Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal Bianca Runge kreeg een borgstelling

Ik heb hier enorme vrijheid door gekregen.

Kunst is heel belangrijk voor Bianca Runge, en niet alleen omdat zij kunstenaar is. “Zonder mooie, bizarre, fantasievolle, intense, tegendraadse of verwarrende kunst zou de wereld er heel anders uitzien. Kunst verrijkt mijn leven, verruimt mijn blik - en hopelijk ook die van anderen.”

Dat is althans wat Runge met haar werk wil bereiken: een impuls geven aan het denken over actuele hedendaagse kunst. Ze schiep onder anderen het museum voor-en-door kunstenaars Le Secet. Daarnaast is ze op projectbasis werkzaam als programmeur beeldende kunst voor Cultuurwerf Vlissingen. Samenwerken, uitwisselen en inspireren zijn haar uitgangspunten.

Borgstelling

Haar ambities krijgen gestalte vanuit de studio/werkplaats die ze vorig jaar heeft laten bouwen in het Zeeuwse dorp Koudekerke. Met dank aan Cultuur+Ondernemen, dat borg staat voor de lening die ze afsloot bij Triodos Bank. Door die borgstelling durfde de bank het risico aan, en kreeg ze de hypotheek rond.

Foto Bianca Runge in museum Le Secet
Bianca Runge in museum Le Secet waar werk te zien is van Tineke Schuurmans


Het nieuwe bedrijfsgebouw heeft haar ‘echt een stap verder gebracht’, vertelt Runge. “Hoewel een hypotheek verplichtingen met zich meebrengt, ervaar ik vooral de enorme vrijheid die ik hierdoor heb gekregen. Voorheen had ik een atelier in Middelburg. Dat was mooi, maar de ruimte was beperkt en moeilijk bereikbaar. Nu werk ik dichtbij mijn woonhuis en beschik ik over een zee van ruimte. Ik kan met mijn auto zo door de roldeuren de loods binnenrijden, heb de mogelijkheid om installaties op te slaan, workshops te organiseren… De ruimte heeft zelfs mijn manier van werken beïnvloed; ik maak tegenwoordig ook ruimtelijke objecten.”

Investering in de toekomst

De stap om een eigen pand te kopen was ‘best groot’. “Als kunstenaar-zzp-er is het niet altijd makkelijk om financieel rond te komen; onder anderen mijn opdracht als programmeur bood mij de kans om dit project aan te gaan. Ik beschouw het als een investering in de toekomst, heb al mijn financiële reserves ingezet. Triodos was de enige bank die überhaupt over een lening wilde praten. De zekerheid die Cultuur+Ondernemen gaf door garant te staan, was daarbij doorslaggevend.” In de multifunctionele ruimte, waar Runge een tweedehands verdiepingsvloer heeft laten inbouwen, staat een verbouwde caravan waarmee ze langs festivals wil trekken. Collega-kunstenaars maken regelmatig gebruik van de opslagruimte. Ze is bezig met een uitbreiding van museum Le Secet, een on wheels-variant, die zal rondreizen. Plannen genoeg. ”Het is een gebouw waarin heel veel mogelijk is, dat de creativiteit prikkelt en mijn werkplezier heeft vergroot. Professioneel heeft het me nu al veel opgeleverd.”

Ook geïnteresseerd in de financiële mogelijkheden die we je kunnen bieden? Neem dan contact op met Alexander Ramselaar of plan een oriëntatiegesprek.