Training Artist meetings: Tools

t/m
 • 15:00 tot 17:30
 • Online
 • 25,- voor de reeks
 • 6 bijeenkomsten van 2,5 uur
 • Professioneel Beeldend Kunstenaars

In deze complexe tijd is de onafhankelijkheid van kunstenaars belangrijker dan ooit. In een 6-delige online serie kan je, samen met collega-kunstenaars, onderzoeken hoe je deze positie kan verstevigen en uitbreiden. Ervaar inzichten en concrete tools om mee aan de slag te gaan.

De positie van de professioneel beeldend kunstenaar in het huidige snel veranderende kunstklimaat is, mede door de corona-crisis, verder onder druk komen te staan. Deze bijeenkomsten gaan over de vraag: Hoe kan je als onafhankelijke kunstenaar zelf actie ondernemen om een sterke eigen maatschappelijke en economische positie in te nemen? Deze online serie is een vervolg op het 2-daagse online webinar The Asset of Art. Ook zonder deelname aan The Asset of Art ben je van harte uitgenodigd deel te nemen.

In deze 6-delige serie worden je concrete Tools aangereikt, naar hoe je jouw positie in de kunstsector verder kan verdiepen.

Artist should ‘use’ one another more! This webinar can help!
Ik doe alles altijd alleen en dat is misschien wel juist mijn probleem.
Het gaat ook om het doorbreken van een houding. Ik wil graag afkomen van die afhankelijke positie. Ik wil sterker staan in: dit is wat ik heel graag wil en wie wil er mee doen.
Ik heb geleerd beter te kijken naar wie zich interesseert in mijn werk. Dan zijn mensen eerder bereid je verder te helpen omdat je iets met elkaar gemeen hebt.

Het programma bestaat uit 6 online bijeenkomsten van ieder 2,5 uur. Op deze middagen delen trainers en specialisten op interactieve wijze hun expertise, waarbij praktische tools worden aangereikt.

Programma:

 1. Positionering - maandag 4 oktober 15.00 – 17.00

  Wat zijn de elementen die je kan gebruiken voor een goede en aantrekkelijke presentatie/lezing over je werk in een zakelijke omgeving. Wat is de essentie van je werk? Hoe kan je jouw werk op een goede manier positioneren? Marlies Leupen geeft een interactieve presentatietraining en strategisch advies over profilering volgens haar zelf ontwikkelde methode “B hungry & get fed”.

  Expert: Marlies Leupen
 2. Zakelijk netwerken - maandag 11 oktober: 15.00 – 17.00

  Wat motiveert een kunstkoper en/of verzamelaar? Hoe is het perspectief vanuit de verzamelaar? Hoe kan je een goede relatie opbouwen, die de kansen versterkt om tot een opdracht te komen, of een werk aan te kopen, zonder je authenticiteit daarbij te verliezen? Welke (online) promotie kan voor jou werken? Een interactieve workshop gebaseerd op opgedane ervaringen binnen de Young Collectors Circle, ingestoken vanuit de theorie van de customer journey.

  Expert: Nienke van der Wal, oprichter van Young Collectors Circle
 3. SEO/online tool - maandag 1 november: 15.00 – 17.30

  Hoe kan je online je werk beter positioneren? Met SEO kan je je online zichtbaarheid sterk vergroten en een hoge(re) positie in de resultaten krijgen bij zoekmachines (zoals Google). Zo vinden mensen je sneller, als ze zoeken wat jij biedt. Maar wat is SEO precies? Hoe maak je een website beter vindbaar? En hoe zorg je ervoor dat je kijkers klanten worden? Een interactieve online training: scoren met SEO.

  Expert: Rutger Steenbergen, seozwolle
 4. Publiek-private samenwerking - Maandag 8 november: 15:00 – 17:30

  Hoe kan je goed samenwerken met verschillende partijen en belangen? Hoe kan je de kansen herkennen en benutten zonder je richting te verliezen. Tegelijkertijd is het essentieel om je eigen vrije ruimte in te bouwen om te blijven innoveren en daarnaast de samenwerking gezond en relevant te houden. Een middag waarin gezamenlijk onderzoek en onderlinge uitwisseling een rol speelt.

  Expert: Matthijs ten Berge, Building Art, Culture & Nature Platforms & Organisations
 5. Mecenaat - maandag 15 november: 15.00 - 17.30

  Kan je als maker ondernemer zijn en vrager tegelijk? Wat vraagt die dubbele positie van jou en van je publiek? Tijdens deze bijeenkomst bespreken we hoe mecenaat werkt en wat er tussen makers en gevers over tafel kan gaan - en wat niet. Geslaagd mecenaat is altijd wederkerig. Daarom verkennen we wat je aan je gevers kunt vragen, maar ook wat jij aan hen te bieden hebt. En welke voorwaarden stel je zelf aan de relatie met je gevers? Interactief webinar met vraagstellingen ter reflectie.

  Expert: Helleke van den Braber, hoogleraar Mecenaatstudies, Universiteit Utrecht.
 6. Peer Group - maandag 22 november: 15.00 - 17.30

  Kan een Peer Group ook voor jou als kunstenaar werken? Peer groups zijn ondernemers die samen proactief willen groeien. Kunnen en willen kunstenaars onderling kennis delen? Hoe zou dit op gelijke basis praktisch kunnen werken?

  Expert IZI Solutions: Jared Hiwat, consultant en (peer)coach

Online bijwonen

De bijeenkomsten zijn te volgen via Zoom. Een aantal dagen voor de eerste bijeenkomst krijg je de zoom-link toegestuurd. Alle bijeenkomsten zijn bij te wonen met dezelfde zoomlink. Bij een aantal bijeenkomsten krijg je vooraf vragen opgestuurd, ter voorbereiding. De voertaal is Nederlands.

Kan je er één van de bijeenkomsten niet bij zijn? Geen probleem. Het kan ook zijn dat een of meerdere onderwerpen je meer aanspreken dan anderen. De financiële eigen bijdrage blijft 25 euro. Van alle bijeenkomsten wordt een verslag gemaakt, wat na afloop aan je toegezonden wordt.

Cultuur+Ondernemen biedt je na afloop de mogelijkheid tot een individueel gesprek hoe je het geleerde kan toepassen in jouw werk. Dit gesprek is kosteloos.

Artist meetings: Tools is een initiatief van Art is A Guaranty en Cultuur+Ondernemen, in samenwerking met CBK Rotterdam.

Artist Meetings Tools
Artist Meetings Tools
Logo Art is a Guaranty
Art is a Guaranty
CBK Rotterdam
CBK Rotterdam

Mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds

Lees er meer over