Training Codes in de praktijk - Slagkracht

 • 10:00 tot 17:00
 • Amsterdam (Cultuur+Ondernemen)
 • 150,- (exclusief btw)
 • 15 deelnemers
 • Culturele organisaties

Hoe pas je als zakelijk verantwoordelijke de verschillende codes toe? Wat komt erbij kijken en waar moet je aan voldoen voor bijvoorbeeld een subsidieaanvraag? Er zijn drie codes die bijdragen aan een gezonde culturele en creatieve organisatie en daarmee ook aan een gezonde sector: de Governance Code Cultuur, de Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code.

De deadline voor aanmelden is donderdag 3 november 2022. We horen graag van te voren welke vragen je hebt, zodat we die mee kunnen nemen in de voorbereiding. Voorafgaand krijg je een opdracht toegestuurd, houd rekening met ongeveer 1 a 1,5 uur voorbereiding.

Voor een zakelijk verantwoordelijke kan het soms lastig zijn om deze drie in de praktijk te brengen. Tijdens deze dag wordt het belang van de codes uitvoerig besproken en in korte tijd weet je direct hoe je ze op waardevolle wijze kan toepassen in jouw eigen organisatie/project.

Voor wie

Bevlogen professionals die zich bezighouden met de zakelijke kant van een culturele of creatieve organisatie, die relatief startend zijn (1-5 jaar werkervaring in de zakelijke kant van de culturele sector) en zich willen ontwikkelen. De culturele of creatieve sector kan zijn: film, theater, tv, architectuur, fotografie, festivals, muziek, beeldende kunst, media, games, design.

Programma

Aan het begin van de dag worden de drie codes grondig doorgenomen door experts die van de hoed en de rand weten. Je hoort over het belang van de instrumenten, de doelen en de impact die ze kunnen hebben en je neemt kennis van praktijkvoorbeelden. We bespreken de kansen, maar ook de ingewikkeldheden die gepaard gaan met de codes. We horen van een zakelijk leider hoe die de codes heeft toegepast. Vervolgens ga je als groep aan de slag om de codes toe te passen op je eigen organisatie, waar zitten de verbeterpunten? En hoe kan je deze succesvol doorvoeren?

Tijdstip en locatie

09:30 uur - Inloop met koffie en thee
10:00 uur - Start training
12.30 uur - Lunch
16:00 uur - Einde van de training & borrel
17:00 uur - Einde dag

De training vindt plaats bij Cultuur+Ondernemen (Kerkstraat 204, Amsterdam)

Resultaat

 • Je weet wat de codes (Governance Code Cultuur, Code Diversiteit & Inclusie en de Fair Practice Code) inhouden en hebt besef van het belang ervan.

 • Je hebt geoefend met het toepassen van de codes op jouw eigen project/organisatie.

 • Je deelt ervaringen met peers over de toepassing van de diverse codes in ieders eigen organisatie.

 • Je krijgt handvatten aangereikt om de codes nog verder toe te passen in jouw organisatie.

Trainers

portretfoto Andra Leurdijk, fotograaf Els Zweerink
Fotograaf: Els Zweerink

Andra Leurdijk is programmamanager governance bij Cultuur+Ondernemen. Zij begeleidt en adviseert culturele organisaties met vragen over de toepassing van de Governance Code Cultuur. Ze geeft trainingen voor toezichthouders en bestuurders en begeleidt zelfevaluaties. Eerder werkte ze als zelfstandig adviseur in de media en culturele sector en in hetzelfde domein bij TNO, het ministerie van OCW en de universiteit. Ze studeerde politicologie en heeft ruime bestuurlijke ervaring. Naast haar werk bij Cultuur+Ondernemen is ze lid van de raad van toezicht van de NLPO en voorzitter van het bestuur van een kleine theaterstichting.

Pien van Gemert


Pien van Gemert is programmaleider van de implementatie, promotie en ontwikkeling van de Fair Practice Code namens Kunsten ’92, de belangenvereniging voor de kunst- en cultuursector in Nederland. Zij is vanaf 2019 betrokken bij de Fair Practice Code. Daarnaast is Pien programmamanager, strategisch marketingadviseur en coach voor verschillende leer- en innovatietrajecten binnen de kunsten. Huidige opdrachtgevers zijn onder meer Kunsten ’92, Coaching in de Cultuur en diverse podiumkunstenorganisaties. Voorheen was Pien marketingmanager bij bekende kunstorganisaties, zoals het Nationale Toneel, Nederlands Dans Theater en Hummelinck Stuurman Theaterbureau.

LKCA
zal ook vertegenwoordigd zijn, zij zijn programmaleider van de Code Diversiteit & Inclusie. Doel van deze code is te komen tot een sterke en toekomstbestendige cultuursector die de brede diversiteit in de samenleving representeert. De Code Diversiteit & Inclusie wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), het LKCA, het VSBfonds en de zes rijkscultuurfondsen.

Kosten

De kosten voor het programma zijn €150,- exclusief btw. Hierbij zijn inbegrepen:

 • Trainingsprogramma

 • Lunch, koffie en thee en een borrel achteraf

 • Materialen waarmee je wat je hebt geleerd kan toepassen in jouw situatie

 • Een kosteloos oriëntatiegesprek als follow-up op jouw programmadag. Tijdens dit gesprek kan je persoonlijk advies krijgen van een medewerker van Cultuur+Ondernemen mocht je dieper op een situatie in willen gaan, of wanneer er vragen overblijven.

Voor het financieren van dit programma willen we je wijzen op de regeling van Werktuig PPO, een regeling van Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst (ACCT). Via deze regeling kun je vrij gemakkelijk een derde van de kosten terugvragen aangezien het gaat om het ontwikkelen van jouw vaardigheden in jouw professionele ontwikkeling.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Karen de Meester.