Skip naar content
Skip naar content

Interview 4 overwegingen bij het aangaan van een lening: stel eerst deze vragen

Geld lenen moet je alleen doen als je een plan hebt waarmee je dat geld kunt terugverdienen. Zeker nu. Welke overwegingen komen er kijken bij het aangaan van deze financiële verplichting? Volgens Eefje Korsten, expert op het gebied van financieren, komt het neer op vier elementen én dien je jezelf eerst een aantal vragen te stellen.

“Al jaren adviseer en coach ik ondernemers en ondernemingen bij het voor elkaar krijgen van hun plannen en het vinden van financiering. Daarbij loop ik altijd aan tegen een viertal elementen als het op lenen aankomt. Die hebben te maken met ratio, gevoel en persoonlijke capaciteiten. Kortweg gaat het om kennen, willen, durven en kunnen.”

Hieronder worden die vier toegelicht.

1. Kennen

“Wie ben je? Wat kan je? Wat wil je gaan doen? Wat heb je daar voor nodig? De antwoorden op die vragen moet je weten voor je over financiering kunt gaan nadenken. Er zijn grofweg drie vormen van geld in ons veld: geefgeld, waarbij je je vaak strak aan jouw plan moet houden; durfgeld of investeringen, die je moet terugbetalen en waarbij meer betrokkenheid of bemoeienis van een investeerder komt kijken; en leengeld."

Aan jou de taak om je mogelijkheden te verkennen. "Welke euro past bij jou en je plan? Of welke mix van verschillende soorten geld? Als je gaat experimenteren, krijg je daar misschien niet zo makkelijk inkomsten uit. Dan werkt geefgeld het best. Gaat het om een investering die zich vrijwel zeker terugbetaalt, dan kan een lening interessant zijn. Bij iets nieuws en groots heb je geld nodig met een mogelijk langere adem. Eerst slagen, dan terugbetalen.”

Meer kennis opdoen over de verschillende vormen van financiering en welke bij jou en je plan passen? Doe de Culturele Financieringswijzer of vraag een kosteloos oriëntatiegesprek aan met één van onze adviseurs.

2. Willen

“Als je kennis hebt van de verschillende financieringsvormen, moet je je afvragen wat je wilt. Bij lenen komt vaak de grondhouding ten aanzien van geld om de hoek kijken. Met welke overtuiging ben je opgegroeid: dat je nooit mag lenen, of dat lenen oké is? Eerst sparen dan uitgeven, of uitgaven doen met een credit card?”

“Soms krijg ik mensen die zeggen: oké, ik sluit die lening af, maar dan wil ik hem wel zo snel mogelijk afbetalen, ‘want ik wil geen schulden’. Dat mag natuurlijk, maar waarom? Je hebt net een investering gedaan in je onderneming. Bijvoorbeeld een camera waarmee je documentaires kunt maken op het door jou gewenste kwaliteitsniveau, maar ook opnames voor Netflix en commercials. Je weet dat je het kan betalen. Dan werkt die camera, en die lening, als een hefboom: je kunt er steeds meer geld mee gaan verdienen. Je kunt de lening bij een mooie, grote opdracht sneller aflossen, maar je kunt met dat geld ook een buffer voor tegenvallers opbouwen of nieuwe investeringen doen. Als de lening een uitgaande geldstroom is die bij je uitgavepatroon past en behapbaar is, dan is het geen probleem.”

3. Durven

“In de cultuur willen we blijven maken. Creation first, money second. Durf je daarvoor een lening aan te gaan? Het gaat om geld dat je moet terugbetalen. Daarom is het belangrijk te weten hoe het wordt terugverdiend. Is er een plan B als het niet lukt? Stel: je investeert als muzikant door middel van een lening in het maken van een nieuwe EP en marketing, maar het levert niet op wat je hoopte, wat ga je dan doen? Als het niet loopt zoals gepland, heb je dan voldoende vertrouwen in jezelf, jouw team en/of organisatie, heb je een back-up?”

“Nu al helemaal, in de huidige omstandigheden, met de maatregelen en onzekerheden. Heb je een plan A, B en C? Hoe ga je voldoen aan de terugbetalingsplicht? Ondernemen is vaak risico nemen, en dat moet je maar durven.”

4. Kunnen

“Als laatste moet je kunnen aantonen dat je het geld kunt terugbetalen. Heb je genoeg kennis van je eigen financiën, is het financiële plaatje op orde? Je moet laten zien dat en hoe het geld terugkomt. En dat niet alleen: je moet ook nog geld overhouden om van te leven en alle andere zakelijke kosten te betalen. Draai je break-even of winst? De lening moet passen in het geheel van jouw inkomsten en uitgaven.”

“Het is een cirkel: van je plannen naar je financiering en terug naar jou en je financier(s). Heb je de ondernemerskwaliteiten om de vertaling te maken van het een naar het ander, of huur je advies en hulp in? Heb je een goede investerings-, financierings-, exploitatie- en liquiditeitsbegroting? Pas dan kun je goed inschatten of je die lening ook echt kunt aangaan.”

Meer leren over je ideeën omzetten naar een solide financieel plan? Kijk in onze agenda wanneer de volgende Workshop Financieel Plan plaatsvindt

Hoe versterkt lenen het ondernemerschap? Lees het interview met Alexander Ramselaar, adviseur Financieren