Skip naar content

Stap 3 Overtuigen

Hoe krijgt een financier vertrouwen in je plan?

Je weet hoeveel geld je nodig hebt en welke financiers je wilt benaderen. Nu komt het erop aan: hoe overtuig je ze? In deze stap helpen we je om je plan te aan de man te brengen.

Verzamel al je trackrecords en referenties. Zo kun je bijvoorbeeld laten zien dat je in het verleden al eens een succesvol project hebt gerealiseerd. Dit helpt om financiers te overtuigen.

Actie Schrijf een overtuigend plan

De ervaring leert dat het handig is om niet alleen te bedénken wat je nodig hebt en waarom, maar ook om het op te schrijven. Vaak moet je namelijk een schriftelijke aanvraag maken waarin je dit uitlegt.

Deze vragen helpen je hierbij:

1. Wie ben je?

Vertel kort maar pakkend wie je bent en wat je al hebt gedaan. Als er over je is geschreven in de pers, voeg dan de artikelen toe. De financier moet vertrouwen krijgen in je competenties. Vermeld het ook als je experts wilt gaan inhuren om jouw kwaliteiten aan te vullen. Vergeet ook je cv niet, en eventuele referenties.

2. Waarom heb je tijdelijk geld nodig?

Je legt helder uit wat je gaat doen en waarom, waar, wanneer en met wie. Vertel ook van wie je toezeggingen hebt gekregen, zoals een fonds of subsidieverstrekker. Beschrijf de globale planning van je project, tot en met de afronding. Voeg onderbouwing toe, zoals schriftelijke toezeggingen of offertes.

3. Voor wie is het geld?

Voor een financier is het belangrijk om te weten wat jouw juridische situatie is. Heb je een eenmanszaak, of vraag je het geld aan namens een stichting of bv? Een financier wil weten waar het geld naartoe gaat, en wie er aansprakelijk is.

4. Wat zijn je verwachte uitgaven en inkomsten?

Laat het tijdsoverzicht zien van je kosten en baten. Leg uit op welke manier je je kosten verwacht te dekken. Maak duidelijk dat je rekening houdt met mogelijke tegenvallers. Wat doe je bijvoorbeeld als de kosten toch hoger uitvallen, of je inkomsten lager? Of als je bepaalde financiering pas later krijgt? Je wilt de financier geruststellen dat je de risico’s zorgvuldig hebt afgewogen. Vermeld ook de cijfers van eerdere projecten, als je die hebt.

5. Hoeveel geld heb je precies nodig?

Je geeft een overzicht van hoeveel geld je precies nodig hebt en waarvoor. Je maakt duidelijk wanneer en hoe je het geld gaat terugbetalen. Laat weten waarom je er zo zeker van bent dat je je geregelde financiering achteraf ontvangt.

Nu komt het erop aan:

  1. Kies welke potentiële financiers je eerst wilt benaderen.
  2. Ga in gesprek met de financiers over de mogelijkheden en voorwaarden.
  3. Let er goed op dat je beoogde financiers écht over de brug kunnen komen op de momenten waarop je het geld nodig hebt.

Als beste ambassadeur van je eigen idee kun je de gesprekken met financiers natuurlijk in je eentje voeren. Maar er zijn ook mensen die je hierin kunnen bijstaan. Zoals iemand met ervaring, of een adviseur.

Klaar voor de volgende stap?

Weet je hoe je financiers kunt overtuigen?

Ga dan naar stap 4, waarin we laten zien waarom het belangrijk is een goede band met hen op te bouwen.

Heb je meer tijd nodig om je pitch naar financiers voor te bereiden, gebruik dan deze pagina als checklist. Kom je er zelf niet uit, neem dan vooral contact op met Cultuur+Ondernemen. We helpen je graag vooruit!