Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Beeldend kunstenaar

David Bade

LinkedIn Website

Ik zie mentoring als een open context van uitwisseling waarbij ik me per kandidaat zal trachten te verhouden tot zijn/haar hebben en houwen.

David Bade (Willemstad, 1970) werd geboren op Curaçao uit Nederlandse ouders en verhuisde als kind naar Nederland, waar hij in Amsterdam studeerde aan de lerarenopleiding en De Ateliers. In 1993 won hij de Prix de Rome voor tekenen, in 2010 de Sikkensprijs.  

Bade’s werk omvat tekeningen, schilderijen en ruimte vullende installaties, bestaande uit kronkelende assemblages van materialen als pur/piepschuim, plastic, hout en afval. Ook in de openbare ruimte vindt het ruimtelijke werk van Bade een definitieve bestemming, alsmede ontwikkelde hij menig community project.

‘Less is a bore’ is duidelijk zijn motto en dat bewees hij eerder met zijn overzichtstentoonstelling in het GEM en GEMAK te Den Haag in 2010. Zijn werk spot, daagt uit, is kritisch en komt op de toeschouwer af als een trein. Voor zijn installaties zoekt Bade vaak een samenwerking met het publiek, studenten en amateurs. Hij wil echter niet enkel een standpunt innemen in maatschappelijke discussies, als wel aanzetten tot het prikkelen van de fantasie en uitdrukking geven aan de kracht van de verbeelding van de beschouwer.  

Om deze houding en visie nog duidelijker waar te maken keerde hij terug naar Curaçao (2006) om samen met geestverwanten (Tirzo Martha) het Instituto Buena Bista (IBB) op te richten; een platform is voor hedendaagse kunst en educatie. Jonge talenten van de eilanden worden gescout en in een intensief traject begeleid naar een vervolgopleiding in de kunsten en het residencyprogramma aan het IBB. Een continue stroom aan gastkunstenaars speelt daarbij een belangrijke rol.  

Op dit moment maakt hij eveneens een nieuw kunstprogramma ‘ArtMen’ voor de Avro samen met Jasper Krabbé.  

David Bade over mentoring: 'Ik zie mentoring als een open context van uitwisseling waarbij ik niet een manier, of visie hanteer, maar me per kandidaat zal trachten te verhouden tot zijn/haar hebben en houwen. Daarbij is een appél op de verantwoordelijkheid die een kunstenaar heeft ten aanzien van publiek en samenleving een kernwaarde.’

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht