Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

IDFA deed een scan personeelsbeleid

"Met deze opzet was er veel meer draagvlak voor de conclusie"

Omdat het IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) als organisatie organisch is gegroeid, is lang niet iedereen in een leidinggevende functie ook daarvoor opgeleid, weet Annabet Langkamp, coördinator productie en personeel. En dat blijkt wel eens lastig in functioneringsgesprekken. Via een scan personeelsbeleid en een training op maat heeft ze advies ingewonnen voor verbeterpunten. "Heel prettig om op dit vlak ondersteuning van een externe partij te krijgen."

"We waren bezig met het opzetten van functieprofielen en een nieuwe ronde functioneringsgesprekken en wisten: dit zou veel beter kunnen", vertelt Annabet Langkamp, coördinator productie en personeel bij IDFA. "Een scan personeelsbeleid leek me een goede manier om hierover extern raad te vragen."

Het traject begon met een gesprek met Cultuur+Ondernemen. "We zijn samen om de tafel gaan zitten om te kijken welke thema’s wij belangrijk vonden." Langkamp dacht: "de focus moet liggen op feedback tussen managers en werknemers; we spreken eigenlijk veel te weinig over ons functioneren binnen de organisatie."

Vervolgens heeft Cultuur+Ondernemen een extern adviesbureau ingeschakeld voor de scan en daaropvolgend een training op maat. Langkamp was daar nauw bij betrokken. "Ik heb voor de adviseurs een dwarsdoorsnede van onze organisatie samengesteld, in de vorm van vier paren om te interviewen. Het was goed dat al die mensen hun verhaal konden vertellen aan een onafhankelijk persoon. Iedereen werd gehoord en kon input geven, voordat de conclusie werd getrokken."

Die conclusie was in overeenstemming met het beeld dat Langkamp al had: dat er verbetering nodig was op het vlak van functioneringsgesprekken. Was de scan dan wel nodig? "Zelfs al bedenk je het zelf, met deze opzet was er veel meer draagvlak voor de conclusie dan wanneer we hem zelf hadden opgelegd. Het is beter als een externe partij een conclusie trekt en toetst", aldus Langkamp.

Niet geheel verrassend werd het IDFA een training ‘spreken over functioneren’ geadviseerd na de scan. Die heeft Langkamp samen met zo’n tien collega-leidinggevenden gevolgd. Ze vond de dag "heel verhelderend. De adviseurs van Plow waren prettige mensen. Ze stelden ons op ons gemak, en wisten tegelijk de vinger op de zere plek te leggen. We kwamen achter patronen, en kregen gesprekstechnieken toegereikt om daarin verbetering aan te brengen."

Een geslaagde dag dus, in de ogen van Langkamp. Natuurlijk blijft het niet bij de training, die was slechts het begin. "Het is een proces, hè? We proberen nu vaker in gesprek te gaan over het functioneren. Niet meer één keer per jaar, maar doorlopend, soms wel maandelijks. Zo is er ruimte om terug te komen op dingen." Ook is de coördinator bezig met de implementatie van een nieuw formulier voor de functioneringsgesprekken. "Dat is even stoeien; we moeten allemaal nog leren."

Merkt Langkamp op de korte termijn al verschil binnen haar organisatie? Gelukkig wel. "Leidinggevenden nemen meer hun eigen verantwoordelijkheid in het regelen en houden van de gesprekken, waar dat voorheen bij mij lag." En, misschien wel het belangrijkste: "Mensen ervaren de gesprekken als prettiger. Voorheen was het nog wel eens een 'moetje', een moeizaam gesprek waarbij de emoties soms hoog op liepen of waar juist weinig inspirerends uit kwam. Nu krijg ik van mensen te horen dat er ruimte is om écht met elkaar te praten." 

Ben jij ook geïnteresseerd in een scan personeelsbeleid voor jouw organisatie? Lees dan meer of neem contact op met Karen.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht