Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Concrete aanleiding voor aanpak HR

Theater de Meervaart volgde een oriëntatiegesprek

Mirjam Terpstra, hoofd Studio bij Theater de Meervaart, is nauw betrokken bij de recente koerswijziging binnen haar organisatie. Belangrijk bij zo’n nieuwe koers: het betrekken van de medewerkers in de veranderingen. Om te kijken hoe het theater dat het beste kan aanpakken, zocht Terpstra steun bij Cultuur+Ondernemen in de vorm van een oriëntatiegesprek.

"We willen meer focussen op culturele diversiteit en hebben recent een aparte pijler voor educatie en talentontwikkeling opgericht", vertelt Mirjam Terpstra, hoofd Studio, over de belangrijkste ontwikkelingen bij Theater de Meervaart. "Daardoor vragen we meer van onze medewerkers. We moeten zorgen dat zij ook meegaan met de nieuwe plannen."

Dat is niet altijd even makkelijk: veel mensen zijn al langdurig werkzaam voor het theater. Hoe voer je een koerswijziging dan succesvol door onder je personeel? Een vraag waarvoor Terpstra besloot de hulp in te schakelen. Om zich te verdiepen in de mogelijkheden, voerde ze een oriëntatiegesprek met adviseur Erika Happe van Cultuur+Ondernemen.

Mirjam Terpstra

Adviesrol

"Het was eigenlijk een wederzijdse kennismaking", licht Terpstra toe. "Ik heb haar verteld waar we staan als organisatie, en wat de obstakels zijn die we tegenkomen. Zij heeft een adviesrol op zich genomen, uitgelegd welke opties Cultuur+Ondernemen kan bieden om onze vraag te beantwoorden."

Uiteindelijk is afgesproken een HR-traject te volgen, iets wat Terpstra al in gedachten had. "De uitkomst was geen verrassing, maar het is heel fijn te praten met iemand die weet hoe je zoiets moet inrichten en waar je de accenten moet leggen." Ook prettig: "de adviseur heeft me concreet uitgelegd aan welke voorwaarden onze aanvraag moet voldoen om in aanmerking te komen voor korting op het traject."

Onder de loep

Het stond al in het beleidsplan om het intern functioneren van de organisatie eens onder de loep te nemen, maar door het oriëntatiegesprek kreeg Terpstra een goede, concrete aanleiding om een aanpak voor te leggen aan het bestuur van het theater. "Zo is het een goede kans om de plannen ook daadwerkelijk uit te voeren."

Het oriëntatiegesprek had zo duidelijk een meerwaarde: "Als organisatie blijf je vaak in je eigen segment hangen. De adviseurs van Cultuur+Ondernemen hebben een bredere blik, een groot netwerk en veel kennis over bedrijfsvoering. Het is heel waardevol daar gebruik van te maken."

Wil je ook een kosteloos oriëntatiegesprek voeren? Lees meer of meld je direct aan.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht