend de deur uit gaan. Ik heb een cultuurlening aangevraagd in de eerste coronaperiode. We konden geen lessen meer geven fysiek, de hoedensalon moest dicht en toen dacht ik "ik wil iets nieuws opzetten"; online een hoedenacademie, dus wereldwijd hoeden maken en ontwerpen, maar daar had ik wel een training voor nodig en voor die training en voor die investering heb ik een cultuurlening aangevraagd. Ik ga nooit meer terug. Dit is een blijvend onderdeel binnen het bedrijf geworden en dat had ik niet kunnen realiseren zonder die lening."

Sébastien Kramer: "De cultuurleningen zijn bedoeld voor culturele organisaties, denk daarbij bijvoorbeeld aan een museum of aan een platform wat kunst uitleent, maar ook voor de individuele kunstenaar en maker. Daarbij gaat het er om dat je professionaliteit wordt verbeterd of je talent wordt ontwikkeld."

Berry Rutjes: "Ik ben ontzettend blij dat de zoiets bestaat als een cultuurlening. Je krijgt goede begeleiding, goede feedback. Als je plan geen kans van slagen heeft, dan krijg je ook die lening niet. Maar goed, als je bedrijf een beetje gezond is en je plan is goed dan kun je dat ook aangaan."

Sébastien Kramer: "Een lening kan echt een boost geven aan je ondernemerschap. Samen kijken we naar de investeringen die je wilt doen en welke financieringsmix erbij past. We maken een overzicht van je inkomsten en uitgaven en kijken hoe je de lening kan terugbetalen."

Berry Rutjes: "Dan zou je ook aan een bank kunnen denken, of aan een fonds. Dat vind ik toch anders. Een fonds, dan moet je toch een beetje die kant op kletsen en subsidie, dat is geefgeld. Cultureel+Odernemen is goed onderbouwd. Je moet er ook wat voor doen, maar vooral de vrijheid die je dan hebt om dat geld te besteden zoals jij denkt dat dan je bedrijf beter van de grond komt, ik denk dat dat een groot pluspunt is van Cultuur+Ondernemen. Vaak is het ook nog eens zo bij creatieve ondernemingen dat niet alle banken enthousiast te worden, want die worden alleen enthousiast van cijfers. Daar gaat het ook wel om, maar niet alléén."

Sébastien Kramer: "Wat we doen is aan de hand van jouw aanvraag kijken wat voor jou toepasbaar is. Dat doen we; wie je bent, wat je doet en wat je uiteindelijk ook nodig hebt om je plan te realiseren."

Berry Rutjes: "Ik denk dat we er van af we moeten dat kunstenaars of creatievelingen het spannend vinden om een lening aan te gaan. Als je dat helder op papier hebt , dan kan je wel gewoon daarnaast je ding blijven doen en ik denk ook juist dat het je zelf ook een beetje verder brengt als artiest om je op een bepaald niveau neer te zetten. Want we willen die drie hoog twee achter in een kamertje, we willen allemaal de Mondriaan of de artiest zijn van dat moment. En daar is die lening voor."

Deze video is ondertiteld. Klik rechtsonder in de video op het icoon voor ondertiteling om deze te starten. Of bekijk hier de transcriptie van het interview.

Is de video niet zichtbaar? Bekijk de video dan via ons YouTubekanaal.

Over de cultuurleningen

Een cultuurlening stelt culturele organisaties en zelfstandigen in diverse disciplines binnen de culturele en creatieve sector in staat om uitgaven te doen voor ideeën of projecten, die bijdragen aan de beroepspraktijk, professionaliteit en cultureel ondernemerschap.

Meer informatie over Cultuurlenen en aanvragen vind je hier.

Oriëntatiegesprek

Onze adviseurs kijken aan de hand van jouw specifieke wensen en vragen welke lening het beste bij jouw doel past. Een lening is altijd maatwerk. Wij gaan graag met je in gesprek om te zien wat mogelijk is en wat voor jou financieel haalbaar is.
Vraag kosteloos een oriëntatiegesprek aan.