Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Lampenontwerper staat dankzij een cultuurlening dit jaar op grote beurzen

Arend Groosman stelde zich vorig jaar twee doelen: zijn zichtbaarheid vergroten en daarmee zijn studio met handgemaakte houten lampen uitbreiden. Dankzij een cultuurlening kon hij zijn plannen waarmaken.

Het was niet altijd zijn plan om ontwerper en leverancier van verlichting te worden. Toen Arend Groosman nog Ruimtelijke Kunst studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) in Enschede interesseerde hij zich in eerste instantie voor bouwsystemen. Hij ontving er zelfs een startstipendium voor, een subsidie bedoeld om beginnende kunstenaars in staat te stellen zich verder te ontwikkelen. Dat was ook wel nodig, vertelt Arend. “Ik ben nogal een workaholic, maar het lastige aan kunst is dat je keihard kunt werken en alsnog bijna niets kunt verdienen.”

Arend Groosman_1
Arend Groosman
Het lastige aan kunst is dat je keihard kunt werken en alsnog bijna niets kunt verdienen.

Van bouwsysteem naar verlichting

Met onder andere het startstipendium ontwikkelt hij een voor hem ultiem bouwsysteem: 24MM. “In essentie is het een houten balkje van 24 bij 24 millimeter, en met dat kleine balkje kun je alle kanten op. Je kunt er meubels, ruimtelijke constructies en zelfs hele ruimtes mee opbouwen. Ik gebruik het als basis voor alles wat ik maak.” In 2013 staat hij met zijn project 24MM op de Dutch Design Week, en toch knaagt er nog iets. “Wat ik op dat moment deed, was vooral conceptueel. Dat was leuk, maar ik wist dat ik een commerciële slag moest maken om geld te verdienen.” Hij besluit zich te richten op het maken van lampen en behaalt zijn eerste succes door in een 24MM-balk verlichting in te frezen, waardoor er een pendellamp ontstaat. “Op dat moment merkte ik voor het eerst: wow, ik kan echt verkopen.”

Tot drie jaar geleden werkte hij naast zijn eigen studio ook nog in een meubelmakerij. Dat was nodig, vanwege financiële redenen, maar leverde tegelijkertijd ook uitdagingen op. Iedere kunstenaar of creatief ondernemer weet dat je sowieso al een duizendpoot moet zijn om een eigen studio te hebben. Naast het beheersen van een ambacht moet je je immers ook bezig houden met sales, marketing, innovatie en productie. “Het is keihard werken,” weet Arend. “Het maakt het ingewikkeld als je je dan ook nog op meerdere projecten tegelijk moet focussen. Dat haalt de aandacht weg van waar het echt om draait. Inmiddels kan ik al drie jaar leven van het geld dat ik verdien met mijn eigen ontworpen lampen, maar het is belangrijk om me te blijven ontwikkelen.”

Arend Groosman_2
24MM lampen

Meer zichtbaarheid dankzij beurzen

Dit jaar stelde Arend zichzelf twee doelen: meer zichtbaarheid creëren en zijn eigen studio uitbouwen. “Het helpt om op beurzen te staan. Daar doe je contacten op met klanten, winkeleigenaren en interieurarchitecten. Na zo’n beurs heb ik vaak een hele lijst met mensen die ik kan mailen en bellen. Naast zichtbaarheid levert het ook regelmatig concrete verkopen op.” In het verleden stond Arend vaak op kleinere designbeurzen en tentoonstellingen, waar je voor bijvoorbeeld duizend euro al een stand huurt. Maar wil je naar de grotere beurzen, dan betaal je voor een stand al snel zesduizend euro, nog los van de kosten in arbeidsuren. “Dat is een investering die zich uiteindelijk terugverdient, maar je moet wel eerst het geld hebben om daar te staan,” vertelt Arend.

Een stand huren op een beurs is een investering die zich uiteindelijk terugverdient.

cultuurlening: gunstige voorwaarden

Een lening zou uitkomst bieden, maar bij de bank hoeft hij niet aan te kloppen. “Ik heb een leuke omzet en een mooie werkplaats met machines en materiaal, maar ik heb mezelf altijd heel minimaal uitbetaald en alles in mijn bedrijf gestopt. Voor een lening bij een bank heb ik daarom een te laag inkomen.”

Via een bevriende kunstenaar hoort hij over de cultuurlening van Cultuur+Ondernemen, dat sinds jaar en dag kunstenaars, creatieven en culturele organisaties financieel ondersteunt om ideeën en projecten te realiseren die pas later inkomsten gaan opleveren. Hij sluit een lening af voor 12.000 euro, tegen een lage rente van 1 procent, en spreekt af in 2023 te beginnen met terugbetalen. Spannend vond hij dat niet. “Ik heb vorig jaar een goed jaar gedraaid en heb er daarom veel vertrouwen in.”

Arend Groosman_3
3e prijs Design District


Dankzij de lening stond hij dit jaar al op Object Rotterdam tijdens Art Rotterdam, Design District en in oktober ook op de VT Wonen & Design beurs. Hij hoopt op die manier behoorlijk wat publiciteit te genereren: cruciaal in de verkoop van producten. Arend: “Je kan nog zo’n mooie lamp in een winkel hebben staan, het wordt pas echt goed verkocht als mensen het ergens voorbij zien komen, bijvoorbeeld op televisie of in een tijdschrift. Eigenlijk moet ik gewoon drie keer per jaar op tv komen, en dan ook nog in het najaar en de winter, want dat is het verlichtingsseizoen. Als ik in de zomer op tv kom, heb ik daarna twee bestellingen. Gebeurt dat in de donkere maanden, dan heb ik er meer dan tien.”

Je kan nog zo’n mooie lamp in een winkel hebben staan, het wordt pas echt goed verkocht als mensen het ergens voorbij zien komen.


Advies voor creatief ondernemers

Het werkt in zijn voordeel, merkt Arend, dat hij de lampen niet alleen ontwerpt, maar ook zelf produceert en distribueert. Niet alleen doordat hij alles in eigen beheer heeft waardoor hij betrouwbaar is - een pré in deze tijden van ellenlange levertijden - maar ook omdat de jonge generatie consumenten het in toenemende mate belangrijk vindt om te weten waar en op wat voor manier producten geproduceerd worden. "Zelf hang ik een leuk labeltje aan mijn producten: ‘ontworpen en geproduceerd met oog voor detail in ons Haags atelier’. Ik merk dat dit in de verkoop absoluut een pluspunt is waar ook andere zelfstandige creatieve ondernemers hun voordeel mee kunnen doen.” Zelf ziet hij de toekomst zonnig in. “Als ik zo doorga, hoop ik in de toekomst te kunnen uitbreiden en misschien zelfs wel iemand in dienst nemen. Ik ben nog lang niet klaar.”

Lees meer over de mogelijkheden van een cultuurlening.

Wie een lening verkrijgt, moet die ook weer terug betalen.