Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Maandag 22 april zijn wij gesloten in verband met Pasen. Wij wensen jou ook een fijn lang weekend!  

Jólan van der Wiel

Kunstenaar exposeert in Het Scheepvaartmuseum door Amsterdamse cultuurlening

Begin dit jaar was de expositie Tropic City Amsterdam te zien in het Scheepvaartmuseum, van de hand van kunstenaar Jólan van der Wiel. Hij vertelt over zijn plannen, visie en financiële behoeftes - onder meer over de Amsterdamse Cultuurlening die hem hielp de tentoonstelling te verwezenlijken.

Jólan studeerde zes jaar geleden af aan de Rietveld Academie als ontwerper. Natuurlijke fenomenen zijn een rode draad door zijn werk. “Vanwege mijn hang naar zingeving en naar duurzaamheid, en het bewandelen van nieuwe wegen in kunst- en productdesign, werd ik iedere dag meer gefascineerd door de natuur en hoe ze van invloed is op ons bestaan.”


Foto: Jólan van der Wiel

Zo ging hij tijdens één van zijn eerste projecten aan de slag met de werking van materialen binnen magnetische velden. “Ik ontwikkelde een magnetische kunststof, die ik vloeibaar in een machine met grote magneten stopte. Deze magneten trokken het polyurethaan tot grillige volumes, die ik gebruikte in krukjes, stoelen of andere objecten.”

Voor Tropic City Amsterdam nam hij de opwarming van de aarde als uitgangspunt. “Ik onderzocht verschillen in de omgeving van opgewarmde gebieden. Langzaam maar zeker bedacht ik dat Amsterdam de setting moest worden. Ik wilde niet alleen anticiperen op tropische toestanden maar ook het ecosysteem imiteren, waar alles een functie heeft. Kruipend ongedierte dat het heeft voorzien op ons voedsel, maakt immers een stuk minder kans op onregelmatige hoge poten van een bijzettafeltje.” De uiteindelijke installatie in de vorm van een felgekleurd stuk regenwoud representeert het gedachtenexperiment van Jólan.

Na het uitwerken en presenteren van zijn plannen en wat duwen en trekken hier en daar, is de expositie uiteindelijk van de grond gekomen. Na het vaststellen van de locatie, werd er een begroting gemaakt, werd een team van productiemedewerkers samengesteld en werden fondsen aangeschreven. “Van het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, het Fonds Kwadraat en het Stimuleringsfonds kreeg ik een bedrag toegekend.”


Foto: Juuke Schrool "Tropic Console"

Pas in de laatste fase klopte Van der Wiel aan bij Cultuur + Ondernemen. “Hoe verder we kwamen in de uitwerking van het plan, hoe beter we konden zien wat we nog nodig hadden en op welke termijn onze financiën minder toereikend zouden zijn. Om het project af te ronden, heb ik een Amsterdamse Cultuurlening afgesloten. Zo kon alles wat we bedacht hadden ook echt doorgaan.”

“Omdat de lening best hoog was, vond ik het allemaal nogal spannend. De productie was vrij intensief, we werkten er met ruim tien man aan om het voor elkaar te krijgen. Op de expositie had ik mezelf enkele doelen gesteld, waaronder publiciteit genereren, publiek op de been brengen en het gesprek met ze aangaan. Dat is allemaal bijzonder goed gelukt; er is veel publiciteit geweest rondom de tentoonstelling en mogelijk heeft die publiciteit het bewustzijn van het publiek verder aangewakkerd.”

“Achteraf gezien zijn we er financieel ook goed uitgekomen. Ik had het gevoel dat ik op deze manier meer lijnen tegelijk kon uitzetten en wellicht op de langere termijn ook betere tentoonstellingen en opdrachten zou kunnen krijgen.” Dit lijkt vooralsnog te lukken want het project heeft geleid tot een nieuwe tentoonstelling, onder andere in oktober in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. “Daarvoor ben ik weer aan het ontwikkelen; voor een meer toegepaste versie van Tropic City.”    

“Ik vind de ondernemerskant van het vak interessant en wil me daar graag verder in ontwikkelen.” Naast creatief werken is zakelijk denken hem dan ook niet vreemd. “Hoe kan ik efficiënter en professioneler worden en hoe kan een project meer opleveren? Dat zijn ook dingen waar ik de afgelopen jaren veel mee bezig ben geweest.”

 “Ik ben als creatief ondernemer ambitieus in mijn doelstellingen. Op de academie wordt je niet veel geleerd over ondernemerschap en dat hoeft volgens mij ook niet. In je korte tijd daar moet je volgens mij zoveel mogelijk met ontwerpen en creëren bezig zijn. Later heb je dan weer meer tijd voor de randvoorwaarden.”

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht