Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Maandag 22 april zijn wij gesloten in verband met Pasen. Wij wensen jou ook een fijn lang weekend!  

Nieuw Stripmuseum met dank aan Cultuurlening

Stichting Strips leende via Cultuur+Ondernemen € 40.000 uit het Fonds Cultuur+Financiering voor de inrichting van het nieuwe Stripmuseum in Rotterdam. Naast deze lening ondernam de stichting een crowdfundings-actie. Reguliere fondsen en banken wezen aanvragen af: te hoog risico, want het museum was nog niet open. Initiatiefnemers Marc Kleijnen (directeur) en Maartje de Haan (voorzitter raad van toezicht) vertellen over hun financieringsavontuur en de toekomst van het net geopende museum.

Maartje de Haan (voorzitter raad van toezicht) en Marc Kleijnen (directeur) van het Stripmuseum.

 

Financieringsmix
Kleijnen: "Het geld dat nodig is om een museum te openen, krijg je nooit zelf bij elkaar. Dus zijn we afhankelijk van alternatieve geldbronnen."

De Haan: "We zijn een particulier museum, dat is opgericht zonder structurele subsidies. En zonder rijke miljardair. Ons bestaan wordt mogelijk gemaakt door enthousiaste liefhebbers."

Kleijnen: "Het is heel moeilijk om geld bij elkaar te krijgen als je nog niet bestaat. Banken zeggen: we staan voor jullie klaar als jullie een half jaar open zijn. Sinds de crisis is het heel moeilijk als beginnend ondernemer nog te lenen."

De Haan: "Banken zijn heel angstig, ze vinden het risico te groot. Hetzelfde geldt voor fondsen: 'Eerst moeten jullie open zijn, dan kunnen jullie subsidie aanvragen.'"

Kleijnen: "We zijn al jaren in gesprek met de Triodosbank. Daar begonnen we voor € 750.000. Uiteindelijk kregen we niks. Gelukkig verwezen ze ons wel door naar Cultuur+Ondernemen. Daar stonden ze er wel voor open."

De Haan: "We hebben ook een crowdfundingscampagne opgezet. Dat was intensief, want ik moest mijn hele netwerk activeren. Eigenlijk houd ik niet zo van bedelen, maar het heeft veel opgeleverd. Een maand na de start hadden we € 60.000 bij elkaar, twee keer zoveel als het bedrag dat we voor ogen hadden."

De Haan: "Uiteindelijk hebben we met een lening van het Fonds Cultuur+Financiering de laatste loodjes kunnen financieren. Het is prettig dat Cultuur+Ondernemen begrip heeft voor waar we mee bezig zijn. En dat de adviseurs op de hoogte van de laatste veranderingen op het gebied van financiering."

Open
Kleijnen: "Ik had liever wat meer buffer gehad voordat we open gingen. Nu hebben we precies het geld bij elkaar dat we nodig hebben. In zo’n opstartperiode komen er veel kostenposten op je af, het was fijn geweest als we wat geld achter de hand hadden gehad."

De Haan: "Daardoor zijn we wel creatief geworden. We hergebruiken oude vitrines van andere musea, kopen de planten voor in het restaurant in de aanbieding, proberen zoveel mogelijk klussen via via te regelen en met hulp van geweldige vrijwilligers uit te voeren."

Kleijnen: "De inrichting is nu nog sober, maar we krijgen elke week wel wat gedaan. Nog belangrijker: we zijn sinds begin september open. Dat maakt het hopelijk makkelijker om voor nieuwe projecten wel via fondsen financiering te kunnen regelen."

De Haan: "Nu we open zijn, kunnen we inkomsten genereren. Waarmee we dan het museum verder kunnen perfectioneren. Hopelijk worden onze fondsenaanvragen voor de kinderafdeling volgend jaar makkelijker gehonoreerd."

Kleijnen: "De eerste periode is het moeilijkst. Ik heb een groeiproces van vijf jaar ingesteld. Als we tegen die tijd op 75.000 bezoekers zitten, zijn we goed bezig. Maar ik denk dat we de 100.000 wel halen. We zijn een heel actief museum, met steeds meer partners. Zo krijgen we ook veel voor elkaar zonder grote investeringen. Voorbeeld: een filmmaker die gek is op tekenfilms is nu voor ons bezig om de filmafdeling op te zetten."

De Haan: "Elke dag wordt het een beetje meer. Er is nu iets minder publiek dan we hadden verwacht, maar de mensen geven wel meer uit in het museum dan we hadden geschat. Sinds kort kun je bij ons terecht met de Rotterdam Pas, en vanaf januari hopelijk ook met de Museumkaart."

Kleijnen: "En we zitten vlakbij de Markthallen. Ik denk dat steeds meer mensen ons gaan vinden. We zijn een familiemuseum, onze collectie is niet alleen interessant voor stripliefhebbers. Mensen die cultureel vermaak zoeken buiten de gebaande paden, zijn bij ons aan het juiste adres." 

Eigenwijs
Kleijnen: "Ik kan Cultuur+Ondernemen zeker aanraden aan andere beginnende ondernemers in de cultuursector. Het was een heel constructief gesprek, ze zijn duidelijk van goede wil. Dankzij die lening hebben we open gekund."

De Haan: "Het aanvragen deed denken aan hoe het bij fondsen gaat. Heel veel vragen over je inkomsten, je ondernemingsplan. Ik kan me voorstellen dat als je daar nog niet zo bedreven in bent, het fijn is om begeleiding te krijgen bij de aanvraag."

Kleijnen: "Het was soms moeilijk voor ons de juiste gegevens te overhandigen. Veel formulieren zijn ingesteld op een al functionerend bedrijf. Dat geld voor ons nog niet. Ook moesten we voor de aanvraag ingaan op de besteding van het geld uit andere bronnen, dat vond ik wel ver gaan."

De Haan: "Andere startende culturele ondernemers wil ik meegeven: denk aan een combinatie voor je financiering. Laat je niet ontmoedigen door alles wat niet kan. Houd vol, en wees eigenwijs, creatief en blij met wat wel mogelijk is."

Meer weten?
Wil jij net als het Stripmuseum en andere organisaties je mogelijkheden vergroten door een Cultuurlening? Bekijk dan eens onze leningproducten of neem contact op met Renate.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht