Leertraject Route Ondernemerschap Landelijk - najaar 2022

t/m
Uitverkocht
 • 10:00 tot 15:00
 • Cultuur+Ondernemen
 • 150,-
 • 15 deelnemers
 • Kunstenaars en creatieve makers

Hoe zorg je ervoor dat jouw werk goed zichtbaar is bij het publiek, en je voldoende inkomsten genereert? De cultuursector lijkt eindelijk weer op gang te komen, dit is dus hét moment om je zakelijke ontwikkeling als kunstenaar een boost te geven. Of je nou beeldend kunstenaar of fotograaf bent, illustrator of ontwerper, muzikant of theatermaker: het hoogwaardige leerprogramma Route Ondernemerschap helpt je om je kunstenaarschap verder te professionaliseren. Samen met inspirerende trainers en enthousiaste deelnemers werk je aan een stevig zakelijk fundament van jouw kunstenaarspraktijk.

De deadline voor aanmelden was vrijdag 2 september.

De afgelopen 3 jaar hebben 180 kunstenaars deelgenomen aan Route Ondernemerschap en beoordeelde dit leerprogramma met een 8,3.

Juist in deze periode is het belangrijk de zakelijke ontwikkeling van je kunstenaarspraktijk onder de loep te nemen en in actie te komen. Route Ondernemerschap helpt jou als professioneel werkende kunstenaar je positie te versterken, je bereik te vergroten en financiële kansen te zien.

Route Ondernemerschap heeft mij bewust gemaakt van de positie in mijn carrière en handvaten geboden te groeien als ondernemer en als mens in het algemeen. Deze handvaten kunnen steeds weer toegepast worden.

Quinda Verheul, deelnemer 2021

Het programma

Het leerprogramma Route Ondernemerschap geeft in zes sessies een professionele boost aan je zakelijke ontwikkeling. Je wordt bijgespijkerd door specialisten en wisselt ervaringen uit met collega-kunstenaars. De groep bestaat uit 15 enthousiaste deelnemers en het traject is Nederlandstalig.

Elke sessie van het programma belicht een ander thema:

 1. Persoonlijk leiderschap – vrijdag 14 oktober
  Wie ben je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ligt je focus?
  Trainer: coach Wendelien Koop
 2. Essentie van je werk – vrijdag 28 oktober
  Wat is jouw boodschap, hoe vertel je over je werk? Hoe breng je dit over op publiek en geïnteresseerden?
  Trainer: strategisch specialist Marlies Leupen
 3. Website – vrijdag 4 november
  Hoe verbeter je je website?
  Trainer: communicatiedeskundige Eline Levering
 4. Netwerken – vrijdag 11 november
  Hoe benader je potentiële kopers, samenwerkingspartners en andere geïnteresseerden?
  Trainer: organisatie-adviseur Ernst van Dijk
 5. Social media – vrijdag 18 november
  Welke sociale media kanalen kan je inzetten, en hoe krijg je met deze hulpmiddelen meer zichtbaarheid voor je werk?
  Trainer: marketingspecialist Nienke van der Wal
 6. Financieringsmogelijkheden – vrijdag 25 november
  Hoe krijg je meer grip op financiering en jouw (on)mogelijkheden hierin.
  Trainer: financieel expert Jessica de Jaeger

Alle trainers hebben hun sporen verdiend in de culturele sector en werken al jaren met kunstenaars en creatieven. Moderator van het leerprogramma wordt later bekend gemaakt. De wekelijkse bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 15:00 uur.

Route Ondernemerschap maakt overzichtelijk wat je (nog) nodig hebt in je beroepspraktijk als kunstenaar; van grote doelen, naar overzichtelijke en kleine stappen

Sophie de Vos, deelnemer 2021

Tijdens Route Ondernemerschap krijg je toegang tot een online leeromgeving waarmee jij je groei kan versterken. Het is een intensief programma. Reserveer tussen de wekelijkse bijeenkomsten door tijd voor interviews, opdrachten en voorbereiding. Houd naast de sessies rekening met 5 uur voorbereiding per week.

De kers op de taart: gratis persoonlijk advies

Tijdens of na de bijeenkomsten krijg je een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met adviseurs Krista Heijster of Ben Wiegman. Zij nemen met je door hoe je de geleerde materie nog verder kan gaan toepassen op jouw praktijk. Dit gesprek krijg je kosteloos aangeboden bij deelname aan het leerprogramma.

Voor wie

Route Ondernemerschap is bedoeld voor professioneel werkende kunstenaars. Jij bent:

 • Werkzaam als professioneel kunstenaar en afgestudeerd aan een kunstvakopleiding of autodidact met een sterk portfolio
 • Actief binnen initiatieven en/of toont werk in een professionele omgeving
 • Gedreven om je kunstenaarspraktijk naar een hoger niveau te tillen

We stellen een groep van 15 deelnemers samen op basis van motivatie, gewenste leerdoelen, bereidheid om te reflecteren en de potentiële kansen in het kunstenveld. Dit doen we middels een intakegesprek op maandag 12, dinsdag 13 en donderdag 15 september. Bij aanmelden kun je jouw voorkeur voor een dag bekend maken. Dit online gesprek duurt 30 minuten.

Wie blijft wachten op erkenning doet zichzelf te kort. Leer het heft in eigen handen te nemen en het juiste publiek te bereiken met jouw werk.

Krista Heijster, Programmamaker Route Ondernemerschap

Locatie

De sessies vinden plaats bij ons op kantoor, aan de Kerkstraat 204, 1017 GV Amsterdam.

Kosten

Jouw eigen bijdrage aan het programma van 6 bijeenkomsten is €150. Cultuur+Ondernemen draagt per deelnemer €1200 bij. Voorgaande jaren hebben deelnemers succesvol een gedeelde teruggave gekregen via Werktuig PPO. Als je door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien of je hebt overige inkomsten opgegeven dan zijn deze als zakelijke kosten aftrekbaar.

Het voelt een beetje alsof dit een must is voor elke creatieve maker een x aantal jaar na de academie. Om jezelf als professional te zien en scherp te houden waarom onze kunstpraktijk belangrijk is, inclusief de zakelijke kant.

Noortje Stortelder, deelnemer 2021

Aanmelden

Beschrijf bij je aanmelding:

 • Waar je nu staat in je kunstenaarspraktijk
 • Waarom je mee wil doen aan Route Ondernemerschap
 • Wat je doelen zijn en waarin je je wilt ontwikkelen

Voeg verder toe:

 • Beknopt portfolio of impressie van je werk
 • Website en/of sociale media kanalen
Ik kwam tot het inzicht dat je écht je verhaal van binnen en buiten klaar moet hebben voordat je op financiers afstapt.

Oud-deelnemer Route Ondernemerschap

Mocht je het idee hebben dat Route Ondernemerschap niet bij je past, of je valt niet binnen de criteria: abonneer je dan op onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van andere interessante bijeenkomsten. Ook kan de vierdelige podcastserie “Hoe ik kunstenaar blijf” voor jou relevant zijn. En download de gids Route Ondernemerschap, met 8 stappen om meer kans te maken op succes.

Heb je verder nog vragen, neem dan contact op met Krista Heijster.