Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Beeldend kunstenaar

Ronald van der Meijs

LinkedIn Website

Op basis van wederzijds respect begeleid ik je in de artistiek-inhoudelijke ontwikkeling van je werk, waarbij onder andere het onderzoek, technieken, uitvoeringsmogelijkheden en conceptontwikkeling in je werk aan de orde komen.

Ronald van der Meijs (1966) woont en werkt sinds 1996 in Amsterdam. In 1993 is hij cum laude afgestudeerd aan de kunstacademie St. Joost te Breda aan de afdeling architectonische vormgeving. Tot 2001 heeft hij een eigen architectonische ontwerppraktijk gehad, drie jaar als docent ruimtelijk vormgeving gewerkt aan de kunstacademie St.Joost in Breda en als docent beeldende kunst op AKV/St.Joost, Den Bosch. In 2014 als gastdocent op de AKI.

Sinds 2001 is zijn beroepspraktijk verschoven naar autonoom werk in de openbare ruimte en exposeert hij met installaties en sculpturen in binnen en buitenland. Waaronder NAI – Rotterdam, Centraal Museum Utrecht, Oerol 2013, Dordtrechts Museum, Gorkums Museum, DordtYart, SIM House – Reykjavik, Verbeke Foundation – Kemzeke, Fabbrica Europa 2012 – Florence en Centro de Arte Complutense – Madrid. In juni 2014 was hij één van de geselecteerden voor de Triënnale nieuwe media kunst in het National Art Museum Of China, Beijing.

Grote kunstopdrachten in de openbare ruimte zijn onder andere gemaakt in opdracht van Atelier Rijksbouwmeester voor het nieuwe hoofdkantoor van Europol en langs de Rijksweg N34 in Drenthe waarvoor hij begin 2014 is genomineerd voor de Prix de Triënnale Lanchelevici, Universiteit Luik, België.  

Natuurlijke processen zijn onderdeel en onderwerp van het werk, dat zich afspeelt rond de spanning tussen mens en machine ofwel cultuur en natuur. In het werk wordt onderzocht hoe de mens zich door middel van technologie tot de natuur verhoudt. Gefascineerd door onze drijfveer om steeds sneller te produceren, te consumeren en de natuur naar onze hand te zetten terwijl we ons bewust zijn van de negatieve effecten ervan, wil hij juist een andere kant laten zien.

In machine-achtige installaties en sculpturen wordt gebruikgemaakt van levende materie en natuurlijke elementen zoals water, wind, vallende en groeiende vruchten, rotting en verdampingsprocessen tot aan de beweging van de mens. De locatie, context, materiaalgebruik en het verstrijken van de tijd en de invloed daarvan op het werk spelen een belangrijke rol. Op deze manier wordt het werk in de locatie verankerd. Een element dat veelvuldig opduikt in zijn werk is geluid, altijd als gevolg van de werking van het materiaal, waardoor het tot leven lijkt te komen en het verstrijken van de tijd ervaren wordt.

Om een goede grip op het werk te houden, te blijven experimenteren met nieuwe materialen en het werk tot ver in het productieproces te laten evolueren voert hij alles zelf uit. Bij grote projecten wordt samengewerkt met assistenten.  

Ronald over het mentorschap: ‘op basis van wederzijds respect begeleid ik je in de artistiek-inhoudelijke ontwikkeling van je werk, waarbij onder andere het onderzoek, technieken, uitvoeringsmogelijkheden en conceptontwikkeling in je werk aan de orde komen. Maar ook het verbreden van je eigen praktijk kan een onderwerp van gesprek zijn. Zo komen veel kunstenaars op een gegeven moment in aanraking met een meestal vrij onderbelichte kant in de beeldende kunst. De praktische en inhoudelijke aspecten van een kunstopdracht in de openbare ruimte. Hoe ontwikkel je hiervoor een goed concept waarbij de verhouding van het werk tot de locatie een belangrijke rol kan spelen? En wat zijn belangrijke zaken waar je op kunt letten als je hiervoor een ontwerp maakt? Omdat werk in de openbare ruimte kwetsbaar is kom je al snel in contact met aannemers, andere uitvoerende partijen en je opdrachtgever. Hoe ga je hiermee om en waar moet je dan zoal aan denken? Hierbij speelt de materiaalkeuze een belangrijke rol. Door al deze zaken is het van belang dat je tijdens dit hele traject de eigenheid en het karakter van je werk weet te behouden en bewaken.‘

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht