Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Route Ondernemerschap

Multidisciplinair kunstenaar Rajae El Mouhandiz over haar ‘Route Ondernemerschap’

Haar moeder is Algerijns, haar vader Marokkaans, ze is geboren in Marokko en opgegroeid in Amsterdam. Rajae El Mouhandiz noemt zichzelf een hybride kunstenaar, ‘vanwege mijn verhaal en mijn manier van werken’. Ze gelooft dat we in het ‘storytelling tijdperk’ leven. Wat was haar route naar cultureel ondernemerschap? Wat zijn haar adviezen? Ze vertelt erover tijdens de eerste bijeenkomst van de reeks ‘Route Ondernemerschap’. Hier alvast een voorproefje.

 

Thuis Ontheemd ©Jean van Lingen

Kunstenaar Rajae El Mouhandiz: “Ik ben een autonome kunstenaar en cultureel ondernemer. Mijn identiteit noem ik fluïde. Vanwege alle disciplines waar ik in werk - onder meer muziek, theater en fotografie - en vanwege mijn afkomst. Ik ben opgegroeid in Amsterdam, en woon sinds vijf jaar in Rotterdam. Ook ben ik vrouw en heb ik een islamitische achtergrond.”

“Als je dat zo hoort, denk je misschien: dat is veel. Wat kun je daarmee? En dan ook nog als vrouw. Maar ik heb mijn eigen verhaal gemaakt uit al die dingen. Die hybriditeit is mijn verhaal. Een verhaal dat ik nog niet vaak hoorde, en waar ik in wilde pionieren. Het maakt mij uniek, het is mijn waarde geworden.”

 

©Sander Stoepker

“Op dit moment werk ik aan mijn project Thuis, Ontheemd. Het gaat over wat thuis betekent in deze tijd, en het gevoel van ontheemding. Ik heb bewoners uit de Haagse buurt Laak daarover geïnterviewd en laten fotograferen. Die gesprekken en foto’s vormen het vooronderzoek voor een muziektheatervoorstelling, waarin mijn eigen positie het uitgangspunt is. Die voorstelling ga ik vanaf eind april spelen. Daarna ga ik ermee naar de Verenigde Staten en Marokko, voor nog meer verdieping.”

“Ik geloof dat we leven in het storytelling tijdperk. Het draait voor kunstenaars om het vinden van hun verhaal. Wat maakt jou uniek? Hoe kun je dat omzetten in waarde? Anders blijft kunst hangen in esthetiek en techniek. Het is dan misschien mooi, maar niet onderscheidend. Als cultureel ondernemer moet je opvallen.”

“Op de bijeenkomst wil ik met deelnemers werken aan het vinden van hun verhaal. Hoe positioneer je jezelf? Hoe vertel je dat verhaal? Wie wil je ermee bereiken? In deze tijd communiceren we in korte, sterke boodschappen. Jij hebt iets te bieden aan de wereld, en je moet haast als een pitch duidelijk kunnen maken wat dat is. Als je dat weet, word je er ook naar waarde voor beloond.”

Thuis Ontheemd ©Jean van Lingen

“Weet je je eigen verhaal, heb je je onderscheidende factor gevonden, dan is het van belang dat je je doelgroep leert kennen en toegang tot die mensen krijgt. Ik doe dat bijvoorbeeld zelf middels data-onderzoek, als een echte nerd. Die kennis helpt je je waarde uitdrukken. Ga je bijvoorbeeld met een manuscript naar een uitgever, dan is het een pluspunt als je weet wat de doelgroep van die uitgever is, en in het kennismakingsgesprek kunt verwoorden hoe jouw werk die groep gaat bereiken.”

“Om als kunstenaar cultureel ondernemer te worden, gaat het om meer dan alleen kunnen schilderen, schrijven of zingen. Ontwikkel vanuit jouw verhaal een visie, een missie en breng je doelgroep in kaart en hoe jij die gaat bereiken. Dan kun je echt gaan inspireren, prikkelen en voor verwondering zorgen.”

De bijeenkomst ‘Route Ondernemerschap: Wat is je bestaansrecht?’ vindt plaats op 29 mei. Je kunt je hier aanmelden. Lees hier meer over de reeks.

De Volkskrant: Wat thuis is, voelt Rajae pas op het podium 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht