Skip naar content

Verdieping Bibliotheek Velsen volgde een incompanytraining

Drie jaar geleden verzelfstandigde zijn stichting en sinds acht maanden is Tjeerd de Kort directeur-bestuurder van de Bibliotheek Velsen. Zijn aanstelling, en de benoeming van nieuwe leden voor de raad van toezicht, vroeg om meer duidelijkheid rondom de verschillende bestuurlijke rollen. Een incompanytraining van Cultuur+Ondernemen over Bestuur & Toezicht bood uitkomst.

‘We zijn een relatief nieuwe stichting’, vertelt De Kort. ‘Ik wilde graag nadenken over hoe we de instelling beter kunnen neerzetten en hoe binnen het bestuur de rollen het beste verdeeld kunnen worden.’ De Governance Code Cultuur geeft hierbij houvast; een incompany training over die code geeft snel meer inzicht en verdieping.

Governance Code Cultuur

Omdat de leden uit de raad van toezicht overdag werken, was een incompanytraining in de avond ideaal voor de Bibliotheek Velsen. Het doorspreken van de Governance Code Cultuur met een adviseur van Cultuur+Ondernemen was volgens De Kort een verhelderende manier om naar zijn organisatie te kijken. ‘Hoe hebben we het bestuur ingericht? Hoe zijn de rollen verdeeld? Tijdens de training kregen we de mogelijkheid om hier heel specifiek dieper over in gesprek te gaan. Wat er vervolgens op tafel kwam was een eye-opener voor sommige leden.’ Zo merkte De Kort dat de verhouding tussen zijn uitvoerende functie en de controlerende rol van de raad van toezicht nog duidelijker kon. ‘Door het te bespreken konden we de puntjes op de i zetten.’

De juiste bestuursverhoudingen

De bibliotheekdirecteur was al bekend met de Governance Code Cultuur, maar het was fijn om een opfrisser te krijgen. ‘Nu kunnen we het implementeren van de juiste bestuursverhoudingen verder oppakken.’ Er zijn namelijk ook praktische, concrete actiepunten naar voren gekomen uit de training: ‘We bedachten dat het goed was een agenda te maken, zodat we kunnen zien waar iedereen mee bezig is. En we zijn nu bezig met een werkplan voor volgend jaar. Zo kunnen we de gestructureerde rollen die naar voren zijn gekomen uit de training body geven.’ Kortom: een heel nuttige avond die zijn jonge stichting duidelijk verder heeft geholpen.