Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Expert internationale en publiek-private samenwerking

Yvette Entius

Werkgebied

Internationale en publiek-private samenwerking

Huidige Functie

Economic Envoy Nordic Baltic Region

Ik ben vooral goed in het opbouwen van nieuwe zaken. Als er alleen nog maar een vaag, maar wel goed idee is, kan ik zorgen dat het werkelijkheid wordt. Hele complexe situaties breng ik terug tot de kern en ik vind het leuk om partijen bij elkaar te brengen.

Met welk soort vragen of vraagstukken kun je bij mij terecht?

  • Vragen over internationale samenwerking (als je op zoek bent naar een organisatie in een ander land waarmee je wilt samenwerken aan bijvoorbeeld projecten)
  • Internationale kansen (als je wilt weten welke behoefte/interesse er in bepaalde landen is om met je te werken)
  • Het uitwerken van internationale plannen of business cases
  • Publiek-private samenwerking: als je op zoek bent naar bedrijven die met je willen werken of als je wilt aansluiten bij consortia van bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen
  • Contacten bij het bedrijfsleven of de overheid
  • Advies over subsidietrajecten

Wat is mijn manier van werken als expert?

Ik werk wereldwijd met bedrijven en overheden en daar past geen 9-5 werkdag bij. Facetime, Skype of videoconferenties zijn voor mij een prima manier om op afstand zaken te bespreken maar persoonlijk contact vind ik ook altijd erg leuk. Ik ben vooral goed in het opbouwen van nieuwe zaken. Als er alleen nog maar een vaag, maar wel goed idee is, kan ik zorgen dat het werkelijkheid wordt. Hele complexe situaties breng ik terug tot de kern en ik vind het leuk om partijen bij elkaar te brengen (te verbinden).

Mijn belangrijkste werkervaring in het bedrijfsleven

Business development voor alle sectoren waar we in Nederland goed in zijn (water/maritiem, high tech, life sciences, energie, logistiek, chemie, creatief (mode, design, architectuur), agro-food en tuinbouw. 

Speciaal voor de creatieve industrie ben ik betrokken geweest bij de internationaal op de kaart zetten van deze sector, omdat we in Nederland trots zijn op Dutch Design en dat wereldwijd willen inzetten.

Specialisme: financieringsconstructies om bedrijven te ondersteunen vanuit de overheid, business cases beoordelen en ik heb meer dan 100 publiek-private partnerschappen gesloten met consortia over de hele wereld. Bijvoorbeeld de Eco-design in Duitsland, mode in Frankrijk/Italië, stedelijke ontwikkeling in Afrika, de V.S. en Roemenië en architectuur/schooldesign in het Midden-Oosten.

Waarom doe ik mee aan het Expertprogramma van Cultuur+Ondernemen?

Ik wil meer doen dan alleen werken, maar juist door mijn werk heb ik zoveel gezien, geleerd en zoveel mensen ontmoet, dat ik dat graag doorgeef aan mensen en organisaties die daarmee hun plannen en dromen kunnen realiseren. Met het afnemen van de financiële overheidssteun voor cultuur hoop ik dat mijn kennis en ervaring eraan bijdraagt om culturele organisaties te behouden en te laten groeien.

Ik heb gekozen voor cultuur omdat kunst en cultuur je op een andere manier laat kijken en denken, het maakt je creatiever en verrast je. En vaak vind ik het gewoon ook ontzettend mooi om te zien.

Welke kunstvormen spreken mij het meest aan en waarom? 

  • Nederlands design en architectuur omdat ik altijd versteld sta wat er eigenlijk allemaal mogelijk is
  • Traditionele volkskunst uit landen buiten Europa omdat het een beeld geeft van andere culturen en omdat het van invloed is op onze hedendaagse kunst en cultuur
  • Muziek: ik heb enige tijd in het bestuur van een orkest gezeten, dat verbonden is met Den Haag en dat vroeg-Barokke muziek die eigenlijk een beetje vergeten was, opnieuw ten gehore brengt

Bekijk hier met welke experts wij nog meer samenwerken, lees alles over ons expertprogramma of neem contact op met Martine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht