Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Curator

Christine van den Bergh

Website

Ik wil een partnerschap aangaan met de mentee waarbij we op een gelijkwaardige manier een gesprek aangaan met ruimte voor reflectie en constructieve kritiek.

Christine van den Bergh is sinds lange tijd werkzaam in verschillende lagen van het culturele veld. Zij geeft kunstadvies aan instellingen, particuliere verzamelaars en werkte bij internationale galeries, waaronder Art Affairs. Daarnaast was ze betrokken bij kunstaankoop- en inrichting van schepen van de Holland Amerika Lijn. Sinds 2002 werkt ze als onafhankelijk tentoonstellingsmaker en doet in binnen- en buitenland projectcoördinatie (van concept tot uitvoering) in samenwerking met kunstenaars.

Recente tentoonstellingen op alternatieve locaties zijn: David Lindberg 'Standard Options' in Nieuw Dakota, Amsterdam; Naro Snackey 'The past is a foreign country' in Lewisham Arthouse, London; 'Picturing Nature' een groepstentoonstelling met Ruth van Beek, Eleni Kamma en Emmeline de Mooij bij Soledad Senlle in Amsterdam, 'Private confessions' een groepstentoonstelling in Londen.  

Daarnaast was Christine van den Bergh co-curator bij KadS 2011 en 2013; stedelijke tentoonstellingen in de publieke ruimte in Amsterdam met werk van onder andere Maze de Boer, Saskia Noor van Imhoff, Hester Oerlemans, Mischa Rakier, Doina Kraal, Sachi Miachi, Sarah van Sonsbeeck, Thijs de Zeeuw en Pieter Alexander Lafebvre.  

Naast freelance activiteiten was zij van 2006 tot 2012 als artistiek leider verbonden aan Stichting Outline, een non-profit kunstenplatform in Amsterdam. Ze realiseerde voor dit hedendaagse platform spraakmakende tentoonstellingen en ging daarbij vruchtbare samenwerkingen aan met onder andere Kunstenlab, de UvA en het Kunsthistorisch Instituut.  

Een selectie van projecten uit 2006 - 2012:

Onder de titel 'The artists' artists' organiseerde ze in 2006/2007 een cyclus van zes exposities. Zes ervaren kunstenaars, onder andere Uwe Laysiepen, Katharina Grosse en Roy Villevoye droegen een jongere collega voor. Andere projecten waren onder andere met Melanie Bonajo, Iva Gueorguievia, Yvonne Dröge Wendel en Jakup Ferri.

Recentelijk heeft de Van den Bergh Stichting BRADWOLFF PROJECTS opgericht, een onafhankelijk hedendaags kunstenpodium voor artistic research en site specific art. Het initiatief beoogt een wisselwerking tot stand te brengen tussen kunstenaar, product en publiek, waardoor nieuwe denkbeelden en initiatieven kunnen ontstaan. Sinds 2014 is BRADWOLFF PROJECTS gehuisvest in de koepelruimte van het chirurgie gebouw van het voormalige Burgerziekenhuis aan de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost.  

Over het mentorschap

'Mijn brede ervaring op zowel profit als non-profit gebied heb ik met veel plezier en enthousiasme opgedaan. Het heeft me inzicht gegeven in de hedendaagse kunstwereld. Ik heb daardoor een ruime expertise kunnen ontwikkelen op het functioneren van culturele instellingen, samenwerking en positionering. En zo een uitgebreid netwerk opgebouwd op zowel nationaal als internationaal niveau.'

'Mijn inhoudelijke kennis van kunst en cultuur combineer ik met de creatieve economie en de ervaring in (strategische) beleidsprocessen. Ik werk altijd toe naar een concreet resultaat en vertaal inhoudelijke concepten naar uitvoeringsmodellen zoals tentoonstellingen, manifestaties, subsidiewerving, samenwerkingstrajecten en een publieksprogramma. Daarbij spreekt het me zeer aan om ‘out of the box’ te denken en met nieuwe creatieve concepten te komen binnen de grenzen van bepalingen.'

'Sinds 2006 ben ik als extern adviseur verbonden aan Cultuur+Ondernemen. Als adviseur steun ik daarin een open structuur en heldere communicatieve stijl. Insteek is om eerst goed te luisteren en uit te vinden wat de behoefte is van de kunstenaar om vervolgens te bekijken hoe deze behoefte aangescherpt en uitgevoerd kan worden. Aspecten zoals artistiek inhoudelijke ontwikkeling, positionering en profilering komen dan aan bod.'

'Het begeleiden van kunstenaars vind ik een inspirerende en leerzame manier om te dienen in het kunst en culturele circuit en om de professionele groei van kunstenaars te ondersteunen en begeleiden. Ook in mentoring zal ik naar deze balans zoeken. Ik wil een partnerschap aangaan met de mentee waarbij we op een gelijkwaardige manier een gesprek aangaan met ruimte voor reflectie en constructieve kritiek.'

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht