Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Fotograaf, beeldend kunstenaar

Annaleen Louwes

LinkedIn Website

Ik begeleid je in het grondig onderzoeken van je werk en laat je zien dat alles vaak anders is dan het lijkt.

Annaleen Louwes (1959) studeerde in 1984 af aan de Rietveld Academie in Amsterdam, in de richting fotografie. Naast het werken in opdracht voor diverse culturele instellingen en tijdschriften, is zij werkzaam als autonoom beeldend kunstenaar.

Haar werk wordt regelmatig tentoongesteld in musea en galeries in binnen en buitenland en zij wordt daarbij onder andere vertegenwoordigd door Van Zoetendaal Collections Amsterdam. Daarnaast was zij lange tijd verbonden als docent op de afdeling fotografie aan de Rietveld Academie.  

Annaleen Louwes is geboeid door hoe de mens onder allerlei omstandigheden overleeft en hoe de lichaamstaal van de mens dit in meer of mindere mate toont. Als fotografe probeert zij vat te krijgen op de broosheid, de tijdelijkheid en de ledigheid van het bestaan. Dit geeft zij vorm door tot dan toe onbekende mensen tijdens een langere periode te fotograferen. Het is een werkwijze die een grote intimiteit en vrijheid oplevert, waardoor wederzijds respect en vertrouwen ontstaat.  

Op deze manier ontstonden ‘Studies of Ko Moreau’ (2002) en de serie ‘Rob K.’(2007). Louwes vroeg beide mannen, bewoners uit haar buurt, om gedurende een jaar of langer voor haar te poseren. In deze series zette ze het individu centraal zonder daarbij de sociale omgeving te belichten, waarmee ze probeerde om haar modellen in een groter geheel te plaatsen.

In 2003 was Louwes te gast in Het Vijfde Seizoen, een kunstenaarsverblijf op het terrein van psychiatrisch instituut de Willem Arntzhoeve in Den Dolder. Dit resulteerde in ‘Onrustige Studies’ (2003), waarvoor ze een tiental bewoners met regelmaat op beeld vastlegde. De latere serie ‘Jaap S’. (2007) toont een serie foto’s van een jonge adolescent die lijkt te zijn opgesloten in zijn eigen omgeving.

In 2007 bracht zij een boek uit onder de titel ‘Minor Details’ waarin de verschillende series werden gepubliceerd. In het voorjaar van 2008 was Louwes als kunstenaar te gast in Tirana (Albanië) en fotografeerde ze in de enige vrouwengevangenis van dat land. Ze sloot deze periode af met een tentoonstelling ('Burgu#325', 2008), waarvoor ze het mogelijk wist te maken dat de veelal lang gestrafte vrouwen onder politiebegeleiding in de galerie op bezoek konden komen om de portretten te bekijken.  

In het kader van de vierhonderdjarige band tussen New York en Amsterdam in 2009 maakte Louwes in opdracht van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst van Amsterdam een boek over de publieke geestelijke gezondheid van de steden New York en Amsterdam (‘You Can’t Nail A Pudding To A Wall’, 2009). In 2010 maakte Louwes in opdracht van Museum het Dolhuys de tentoonstelling ‘Louwes versus Meijers’ waarin zij het werk van de psychiater F.S.Meijers uit circa 1900 combineert met haar eigen autonome werk.

Recentelijk maakte zij een aantal videoportretten van bovengenoemde Albanese gevangenen onder de titel 'Please Think Positive' (2010). In 2012 ontving zij de Nationale Portret Prijs.

Over het mentorschap

‘Als mentor vind ik het belangrijk om de fotografen en/of beeldend kunstenaars te begeleiden bij het maken van keuzes om vervolgens hun werk zo grondig mogelijk te onderzoeken en zo eigen mogelijk te kunnen neerzetten. Ik heb niets met wetmatigheden. Mijn eigen werk ontstaat meestal procesmatig.'

'Belangrijk is dat mentees bestaande conventies moeten laten varen en inzien dat alles vaak anders is dan het lijkt. Niet verplicht maar wel handig is het, als de mensen die ik begeleid enige affiniteit hebben met het werk dat ik maak. Ik heb ruime ervaring in het begeleiden van studenten op onder meer de Rietveld Academie en kan daarom ook veel ervaringen uitwisselen. Van de mentoringprojecten van vorig jaar heb ik onverwacht veel geleerd van de mentees zelf. Het interessants voor mij was het begeleiden van het denk- en maakproces van de kunstenaars.'

Bekijk hier met welke mentoren wij nog meer samenwerken, lees alles over ons mentoringtraject of neem contact op met Christine voor vragen of aanmelden.

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht