Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Filmmaker

Mijke de Jong

LinkedIn

Mijn passie is het werken met acteurs en ik hou van een dwingend visueel concept. Dat zie je aan mijn films. Inspireren die je, dan sta ik klaar om je te begeleiden bij het maken van je eigen meesterwerk.

In 1983 studeerde Mijke de Jong (1959) af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie met de nagespeelde documentaire ‘B121’. Haar debuutfilm ‘In Krakende Welstand’ (1988) was een portret van de kraakbeweging vanuit haar eigen huis. In 1993 regisseerde ze ‘Hartverscheurend’, die de Golden Leopard Jury Award en de Prijs voor de Nederlandse Filmkritiek ontving. Ook dit was een milieuschets die zich afspeelde in het kraak- en kunstenaarsmilieu.

Haar belangstelling voor maatschappelijke onderwerpen vormt een belangrijk thema in haar werk. Mijke de Jongs subtiele acteursregie karakteriseert haar films. In de jaren daarop volgden de films ‘Broos’, ‘Uitgesloten’, ‘Blue Bird’ en ‘Tussenstand’ waarmee ze in binnen- en buitenland belangrijke prijzen won zoals de prijs van de Nederlandse Filmkritiek, Gouden Kalveren op het filmfestival in Utrecht en De Glazen Beer op het filmfestival in Berlijn.

In 2009 werd haar film ‘Het zusje van Katia’, op het 5e Sevilla Festival de Cine Europeo bekroond met de Zilveren Giraldillo. De film ontving zes nominaties en twee Gouden Kalveren op het Nederlands Filmfestival in Utrecht. De Gouden Kalveren werden toegekend voor beste vrouwelijke bijrol en voor beste scenario, geschreven door partner Jan Eilander.

Voor televisie regisseerde Mijke de Jong de serie ‘Ik ben Willem’, waarvan ze, in samenwerking met Anna van der Heyde, deel drie maakte. Deze laatste serie van ‘Ik ben Willem’ was in 2009 te zien op VPRO-TV. Ook maakte Mijke de Jong de serie ‘Het Labyrinth’ en een aantal korte films. Binnen het theater werkte ze samen met mugmetdegoudentand in ‘Quality Time’. In april 2010 ging haar nieuwste film ‘Joy’ in Nederland in première. ‘Joy’ was te zien tijdens het Internationaal Film Festival van Berlijn.

Over het mentorschap

‘Ik weet zelf hoe belangrijk het is om iemand te hebben die je in artistiek opzicht zeer waardeert, iemand die voor jou een voorbeeld is en bij wie je terecht kunt met allerlei vragen. Dat is ook mijn opvatting over het mentorschap. Ik heb leerlingen van de filmacademie begeleid en gemerkt dat juist ‘het alles kunnen vragen’ zo belangrijk is', aldus Mijke. 

'Ik wil niemand vertellen wat mooi of lelijk is en ga ervan uit dat iedereen dat voor zichzelf bepaalt. Maar ik heb wel veel ervaring en een heel specifieke smaak. Ik wil graag die ervaring delen en ik vind het fijn als je iets in mijn werk herkent. Die herkenning werkt het beste. Ik kan je niet de allround kneepjes van het vak leren. Ik kan je wel vertellen welke keuzes ik gemaakt heb in mijn werk en waarom mijn films zijn zoals ze zijn. Mijn passie is het werken met acteurs en ik hou van een dwingend visueel concept. Dat zie je aan mijn films. Inspireren die je, dan sta ik klaar om je te begeleiden bij het maken van je eigen meesterwerk.’

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.      

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht