Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Eigenaar galerie

Justine Janknegt

LinkedIn Website

Je kunt als kunstenaar putten uit je emoties. Maar je emoties kunnen je ook onderuit halen. Daar kan ik inspringen en je leren uit te zoomen om weer vrij te kunnen werken. Hiermee ga ik met mijn mentees aan de slag, net als aan verdere ontwikkeling van hun werk, uitbreiding van hun netwerk en het tot stand brengen van contacten met galeries en presentatieplekken.

Justine Janknegt (1965) is al meer dan 20 jaar werkzaam in de kunstwereld. Eerst als mede-eigenaar, daarna begon zij voor zichzelf. Door stappen te durven nemen, heeft zij veel geleerd over richting geven. Inmiddels bestaat haar galerie al 15 jaar. Nog elke dag vindt zij het een feest om samen te werken met de kunstenaars. Maar ze realiseert zich ook wat voor keuze zij hebben gemaakt. Het kunstenaarschap is niet altijd makkelijk. Omdat Justine patronen ging herkennen in het proces waar de kunstenaars doorheen gingen, en ze merkte dat ze haar nog meer nodig hadden als klankbord dan als 'vertegenwoordiger', is zij zich gaan specialiseren in ‘the creative brain’.

Ze behaalde een diploma als therapeut van Human Givens (opleidingsinstituut voor coaching en therapie). ‘De tegenwoordige tijd legt zoveel druk van buiten op kunstenaars dat het moeilijk is om gefocust te blijven. Mijn rol als mentor zit vooral in het laten inzien waar je kracht zit.’  

Na de opleiding Kunstgeschiedenis in Londen deed ze ervaring op als partner bij Galerie Delaive en Kunsthandel Frans Jacobs. Daar lag de focus met name op het buitenland. Ze namen deel aan beurzen als Art Miami, Hongkong, FIAC, ART COLOGNE en Lineart en vertegenwoordigden kunstenaars als Sam Francis, Niki de Saint Phalle, Karel Appel, Arman en vele anderen.

In 1998 begint ze voor zichzelf. Ze werkt met tien vaste kunstenaars. Voor hen is ze niet alleen galeriehouder die hun werk bij het publiek onder de aandacht brengt en het verkoopt, maar ook een klankbord. Soms kan ze hen begeleiden als ze vastzitten in hun werk. Naast de galerie, zet ze zich ook in voor het Singer Museum. Zij vroegen haar te helpen het museum te verjongen. Met andere woorden: jonge mensen enthousiast maken voor kunst. Dit overbrengen is haar grootste passie geworden. ‘Ik ben er in geslaagd Young Singer op te richten. Deze supportersgroep groeit met de dag. Mensen hebben steeds meer behoefte aan verdieping. Het menselijke brein houdt van herkenning en begrip dat ontstaat als er goed gekeken wordt. Soms moet je mensen daarin helpen. Ik weet hoe mensen kijken en met welke dilemma’s kunstenaars worstelen. Daarom denk ik veel te kunnen betekenen als mentor.’  

Justine kent de kunstwereld goed. Ze neemt deel aan beurzen zoals de PAN Amsterdam, de KunstRai, Rotterdam Contemporary (voorheen RAW) en vele andere beurzen. Ook organiseert zij veel ‘artists talks‘ voor geïnteresseerden en klanten. Met haar ervaring kan ze uitleggen hoe mensen kunst beleven, hoe een klant kijkt en hoe de kunstwereld werkt. Ook heeft zij een zeer breed relatienetwerk in de kunstwereld.  

Op de vraag welke mentees ze zou kunnen begeleiden, is het antwoord: ‘In principe alle disciplines, omdat het om het proces van creatie gaat. Natuurlijk heb ik het meeste ervaring op het gebied van schilderkunst en beeldhouwkunst.’  

Justine over mentoring

‘Als kunstenaar ga je door processen van onzekerheid. Het creatieve brein zit aan de rechterzijde van je hersenen, waar ook je emoties zitten. Dat is het mooie, je kan putten uit je emoties. Maar je emoties kunnen je ook onderuit halen. Daar kan ik inspringen en je leren uit te zoomen om weer vrij te kunnen werken. Hier ga ik ook met mijn mentees mee aan de slag, net als aan verdere ontwikkeling van hun werk, uitbreiding van hun netwerk en het tot stand brengen van contacten met galeries en presentatieplekken.‘

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.    

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht