Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Beeldend kunstenaar

Charlotte Schleiffert

Website

 

Ik wil een mix maken van tijden en locaties. Mijn figuren zijn niet altijd even happy met hun leven en dromen van een alternatief. Ze belichamen het verlangen naar een andere wereld

Charlotte Schleiffert (1967) verwierf internationale bekendheid met haar zeer expressieve tekeningen en schilderijen met felle kleuren, imposante formaten en onconventioneel materiaalgebruik als nepbont en plakplastic.

Gendervraagstukken spelen een centrale rol in haar geëngageerde werk, evenals thema’s als intolerantie, macht, geweld, onderdrukking, armoede en ontheemding. Een constante in haar tekeningen en schilderijen zijn de hybridische wezens die erin opduiken. Ze verenigen verschillende culturen, tijden en geslachten in zich. ‘Ik wil een mix maken van tijden en locaties. Mijn figuren zijn niet altijd even happy met hun leven en dromen van een alternatief. Ze belichamen het verlangen naar een andere wereld’, aldus Schleiffert.

Reizen blijven een belangrijke bron van inspiratie voor haar onderwerp- en materiaalkeuze. In 2007-2008 verbleef zij in Künstlerhaus Bethanien in Berlijn, en zij woonde en werkte de laatste jaren regelmatig voor langere tijd in het Chinese Xiamen. In 2012 verbleef zij voor een half jaar in Atelier Holsboer (Cite des Arts) in Parijs. Op dit moment verblijft zij in Cemeti Arthouse in Yogyakarta, Indonesië.

In Berlijn ontdekte Schleiffert ouderwets, gekleurd pakpapier als achtergrond voor haar politieke tekeningen op klein formaat. In China begon zij collages van lappen satijn en kalligrafische schilderingen op rijstpapier te maken. In Parijs heeft ze zich gericht op de Afrikaanse cultuur, de Franse geschiedenis en het kolonialisme.

In Indonesië laat ze zich door de geschiedenis van het land inspireren en de rol van Nederland hier in. Opvallend aan haar nieuwe werk is ook dat Schleiffert zich in toenemende mate als beeldhouwer manifesteert. Terwijl zij haar vroegere schilderijen al vaak voorzag van driedimensionale toevoegingen, zo gaan in haar recente werk amorfe gipsen objecten en assemblages een meer zelfstandige rol spelen. In haar meest recente werk combineert zij tekeningen met figuurlijke beelden.  

Charlotte Schleiffert heeft in 1999 de 1e prijs van de Prix de Rome schilderen gewonnen. Het werk van Charlotte Schleiffert is in meerdere museale, bedrijfs- en particuliere collecties vertegenwoordigd en is te zien geweest op vele nationale en internationale kunstbeurzen.  

Charlotte Schleiffert over het mentorschap: 'ik kan met mentee inhoudelijk over het werk praten, en beeldend advies geven. Ik kan door mijn eigen ervaringen als beeldend kunstenaar, (en op het gebied van reizen, werken als artist in residence) de mentee adviseren. Ik probeer antwoorden te geven op vragen die veel beginnende kunstenaars hebben. Ik vind het leuk om jonge kunstenaars te helpen.'      

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht