Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Maandag 22 april zijn wij gesloten in verband met Pasen. Wij wensen jou ook een fijn lang weekend!  

Goed werkgeverschap dankzij twee leningen

Ervaringsverhaal: Dansgezelschap de Stilte

Jan Baanstra, zakelijk directeur van dansgezelschap De Stilte, zocht eind vorig jaar financiële continuïteit voor zijn organisatie, ondanks een liquiditeitstekort. De oplossing lag in het aanvragen van twee leningen: een Talentlening van 40.000 euro en een Brabantse Cultuurlening van 15.000 euro. Hij legt het ‘nogal technische verhaal’ uit.

 

De Stilte is een Bredaas gezelschap dat dansvoorstellingen voor kinderen maakt met professionele kunstenaars. Jan Baanstra is er zakelijk directeur. Eind vorig jaar leende hij voor het gezelschap via Cultuur+Ondernemen in totaal 55.000 euro, opgedeeld in twee leningen: een Talentlening van 40.000 euro en een Brabantse Cultuurlening voor het resterende bedrag van 15.000 euro.

Waarom twee leningen? ‘Het gat in mijn begroting was 55 duizend euro. Vanuit een Talentlening kan maximaal 40 duizend euro verstrekt worden. En ik wist dat ze bij het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur ook leningen verstrekken. Vandaar de combinatie van die twee leningen. Bovendien is het risico op deze manier gespreid.’  Cultuur+Ondernemen is van beide leenfaciliteiten de inititiatiefnemer en kan zo ook voor de combinatiefinanciering tot een integrale beoordeling komen. 

Waar was het geld voor nodig? ‘Het is een vrij technisch verhaal. De Stilte krijgt structurele ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten, in het kader van het Kunstenplan. Dat loopt steeds vier jaar. In het eerste kwartaal van 2013 kregen we een voorschot op de subsidie, zodat we meteen genoeg middelen hadden. Dat voorschot werd in het laatste kwartaal van 2016 verrekend, waardoor we in die periode geen geld uitgekeerd kregen. ‘Onze begroting was wel sluitend, maar we hadden geen liquiditeit. Ik had dus een gat wat betreft het uitbetalen van lonen. Toch wilde ik de continuïteit voortzetten. Niet dat gat oplossen met freelanceconstructies, maar blijven werken met contracten. Goed werkgeverschap is bij ons heel belangrijk, daar gaan we niet op beknibbelen.’

Tenslotte: hoe heb je de aanvraagprocedure ervaren? ‘De dialoog was veel sterker dan bij het aanvragen van een subsidie. Daar is er een commissie, die toetst je plan op afstand. Hier gaat het om een incident, wordt er veel meer naar de technische kanten gekeken. De procedure was relatief eenvoudig. Ik kreeg aan het einde wel een dik contract dat ik moest tekenen, maar ik heb nooit het gevoel gehad dat er veel restricties waren. Wel dat er vertrouwen was. ‘Het contact met de adviseur van Cultuur+Ondernemen was verfrissend, heel anders dan wat ik me zou voorstellen van een bank. Ik kon goed terecht met mijn vragen, kreeg heel vriendelijk én professioneel antwoord. Het was duidelijk te merken dat de adviseur verstand van zaken had door eerder werk voor een bank. Het advies heeft me verrijkt. Het was een nieuwe ervaring, ik ken nu de mogelijkheden, dat is prettig.’

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht