Skip naar content
Skip naar content

Ervaringsverhaal 'Beschaafde lening' voor realiseren voorstelling over Peter Pan - cultuurlening

Thomas Moesker is zakelijk leider van de Stichting Nationaal Jeugd Musical Theater (NJMT). Voor hun voorstelling 'Peter Pan: Het Echte Verhaal' sloot de stichting een cultuurlening af bij Cultuur+Ondernemen.

Foto voorstelling musical Peter Pan

Hoe zijn jullie bij Cultuur+Ondernemen terechtgekomen?

"We hebben eerst gekeken bij fondsen. Maar zij vonden ons een te commerciële organisatie, met te succesvolle producties. Ze zagen geen noodzaak om een bijdrage te leveren, terwijl het elke keer weer een uitdaging is om vooraf die enorme productiekosten rond te krijgen. Ook bij de Rabobank werden we afgewezen voor een subsidieaanvraag. Uiteindelijk ben ik via via bij Cultuur+Ondernemen uitgekomen."

Jullie hebben een overbruggingskrediet van 15.000 euro gekregen. Waarvoor precies?

"We zijn ook een school, leiden kinderen op in zang, dans en spel. Van daaruit hebben we al een bepaalde cash flow. Maar om de financiën voor onze nieuwe voorstelling sluitend te krijgen, hadden we net wat meer geld nodig. Vandaar deze beschaafde lening. Die heeft ons echt over de drempel geholpen. We kregen het geld rond de première, en hebben de laatste productierekeningen ermee kunnen betalen."

Hoe verliep het aanvragen van de lening?

"Aan de ene kant was het niet veel anders dan een subsidieaanvraag: een heleboel formulieren invullen, en alles goed motiveren. Maar waar het bij een subsidie een heel uitgebreid werkstuk is, vond ik de vragen hier veel gerichter. De adviseur van Cultuur+Ondernemen vroeg om specifiekere begrotingen, stelde concrete vragen over wat ze wilde zien. Het voelde nu meer als een dialoog. Voor een fonds vul je in één keer alles in op een website en ontvang je een brief met de uitslag. Met de adviseur bleven we veel meer in gesprek. Ze dacht mee: wat is handig en haalbaar? Dat is prettiger dan alles zomaar in een black box te gooien."

Zou je andere organisaties ook een cultuurlening aanraden?

"Als je een goed plan hebt, dat je goed kunt overbrengen en financieel haalbaar is, is zo’n lening de perfecte kans. De voorwaarden zijn goed, de rente is laag. De boodschap is eerlijk en helder: wij geloven in jouw onderneming en investeren niet in iets dat verlies lijdt, maar denken dat wat je doet echt wat gaat opleveren."

Afbeelding: Peter Pan musical poster

Hoe loopt de voorstelling nu?

"We zijn begin oktober in première gegaan en het gaat heel goed. We toeren met een bus vol kinderen door het hele land, het is altijd net een schoolreisje. En we krijgen hele goede reacties, het jonge publiek is echt onder de indruk."

"Nog wel bijzonder om te vertellen: we zijn nu bezig met een benefietvoorstelling voor weeskinderen. Helemaal in de voetsporen van J.M. Barrie (de auteur van Peter Pan), die tijdens de oorspronkelijke première wezen uitnodigde om de zaal te vullen. Onze regisseur vond dat zo’n mooi idee, dus we hebben er al dertig op de première gehad, en werken nu samen met Save the Children voor een hele voorstelling."

Wie een cultuurlening verkrijgt, moet die ook weer terugbetalen.