Training Zakelijk leiders op toer - Slagkracht

t/m
Uitverkocht
 • Het HEM, Centraal Museum en Internationaal Theater Amsterdam
 • € 150,- excl. btw
 • 6 deelnemers
 • Startend zakelijk leiders van culturele organisaties

In dit onderdeel van het programma Slagkracht bieden we een selecte groep startend zakelijk leiders de kans om op locatie in gesprek te gaan bij drie gerenommeerd zakelijk verantwoordelijken van uiteenlopende culturele- en creatieve organisaties. Op drie momenten in het najaar krijg je een kijkje in de keuken, ga je in een klein gezelschap in gesprek met een zakelijk verantwoordelijke en dompel je je onder in de thema’s waar de betreffende persoon zich mee bezig houdt.

Je meld je aan voor het gehele programma, dat betekent dat je bij drie bezoeken aanwezig kunt zijn.

Wat zijn de drijfveren van deze leider? Hoe zorgt die voor een goede werk/privébalans? Wat doet de zakelijk leider om zijn team mee te krijgen? Wat zijn de aandachtspunten om een goed duo te zijn met een artistiek leider? Gesprekken die jou inspireren in jouw leiderschap, handvatten geven in het praktisch leiden van jouw organisatie en jou helpen om je te positioneren in het veld. In het programma Zakelijk leiders op toer sta je stil om met collega’s in gesprek te gaan over jouw vak en te leren van een ervaren vakgenoot, op unieke wijze.

Wat gaan we doen?

Op drie momenten in het najaar van 2022 gaan we in een groep van 6 zakelijk verantwoordelijken langs bij drie gerenommeerde zakelijk leiders. We starten met een rondleiding (1 uur) en gaan dan in gesprek (2 uur) met de zakelijk leider.

 • 29 september | 10:00 - 13:00 | Sarah de Jonge | Het HEM

 • 13 oktober | 13:30 - 16:30 | Marco Grob | Centraal Museum

 • 24 november | 9:30 - 12:30 | Clayde Menso | Internationaal Theater Amsterdam

Wie kan zich aanmelden?

Bevlogen professionals die zich bezighouden met de zakelijke kant van een culturele of creatieve organisatie, die relatief startend zijn (1-5 jaar werkervaring in de zakelijke kant van de culturele sector) en zich willen ontwikkelen. De culturele of creatieve sector kan zijn: film, theater, tv, architectuur, fotografie, festivals, muziek, beeldende kunst, media, games, design.

Wat levert het op?

 • Netwerkverbreding door ontmoeting met peers en gerenommeerde zakelijk leiders

 • Uitwisseling op thema’s die van belang zijn voor zakelijk verantwoordelijken

 • Inspiratie en nieuwe inzichten op de rol als zakelijk verantwoordelijken

 • Visiegesprekken met collega’s

Bij wie gaan we op bezoek?

Tijdens het programma ga je langs bij de volgende zakelijk verantwoordelijken:

Sarah de Jonge (1984) is zakelijk leider van Het HEM, een huis voor eigentijdse cultuur. Als ervaren projectleider ontwikkelt en leidt zij grootschalige en complexe projecten. Haar interesse voor organisatiestructuren en een scherp oog voor de menselijke waarden binnen bedrijfsvoering maakt haar een veelzijdig zakelijk leider. Sarah begint haar carrière als producer voor film en televisie. In 2010 maakt zij de overstap van de creatieve sector naar het culturele veld, waar zij achtereenvolgens werkt als office/HR- en projectmanager bij TrouwAmsterdam en als zakelijk directeur van De School Amsterdam. Vanaf de oprichting in 2017 is Sarah nauw betrokken bij de vorming van Het HEM als hoofd bedrijfsvoering en per 2021 in de functie van zakelijk leider.

ALG20220628 Portret Sarah de Jonge

Portret Sarah de Jonge

Marco Grob (1969) werkt als zakelijk directeur voor het Centraal Museum in Utrecht. Hij is financieel opgeleid en oorspronkelijk gestart als assistent accountant en controller, waarna hij de overstap heeft gemaakt naar de museumsector. Marco is ruim 22 jaar werkzaam in deze sector, eerst voor Museum Arnhem en sinds 2009 voor het Centraal Museum.
Bij het Centraal Museum is hij o.a. verantwoordelijk geweest voor het leidinggegeven aan de verzelfstandiging, diverse verbouwingsprojecten en de transformatie van het Dick Bruna Huis naar het huidige Nijntje museum. In deze jaren is het Centraal Museum gegroeid van een middelgroot museum (gemiddeld 145.000 bezoekers per jaar) naar een groot museum (gemiddeld 365.000 per jaar). Naast zijn werk bij het Centraal Museum zet hij zich in voor (het bevorderen van) samenwerking tussen musea en is hij voorzitter van de Samenwerkende Utrechtse Musea, het (landelijke) Zakelijk Directeuren Overleg en is hij bestuurslid van Stichting Sonsbeek en State of Fashion.

ALG20220628 Marco Grob foto Wessel Spoelder

Portret Marco Grob - Fotograaf Wessel Spoelder

Clayde Menso (1976) heeft afgelopen jaren ruime ervaring opgebouwd in de kunst- en cultuursector. Op dit moment is hij als directeur van ITA (Internationaal Theater Amsterdam) onder meer verantwoordelijk voor de programmering van ITA's eigen ensemblevoorstellingen, gastprogrammering, programma's van ITA Academy, internationalisering, talentontwikkeling en educatie. Voorheen was hij verantwoordelijk voor de toonaangevende cultuurcentra De Rode Hoed, Felix Meritis, De Nieuwe Liefde en CT (voorheen Compagnietheater). In het verleden was hij tevens directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en programmamanager cultuur bij Stichting DOEN.

ALG20220628 Clayde Menso foto Fabian Calis

Portret Clayde Menso - fotograaf Fabian Calis

Waar bestaan de kosten uit?

De kosten voor het programma zijn €150 exclusief BTW. Hierin zit inbegrepen:

 • Drie bezoeken aan creatieve- en culturele organisaties in select gezelschap o.l.v. een procesbegeleider.

 • Een kosteloos oriëntatiegesprek als follow-up van jouw programmadag. Tijdens dit gesprek kan je persoonlijk advies krijgen van een medewerker van Cultuur+Ondernemen mocht je dieper op een situatie in willen gaan, of wanneer er vragen overblijven.

 • Reiskosten zijn niet inbegrepen.

Voor het financieren van dit programma willen je wijzen op de regeling van Werktuig PPO, een regeling van Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT). Via deze regeling kan je een derde van de kosten terugvragen aangezien het gaat om het ontwikkelen van jouw vaardigheden in jouw professionele ontwikkeling. Dit is vrij makkelijk aan te vragen op www.werktuigppo.nl

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met Karen de Meester.