Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Kunstenaar én ondernemer?

Het Fundament

Wil je als Amsterdamse kunstenaar je inkomen verdienen met wat je het liefste doet? Dan zijn ondernemersvaardigheden een belangrijke basis. Cultuur+Ondernemen start met de gemeente Amsterdam 'Het Fundament', een programma voor Amsterdamse kunstenaars om in vier maanden de ondernemersvaardigheden te ontwikkelen of te versterken. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

Tijdens het programma van 'Het Fundament' bieden specialisten met ervaring in de kunstwereld professionele ondersteuning. Je krijgt workshops en intervisie. Een deel van het programma vul je, samen met de andere deelnemers, zelf in. 'Het Fundament' werkt met het Business Model Canvas. Organisaties en startups over de hele wereld gebruiken dit model. 

'Het Fundament' is speciaal ontwikkeld voor kunstenaars uit Amsterdam. Je volgt het programma samen met kunstenaars van verschillende disciplines, bijvoorbeeld audiovisueel, fotografie, film, beeldende kunst, grafisch, ontwerp, theatermaker, muziek en dans. 

Projectleider Karen de Meester over de eerste groep: ‘We zijn eind januari begonnen met 19 deelnemers. Het is een heel gemengd gezelschap, van illustrator tot danser. De groep is actief en enthousiast. Mooi om te merken dat de deelnemers nu al goed met elkaar meedenken. Inspiratie krijg je niet alleen van professionele begeleiders en trainers, maar ook van elkaar tijdens die vier maanden.’

‘Dit programma legt echt een goed fundament onder je ondernemerschap. Dat staat op de opleidingen minder centraal, maar is wel hard nodig. Veel jonge kunstenaars zijn er nog niet op toegerust. Wij helpen ze met focus en richting vinden, en stappen daarin zetten.’

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma, cultuurwethouder Kajsa Ollongren en wethouder Arjan Vliegenthart (Werk) reageren zeer enthousiast op de presentatie van de eerste groep en benadrukken de noodzaak van het programma. Lees hun reacties in de artikelen van Het Parool en Binnenlands Bestuur.

De volgende groepen starten medio maart en medio september. ‘Het Fundament’ duurt vier maanden. Wekelijks is er een bijeenkomst, daarnaast besteed je ongeveer een dag per week aan de ontwikkeling van je onderneming.

Wanneer kom je in aanmerking?

  • Je bent startend professioneel kunstenaar.
  • Je hebt de afgelopen drie jaar je kunstvakopleiding afgerond of je bent korter dan drie jaar bezig om als kunstenaar je inkomen te verdienen.
  • Je staat ingeschreven in de gemeente Amsterdam.
  • Je hebt een laag (gezins)inkomen en hebt weinig eigen geld.
  • Je wil als kunstenaar je eigen inkomen verdienen.
  • Je bent gemotiveerd om actief deel te nemen aan het hele programma.

Wil je meedoen? 

Vul dan het interesseformulier op deze pagina in. Je krijgt dan een aanmeldformulier. Op basis daarvan laten we je weten of we je uitnodigen voor een intakegesprek. Er zijn geen kosten aan je deelname verbonden. Je motivatie om mee te doen is belangrijk voor ons!

 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht