Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Muzikant, componist

Åke Danielson

LinkedIn

Als ik mensen begeleid, is het niet de bedoeling dat ik ze exact ga vertellen wát ze moeten doen en hóe ze het moeten doen. De basis is het talent, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de mentee. En dan komt mijn sturende rol pas in beeld. Iedereen is anders en dus begeleid ik iedere persoon op een andere manier.

Zijn eerste muzikale stappen zet Åke Danielson (1956) in Zweden waar hij als vijftienjarige een schoolbandje opricht. Een jaar later verhuist hij naar Nederland waar zijn carrière als toetsenist begint met de oprichting van The Meteors in 1977. Hierna maakt hij furore in de internationaal succesvolle Time Bandits met wie hij op tournee gaat door Europa, de VS en Australië.

Sinds 2000 maakt hij deel uit van de vaste begeleidingsband van Boudewijn de Groot. Ook beklimt hij de podia met de heropgerichte Time Bandits die in oktober 2012 de nieuwe cd ‘Out of the Blue’ uitbrengen.  

Åke Danielson is sinds eind jaren negentig adviseur en geluidsontwerper voor het Zweedse synthesizermerk Clavia/Nord. Hij denkt mee over nieuwe producten en ontwerpt ‘preset sounds’. Daarnaast is hij al ruim 23 jaar als docent studiotechniek en geluidssynthese verbonden aan Codarts, het Rotterdams conservatorium.  

Op andere fronten is Åke Danielson eveneens actief. Zo schrijft hij in 1990 samen met J.P. den Tex de muziek voor de film ‘Let The Music Dance’ van Pim de la Parra. In 1986 schrijft hij alle muziek voor de 5-delige tv-serie ‘Kleine Koos’. Hij zorgt verder diverse malen voor de muzikale begeleiding van het tv-programma Jiskefet en maakt deel uit van de begeleidingsband bij de Jiskefet-optredens in de Heineken Music Hall. Ook neemt hij vrijwel alle muziek en een deel van de productie van de cd ‘Melvins Elftal’ van ‘Melvin’ (Kees Prins) voor zijn rekening. Het werk voor deze producties voert hij uit in zijn eigen studio.  

Åke Danielson: 'Op mijn zevende kreeg ik pianoles, maar mijn leraar vond dat ik er maar beter mee kon stoppen omdat ik volgens hem amuzikaal was en geen maatgevoel had. Een paar jaar later kroop mijn bloed waar het niet gaan kon en heb ik mezelf maar piano leren spelen. Eigen initiatief staat bij mij sindsdien hoog in het vaandel. De afgelopen 23 jaar heb ik enorm veel ervaring opgedaan bij het conservatorium in Rotterdam (Codarts). Het is geweldig om met gemotiveerde, muzikale mensen te werken. Ik heb er enorm veel plezier in! De term ‘lesgeven’ dekt de lading niet, het gaat om intensieve begeleiding. Ik stem wat ik doe af op de persoon die ik voor me heb. Zijn of haar kwaliteiten en instelling bepalende gang van zaken. Als ik mensen begeleid, is het niet de bedoeling dat ik ze exact ga vertellen wát ze moeten doen en hóe ze het moeten doen. De basis is het talent, de creativiteit en het doorzettingsvermogen van de mentee. En dan komt mijn sturende rol pas in beeld. Iedereen is anders en dus begeleid ik iedere persoon op een andere manier.'

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden. 

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht