Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Expert crisismanagement, strategische allianties en governance

Gijs van Rozendaal

Werkgebieden  

Crisismanagement, strategische alliantie, governance  

Huidige functie  

Eigenaar Managing Creative Communication (MC² bv)  

Ik richt me op het tot stand brengen van de onderlinge communicatie, waardoor de opdrachtgever zelf eigenaar blijft van zijn oplossing. Ik denk mee, stel vragen en draag aan, maar het team kiest de weg.

Met welk soort vragen of vraagstukken kun je bij mij terecht?

Als crisismanager ligt mijn expertise op vraagstukken van (her)positionering, strategische allianties, fusies, reorganisaties en de ontwikkeling van nieuwe businessmodellen. Daarnaast ben ik een procesbegeleider voor complexe bestuurlijke processen. Ik heb veel ervaring met verbetering van de governance van organisaties en met het oplossen van vraagstukken tussen directie/bestuur/toezichthouders.

Vragen die je mij kunt stellen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe kom ik tot een goede herpositionering in een snel veranderende omgeving?
  • Langs welke lijnen ga ik allianties aan en waar moet ik op letten bij nieuwe samenwerkingsverbanden of publiek-private partnerverbanden?
  • Hoe richt ik op een solide manier de besturing en het toezicht van mijn organisatie in?
  • Hoe bereid ik me voor op een mogelijke reorganisatie en hoe vlieg ik dat aan?  

Wat is mijn manier van werken als expert?

Met mijn bedrijf Managing Creative Communication (MC² bv) richt ik me op het tot stand brengen van de onderlinge communicatie. Dat geeft energie en maakt dat de opdrachtgever zelf eigenaar blijft van zijn oplossing. Ik denk mee, stel vragen en draag aan, maar het team kiest de weg.  

Mijn belangrijkste werkervaring in het bedrijfsleven

Ik heb zowel ervaring in de non-profit sector (60-70%) als in het bedrijfsleven (30-40%), meestal als eindverantwoordelijk bestuurder. De laatste jaren werk ik in toenemende mate als procesmanager. Mijn opdrachtenportefeuille is op LinkedIn te vinden.   

Waarom doe ik mee aan het Expertprogramma van Cultuur+Ondernemen?

Dat doe ik om drie redenen. Ten eerste ben ik een maatschappelijk gedreven bestuurder. Ten tweede is de wetenschap het onderzoeksbureau voor de verrijking van onze kennis en de cultuursector het onderzoeksbureau voor de verrijking van onze waarden, normen en ziel. Tot slot is het altijd weer leuk om te werken met creatief gedreven mensen.  

Welke kunstvormen spreken mij het meest aan en waarom?

De kunstvorm is voor mij tamelijk irrelevant als ik na ga wat mij geraakt heeft. Soms raakt mij de jonge meester meer dan de oude meester (Picasso, Mondriaan). Ik verander en wat me raakt verandert (nu modern klassieke muziek en vroeger concertgebouw klassiek). Thuis heb ik een beeld gehouwen uit black serpentine stone van een Zimbabwaanse kunstenaar. Het heet ‘desperate man’. Dat raakt me elke dag nog, ook na twintig jaar. En waarom? Dat zal wel met de ziel, het onderbewuste en de behoefte aan schoonheid te maken hebben.  

Bekijk hier met welke experts wij nog meer samenwerken, lees alles over ons expertprogramma of neem contact op met Martine voor vragen of aanmelden.     

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht