Training Omgaan met kansen en risico's - Slagkracht

 • 10:00 tot 17:00
 • Amsterdam (Cultuur+Ondernemen)
 • 250,- (exclusief btw)
 • 15 deelnemers
 • Culturele organisaties

Tijdens deze training van Slagkracht staan kansen en risico's centraal.
Kansen zien en kansen benutten gaan hand in hand met het nemen van risico’s. Dat vraagt om adequaat risicomanagement. De afgelopen twee jaar hebben wel aangetoond dat risico’s uit onverwachte hoek kunnen komen. Waarschijnlijk breng je (on)bewust al vormen van risicomanagement in de praktijk. Bijvoorbeeld door het verzekeren van risico’s, het doorrekenen van scenario’s of het bepalen van een go-no go moment bij een tentoonstelling of een tournee. Maar er is meer. Het actief integreren van risicomanagement in je dagelijkse praktijk geeft je een instrument in handen om makkelijker en beter onderbouwd collega’s of toezichthouders te overtuigen van je aanpak om kansen voor je organisatie te benutten.

Culturele en creatieve organisaties zijn non-stop bezig geweest met het inschatten van kansen en risico’s. Veel organisaties hebben radicale koerswijzigingen moeten doorvoeren en moeten inspelen op snel veranderende omstandigheden.

Het was en is natuurlijk een uitzonderlijke situatie, maar toch is het goed om je af te vragen hoe je kunt anticiperen op mogelijke risico’s. In deze training leer je denken in scenario’s en omgaan met risico’s, Je gaat naar huis met handvatten hoe je op een gestructureerde manier risico’s in kaart kunt brengen en evalueren.

Voor wie

Bevlogen professionals die zich bezighouden met de zakelijke kant van een culturele of creatieve organisatie, die relatief startend zijn (1-5 jaar werkervaring in de zakelijke kant van de culturele sector) en zich verder willen ontwikkelen en professionaliseren. Denk aan zakelijk leiders, creatief producenten, productieleiders en marketeers. De culturele of creatieve sector kan zijn: film, theater, tv, architectuur, fotografie, festivals, muziek, beeldende kunst, media, games, design. Je hebt een behoefte beter te leren anticiperen op veranderende omstandigheden en daardoor meer grip te krijgen op jouw organisatie.

Twijfel je of de training geschikt is voor jou? Neem dan contact op met Karen de Meester, programmamanager zakelijk ontwikkelen via karen@cultuur-ondernemen.nl.

Programma

In deze training staat het omgaan met kansen en risico’s centraal. Het doel is om nader kennis te maken met deze onderwerpen. Wat is risicomanagement eigenlijk? Waar kun je het voor gebruiken? Pas je dat eigenlijk al niet toe in je dagelijkse praktijk? Kun je met risicomanagement de bedrijfsvoering en de kansen en risico's inzichtelijker maken, bijvoorbeeld voor jouw team en/of toezichthouders? Aan de hand van voorbeelden uit de dagelijkse praktijk is er veel ruimte voor interactie en het stellen van vragen.

Vragen rondom dit onderwerp kun je op het aanmeldformulier al indienen, dan weet je zeker dat het in de training aan de orde komt.

Tijdstip en locatie

09:30 uur - Inloop met koffie en thee
10:00 uur - Start training
12.30 uur - Lunch
16:00 uur - Einde van de training & borrel
17:00 uur - Einde dag

De training vindt plaats bij Cultuur+Ondernemen (Kerkstraat 204, Amsterdam)

Resultaat

 • Een goed besef van wat risicomanagement is en hoe je dit kan toepassen op jouw organisatie.
 • Het leren denken in scenario’s.
 • Je wisselt ervaringen uit met collega's.
 • Je leert over modellen die er bestaan rondom risicomanagement.
 • Er is tijd en ruimte om jouw vraagstukken rondom dit thema te behandelen.

Trainer

Portret Alexander Ramselaar

Alexander Ramselaar is opgeleid als bedrijfseconoom en hij was 18 jaar werkzaam in de financiële- en vastgoedsector. Parallel aan zijn werkzame leven ontstond eind jaren negentig een passie voor hedendaagse kunst, met een grote betrokkenheid bij de culturele sector in Nederland tot gevolg. In 2012 werd het tijd zijn passie voor cultuur en kerncompetenties op het gebied van financieren en vastgoed samen te brengen in Backing Grounds. Een praktijk die zich richt op het verbinden en overbruggen van de domeinen cultuur, vastgoed en financiering. Centraal staan vraagstukken over financiering en vastgoed die kunstenaars, creatieve makers en culturele organisaties in hun dagelijkse praktijk tegenkomen. Sinds 2014 is Alexander als adviseur aan Cultuur+Ondernemen verbonden.

Kosten

De kosten voor het programma zijn €250,- excl. btw. Hierbij zijn inbegrepen:

 • Training onder leiding van Alexander Ramselaar.
 • Lunch, koffie en thee en een borrel achteraf.
 • Materialen waarmee je kunt toepassen wat je hebt geleerd in jouw situatie.
 • Een kosteloos oriëntatiegesprek als follow-up.
  Tijdens dit gesprek kun je persoonlijk advies krijgen van een adviseur van Cultuur+Ondernemen mocht je dieper op je situatie in willen gaan, nog vragen hebben of onderwerpen waar je over door wilt praten.

Voor het financieren van deze training willen we je wijzen op de regeling van Werktuig PPO, een regeling van Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT). Via deze regeling kun je een derde van de kosten aanvragen aangezien het gaat om het ontwikkelen van jouw vaardigheden en jouw professionele ontwikkeling.

Heb je nog vragen over deze training neem dan contact op met Karen de Meester.