Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. 

Wij volgen de richtlijnen van de overheid en het RIVM tegen de verspreiding van het coronavirus. Meer informatie over de maatregelen die wij genoodzaakt zijn te nemen, vindt u hier.

Componist Merlijn Twaalfhoven over zijn samenwerking met Cultuur+Ondernemen

‘Ik wil graag dat mijn kunst meer doet dan alleen mooi zijn’

Componist Merlijn Twaalfhoven heeft jaren gezocht naar en gewerkt aan een methode om met kunst écht maatschappelijke impact te maken. Zo ontstond het idee voor A Sharing Academy. Afgelopen jaar kreeg zijn initiatief gestalte, mede dankzij Cultuur+Ondernemen, dat optrad als partner in de pilot. "Dat zij dit mogelijk hebben gemaakt, is een heel belangrijke stap."

"Kunstenaars werken vaak in projectvorm: van opdracht naar opdracht, of van kans naar kans", ziet Twaalfhoven. "Ze zijn op twee manieren geïsoleerd: de projecten zijn incidenteel, en dus losgeknipt van verleden en toekomst. En ze opereren meestal op zichzelf, uitgaand van het idee van de autonome kunstenaar." Patronen die hij wil veranderen met A Sharing Academy, om zo kunst meer maatschappelijke relevantie te geven.

Meer dan alleen mooi

"Ik denk al heel lang niet alleen na over het artistieke resultaat van wat ik doe, maar ook over de impact op de maatschappij. Ik wil graag dat mijn kunst meer doet dan alleen mooi zijn." Daarom heeft hij een methode ontwikkeld, die hij A Sharing Academy heeft genoemd. Tien stappen die dromen en idealen verhelderen, en helpen ze te delen en om te zetten in concrete daden. "We willen de ruimte geven meer in lange lijnen te denken, dan kom je uit op je dromen."

Na jaren van onderzoek kreeg de methode vorm in zijn hoofd. Ondertussen stond hij al een tijdlang in contact met Cultuur+Ondernemen vanuit zijn eigen kunstenaarschap. "We kennen elkaar al jaren. Ik heb wel eens deelgenomen aan projecten of lezingen." Toen hij ondersteuning zocht voor A Sharing Academy, was de keuze logisch. "Ik heb mijn idee voorgelegd, en ze hebben meteen vertrouwen uitgesproken, heel tof. Samen zijn we toen hard gaan werken om het echt van de grond te krijgen."

Enorm netwerk

Cultuur+Ondernemen maakte de pilot financieel mede mogelijk. "Ze zorgden ervoor dat ik voor een laag bedrag dertig kunstenaars het traject kon laten doorlopen." Daarnaast hielp het enorme netwerk van de organisatie Twaalfhoven bij het vinden van deelnemers voor A Sharing Academy. "Zo’n ongelooflijk netwerk en een grote achterban kwamen goed van pas."

Nu is de pilot zo goed als afgerond én positief geëvalueerd door de eerste lichting kunstenaars. "Deelnemers zijn anders gaan kijken naar hun doelen, hun positie als kunstenaar in de samenleving en hun toekomst. Ze voelen zich minder alleen. Door te delen komt iets tot stand wat individuen overstijgt."

Uitbouwen

Vanaf december starten door heel Nederland nieuwe trajecten van A Sharing Academy. Twaalfhoven hoopt een steeds grotere groep te mobiliseren rondom zijn idee. "Ik ben nu aan het denken: hoe kan ik dit uitbouwen? Uiteindelijk hoop ik ook buiten de kunstwereld te kunnen inspireren, de grenzen tussen die wereld en de rest van de maatschappij te vervagen."

Cultuur+Ondernemen speelt in deze volgende fase nog steeds een belangrijke rol: "Het mooie is dat ik nu intensief contact heb met een adviseur die veel weet over bij- en nascholing van kunstenaars. Hij ziet een unieke plek in het veld voor A Sharing Academy. Die expertise van tientallen jaren, daar kunnen wij veel baat bij hebben. Onze samenwerking is omgezet in een duurzame relatie." 

Meer weten over A Sharing Academy?

Ook een interessant idee waar je ons graag als partner ziet? Neem dan contact op met Krista

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht