Skip naar content
Skip naar content

Leertraject Route Ondernemerschap Amsterdam - winter 2024

t/m
 • 10:00 tot 15:00
 •  Cultuur+Ondernemen, Kerkstraat 204 Amsterdam
 • €120,- excl btw
 • Maximaal 18 deelnemers
 • Kunstenaars, makers en creatieve ondernemers wonend of werkend in de regio Groot-Amsterdam

Op welke manier is je werk goed zichtbaar? Hoe zorg je ervoor dat je werk in beeld blijft, ook na een succeservaring? Heb je het idee dat je wat meer aandacht aan je netwerk kan besteden? Mochten dit vragen zijn waar je graag een volgende stap in wilt maken, ben je van harte welkom bij Route Ondernemerschap.

Inschrijven is mogelijk tot en met vrijdag 27 september 2024.

Wat levert het je op?

Werken aan je ondernemerschap in de kunsten gedijt niet met een simpele sales aanpak, maar is actief zoeken naar een manier hoe dit bij jou als kunstenaar past. Uitgangspunt is altijd jouw artistieke talent en werk. Jouw specifieke aanpak, of route, mag de tijd krijgen om te ontwikkelen.

Of je nou beeldend kunstenaar of fotograaf bent, illustrator of industrieel ontwerper, grafisch vormgever of game developer, muzikant of theatermaker of multidisciplinair te werk gaat: het gewaardeerde leerprogramma Route Ondernemerschap helpt je om je kunstenaarschap verder te professionaliseren. Samen met inspirerende trainers en gelijkgestemde kunstenaars werk je aan een stevig zakelijk fundament van jouw kunstenaarspraktijk.

Concreet heb je na afloop een lijst met acties waar je de komende 2 jaar mee vooruit kan. En we beloven je meer inspiratie en plezier om dit te gaan doen.

De afgelopen 8 jaar hebben meer dan 350 kunstenaars deelgenomen aan Route Ondernemerschap en beoordeelden de impact van dit leerprogramma 5 maanden later met een 8,0.

Juist in deze periode is het belangrijk de zakelijke ontwikkeling van je kunstenaarspraktijk onder de loep te nemen en in actie te komen. Route Ondernemerschap helpt jou als professioneel werkende kunstenaar je positie te versterken, je bereik te vergroten en financiële kansen te zien.

Route Ondernemerschap heeft mij bewust gemaakt van de positie in mijn carrière en handvaten geboden te groeien als ondernemer en als mens in het algemeen. Deze handvaten kunnen steeds weer toegepast worden.

Quinda Verheul, Autonome Installaties

Het programma en de trainers

Het leerprogramma Route Ondernemerschap bestaat uit 6 sessies en tussendoor opdrachten. Sommige sessies zoomen in op jouw persoonlijke ondernemerschapsvaardigheden (hoe doe jij het?) andere zitten bomvol praktische tips. Je wordt bijgespijkerd door specialisten en wisselt ervaringen uit met collega-kunstenaars. De groep bestaat uit 15 enthousiaste deelnemers en het traject is Nederlandstalig.

Elke sessie van het programma belicht een ander thema:

 1. Persoonlijk leiderschap – maandag 11 november
  Wie ben je, wat zijn jouw kwaliteiten en waar ligt je focus?
  Trainer/coach Wendelien Koop
 2. Essentie van je werk – maandag 18 november
  Wat is jouw boodschap, hoe vertel je over je werk? Hoe breng je dit over op publiek en geïnteresseerden?
  Trainer/strategisch specialist Marlies Leupen
 3. Website – maandag 25 november
  Hoe verbeter je je website?
  Trainer/communicatiedeskundige: Eline Levering
 4. Netwerken – maandag 2 december
  Hoe benader je potentiële kopers, samenwerkingspartners en andere geïnteresseerden?
  Trainer/organisatie-adviseur Ernst van Dijk
 5. Social media – maandag 9 december
  Welke sociale media kanalen kan je inzetten, en hoe krijg je met deze hulpmiddelen meer zichtbaarheid voor je werk?
  Trainer/marketingspecialist Nienke van der Wal
 6. Financieringsmogelijkheden – maandag 16 december
  Hoe krijg je meer grip op financiering en jouw (on)mogelijkheden hierin.
  Trainer/financieel expert Violet Broersma

Alle trainers hebben hun sporen verdiend in de culturele sector en werken al jaren met kunstenaars en creatieven. Samensteller van het programma is Krista Heijster. De moderator in Amsterdam is Wendelien Koop. De wekelijkse bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 15:00 uur.

Route Ondernemerschap maakt overzichtelijk wat je (nog) nodig hebt in je beroepspraktijk als kunstenaar; van grote doelen, naar kleine en overzichtelijke stappen

Sophie de Vos, Fotograaf

Leeromgeving en voorbereiding

Tijdens Route Ondernemerschap krijg je toegang tot een online leeromgeving waarmee jij je groei kan versterken. Het is een intensief programma. Reserveer tussen de wekelijkse bijeenkomsten door tijd voor interviews, opdrachten en voorbereiding. Houd naast de sessies rekening met 5 uur voorbereiding per week.

Extra: gratis persoonlijk advies

Tijdens of na de bijeenkomsten krijg je een uitnodiging voor een persoonlijk gesprek met adviseur Krista Heijster of Ben Wiegman. Zij nemen met je door hoe je de geleerde materie nog verder kan gaan toepassen op jouw praktijk. Dit gesprek krijg je kosteloos aangeboden bij deelname aan het leerprogramma.

Voor wie

Route Ondernemerschap is bedoeld voor ervaren professioneel werkende kunstenaars, makers of creatieve ondernemers. Jij bent:

 • Minimaal 5 jaar werkzaam als professioneel kunstenaar of maker (hoe je jezelf ook noemt)
 • Afgestudeerd aan een kunstvakopleiding of autodidact met een sterk portfolio
 • Actief binnen initiatieven en/of toont werk in een professionele omgeving
 • Gedreven om je kunstenaarspraktijk naar een hoger niveau te tillen
 • Actief in de regio Groot-Amsterdam (Amsterdam, Amstelveen, Aalsmeer, Haarlemmermeer, Diemen, Uithoorn, Ouder-Amstel, Ronde Venen) ​

Bij twijfel, neem contact op met krista@cultuur-ondernemen.nl.

We stellen een groep samen van ongeveer 18 deelnemers op basis van motivatie, gewenste leerdoelen, bereidheid om te reflecteren en potentiële kansen in het kunstenveld. Dit doen we middels een intakegesprek in de periode van 1 t/m 7 oktober. Je kan je voorkeur voor dag kenbaar maken. Dit online gesprek duurt 30 minuten.

Het voelt een beetje alsof dit een must is voor elke creatieve maker een x aantal jaar na de academie. Om jezelf als professional te zien en scherp te houden waarom onze kunstpraktijk belangrijk is, inclusief de zakelijke kant.

Noortje Stortelder, Digital Sculptor

Locatie

De locatie is Cultuur+Ondernemen, Kerkstraat 204 in Amsterdam.

Kosten en financiering

Jouw eigen bijdrage aan het programma van 6 bijeenkomsten is € 120 euro (ex btw).

De Werkdesk Kunst en Cultuur van het Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en NN Group financieren de rest van jouw bijdrage met € 1.950,-.

Voorgaande jaren hebben deelnemers succesvol een gedeelte van hun eigen bijdrage gefinancierd gekregen Werktuig PPO.

Als je door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien of je hebt overige inkomsten opgegeven dan zijn deze kosten als zakelijke kosten aftrekbaar.

Aanmeldprocedure

Aanmelden kan tot vrijdag 27 september Graag horen we jouw motivatie en achtergrond bij je inschrijving. Dit bepaalt of we je uitnodigen voor een intake gesprek. Geef antwoord op de volgende vragen:

 • Waar sta je nu in je kunstenaarspraktijk?
 • Waarom wil je mee doen aan Route Ondernemerschap?
 • Waarin wil je je de komende tijd ontwikkelen?

We stellen een groep samen tussen de 15 en 18 deelnemers op basis van motivatie, gewenste leerdoelen, bereidheid om te reflecteren en potentiële kansen in het kunstenveld. Dit doen we tijdens een intakegesprek in de periode van 1 t/m 7 oktober. Je kan je voorkeur voor dag kenbaar maken. Dit gesprek is online en duurt 30 minuten.

Het is fijn om je te omringen met anderen die totaal ander creatief werk doen, maar wel tegen dezelfde vraagstukken aanlopen. Waar je mee kunt sparren zonder veroordeeld te worden en die exact de juiste prikkelende vragen stellen. Heel prettig en leerzaam.

Eza Doortmont, Documentaire Filmmaker

We helpen je graag verder

Mocht je het idee hebben dat Route Ondernemerschap niet bij je past, of je valt niet binnen de criteria: abonneer je dan op onze nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft van andere interessante bijeenkomsten. Ook kan de vierdelige podcastserie “Hoe ik kunstenaar blijf” voor jou relevant zijn. Of de online kennisgidsen waar je je zakelijke vaardigheden mee kan versterken.

Route Ondernemerschap Rotterdam wordt mede gefinancierd door de Werkdesk Kunst en Cultuur van Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam en NN Group.

Partners