Skip naar content

Verdieping Vragen bij het oprichten van een stichting

Tijdens de professionalsdag ‘En nu… de praktijk’ op woensdag 10 april verzamelde een tachtigtal jonge makers zich in Het Huis Utrecht voor een inspirerende dag vol workshops over de zakelijke aspecten aan het begin van hun carrière. Eén van deze workshops werd gegeven door onze governance-adviseurs Martine Fransman en Jennifer Schreurs. Cultuur+Ondernemen adviseert de jonge makers bij het beantwoorden van de vraag ‘Hoe richt ik een eigen stichting op?’ Een verslag van de middag.

‘Wie van jullie heeft er al een stichting (opgericht)?’. Een paar handen gaan de lucht in. De rest van de dertig aanwezige makers is op korte termijn van plan een stichting op te richten.

De governance-adviseurs van Cultuur+Ondernemen geven tijdens de presentatie een aantal handvatten en antwoorden. Waarom moet je eigenlijk een stichting oprichten? Hoe wordt een stichting opgericht? Hoe kies je het juiste besturingsmodel voor je organisatie? Hoe stel je je bestuur samen? Jamie de Groot van Stichting Dance Company The Kitchen, één van de weinige makers die al een eigen stichting heeft, vertelt over zijn ervaringen. Over hoe hij zelf enig bestuurder werd en de subsidiegevers het, gelet op het risico van belangenverstrengeling, daar niet mee eens waren. Verder vertelt hij meer over de samenstelling van zijn bestuur en de houvast die het bestuur hem biedt op zakelijk gebied. Hij heeft ook nog een gouden tip voor zijn collega’s: 'Denk goed na over de naam van je stichting, want die wil je niet meer [via een kostbare procedure bij de notaris] veranderen!'

De presentatie van de adviseurs en het ervaringsverhaal van Jamie de Groot leiden tot de nodige vragen bij de makers. Hoe breed moet je doel zijn? Hoe dichtbij/veraf zoek je je bestuurders? Kan een aantal makers zich verzamelen binnen één stichting? Zijn er ook besturen die een maker zoeken? Vragen die niet altijd eenduidig beantwoord kunnen worden, maar waar de makers wel over na dienen te denken bij het oprichten van een stichting.

Conclusie van de sessie: een stichting oprichten bij de notaris kost weinig moeite. Wil je een professionele organisatie met een goede governancestructuur? Dan is een goede voorbereiding ongetwijfeld het halve werk. Heb jij nog vragen over het inrichten van bestuur en toezicht binnen je eigen stichting? Vraag dan hier een kosteloos oriëntatiegesprek aan bij één van onze governance-adviseurs.