Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Beeldend kunstenaar, lichtkunstenaar

Diana Ramaekers

Twitter LinkedIn Website

Mijn ervaringen als (licht)kunstenaar die ik heb opgedaan in exposities, festivals en de openbare ruimte in binnen- en buitenland, wil ik graag met je delen om je beroepspraktijk op een stevig fundament te plaatsen.

Achtergrond en recente projecten

Diana Ramaekers (1970) woont en werkt in Kerkrade. In 1993 studeerde zij af aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht aan de afdeling autonome vormgeving. Binnen een destijds ‘klassieke’ schildersafdeling was zij de eerste die haar studie afsloot met een audiovisuele lichtinstallatie die zij presenteerde tijdens de Biënnale van Maastricht in het Landbouwbelang.  

Van 1993 tot 1996 studeerde zij bij Professor Nan Hoover aan de Kunstakademie Düsseldorf waar zij in 1995 haar Meisterschüler bij deze gerenommeerde Amerikaanse licht- en performance kunstenaar behaalde. Met een reisstipendium van de Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen Düsseldorf reisde Diana in 1996 naar het vulkanische eiland Lanzarote dat een inspiratiebron was voor haar eerste pasteltekeningen.  

In 2002 werd haar werk geselecteerd voor de Prix de Rome Film & Video. Met de licht installatie ‘Dissolving Void’ won zij de basisprijs. De expositie van de Prix de Rome was te zien in Monte Video Time Based Arts, Lux Theater Nijmegen, Museum Am Ostwall Dortmund en Institut Néerlandais in Parijs.  

In de periode tot en met 2006 maakt Diana Ramaekers voornamelijk autonome licht- en video installaties die meestal site-specific tot stand kwamen voor galeries en musea in Nederland, Duitsland en Zwitserland. Daarnaast zijn haar videowerken dan regelmatig te zien tijdens videofestivals zoals het EMAF in Osnabrück, het World Wide Video Festival in Amsterdam, het Filmfestival in Rotterdam en het Festival of New Film in Split Kroatië.   Vanaf 2006 krijgt Diana opdrachten in de openbare ruimte: zij ontwierp voor Atelier Rijksbouwmeester een lichtinstallatie met neon voor het kantoorgebouw van de Belastingdienst in Eindhoven over 11 verdiepingen.

Er volgden opdrachten voor Venray en Margraten en schetsopdrachten voor het nieuwe Karolinska Hospital in Stockholm en het National Music Centre in Calgary, Canada. Exposities in het Henan Museum in ZhengZou - China, de Lichtrouten in Lüdenscheid en GLOW lichtfestival behoren tot de meest recente activiteiten.  

Sinds 2006 geeft Ramaekers les aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht in interdisciplinaire vakken en begeleidt studenten ook in projectmatig onderwijs. Verder is zij als mentor al enige jaren aan de academie verbonden.  

Manier van werken

'In mijn werken met licht beweeg ik mij op het grensgebied van tekening, installatie en video, met de focus op de metamorfose van het immateriële dat voortdurend in dialoog staat met licht in relatie tot tijd, tastbaarheid en ruimte. Ik ben vooral geboeid door de ambivalentie van het licht. Enerzijds ervaren wij het licht als een puur natuurkundig fenomeen, anderzijds nemen wij verschillende niveaus van licht waar, die zich ergens tussen het gevoel en het metafysische bewegen. Dan zijn er de enorme tegenstellingen van het licht: dit aspect uit zich in de sensibele en poëtische ziel, maar ook in haar gewelddadige, machtige en vernietigende natuur.'

'Ik probeer de toeschouwer deelgenoot te maken van deze spannende interactie tussen licht en ruimte. Elke plek, binnen of buiten, privé of openbaar, heeft zijn eigen ziel en het is mijn streven om deze telkens te ontdekken en in mijn eigen beeldtaal om te zetten. Elke keer levert de specifieke context en de dynamiek van een plek een nieuw kader voor de dialoog tussen licht en ruimte. Nog veel spannender wordt het voor mij wanneer de toeschouwer zich interactief tussen tijd en lichtruimte beweegt. Wanneer het bewustzijn van de kijker versterkt wordt voor de alomtegenwoordige en veranderlijke natuur van het licht, dan weet ik dat er een boeiende wisselwerking tussen de toeschouwer en mijn werk heeft plaats gevonden.'   

Visie op mentoring

'Vanuit een objectieve en kritische houding wil ik je sparringpartner zijn en op ooghoogte over je werk, je visie, je artistieke proces en ideeënvorming, maar ook over je attitude als kunstenaar reflecteren. In mijn hybride beroepspraktijk waarin ik zowel kunstenaar als opdrachtnemer ben, werk ik veel samen met architecten, kunstenaars, vormgevers, dichters en filmmakers. Vanuit dit interdisciplinaire perspectief kan ik je goed begeleiden in je autonome, maar ook je opdrachtgebonden werk.'

'Ik kan je begeleiden in elke discipline en heel specifiek in de lichtkunst; licht in een heel brede inhoudelijke en technische context. Mijn ervaringen als (licht)kunstenaar die ik heb opgedaan in exposities, festivals en de openbare ruimte in binnen- en buitenland, wil ik graag met je delen om je beroepspraktijk op een stevig fundament te plaatsen.'  

'Als docent en studieloopbaanbegeleider met een ruime ervaring aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht, weet ik op een natuurlijke en empatische manier om te gaan met jonge talenten die aan het begin van hun carrière staan. Vanuit respect en aandacht wil ik je spiegel maar ook je advocaat van de duivel zijn om de complexe artistieke processen binnen een veilige omgeving te analyseren en erop te reflecteren. Openheid en vertrouwelijkheid zijn voor ons beiden voorwaarden om over alle (kwetsbare) aspecten van het kunstenaarschap met elkaar te communiceren.'   

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht