Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Maandag 22 april zijn wij gesloten in verband met Pasen. Wij wensen jou ook een fijn lang weekend!  

Ervaringsverhaal: jazzmuzikant en saxofonist Frank Paavo

Lening én Training voor productie eerste eigen jazz CD

Frank Paavo is een zeer ervaren jazzmuzikant en saxofonist. Hij richtte diverse eigen Jazz- en Improvisatie-ensembles op zoals Lijn 5 en Noord 9. Na verhuizing in 1982 naar Amsterdam speelde hij bij jazzorkest De Boventoon van Herman de Wit. 

Met vele musici en muziekgezelschappen trad hij op, onder andere met popmuzikant Wally Tax. Met de Surinaamse band Karisma werd een nummer 1 hit in Suriname met Kowroe P'tata gescoord, waarna toernees door Duitsland, Spanje, Frankrijk, Denemarken en België volgden. In 2011 richtte hij zijn eigen muziekschool op. Nu is het tijd voor zijn eerste CD ‘Jazz Painter’, uitgevoerd in samenwerking met zeven gast-muzikanten. Voor financiering van de productiekosten van deze CD sloot Frank een Amsterdamse Cultuurlening af bij Cultuur+Ondernemen.

Kun je wat vertellen over de totstandkoming van deze CD?

Inspirator voor het maken van deze CD was Tineke Postma, een begrip in de Nederlandse en internationale jazz kringen. Na een aantal compositielessen bij haar te hebben gevolgd, droeg zij het idee voor. Dat ben ik gaan onderzoeken en mensen gaan zoeken die me verder konden helpen. Niet alleen muzikaal maar ook qua financiering en marketing. Op dit moment is er een gelimiteerd oplage van de CD’s geproduceerd en is de volgende stap een releaseparty  plannen, boekingen binnenhalen en via social media de CD te promoten.

Hoe kwam je bij Cultuur+Ondernemen terecht?

Toevallig besprak ik mijn idee en het feit dat ik een financiële buffer nodig had met een leerling van mijn muziekschool, die werkzaam is in de financiële wereld. Hij attendeerde me op de mogelijkheid om een lening bij Cultuur+Ondernemen af te sluiten. Dat heb ik samen met hem verder onderzocht en hij heeft me ook bijgestaan in het proces en de gesprekken met de adviseur bij Cultuur+Ondernemen. En heb uiteindelijk een Amsterdamse Cultuurlening van € 10.000,- af kunnen sluiten. 

Bij de Amsterdamse Cultuurlening heb je gebruik kunnen maken van Training en Begeleiding tegen een sterk gereduceerd tarief. Hoe heb je deze begeleiding ervaren?

De begeleiding en training van mentor Michael Peterson zijn van enorm toegevoegde waarde voor het commerciële aspect. Met zijn jarenlange ervaring als A&R (Artist and Repertoire) manager geeft hij mij advies over ontwerp en teksten voor de CD hoes, de volgorde van de nummers op de CD en ook evaluatie van de website en presskit. Altijd hoog inzetten is zijn motto. 

Wat heeft de lening jou opgeleverd?

De financiële druk is van de ketel: ik betaal in maandelijkse termijnen terug.  En daarmee heb ik de hele productie van de CD kunnen financieren: studio, muzikanten, repetitieruimte, catering, hoesontwerp drukken, mixing en mastering.

Wat zijn je dromen?

De nummers van deze CD wil ik op de grotere podia in Nederland spelen. Een optreden bij De Wereld Draait Door zou niet misstaan. De ultieme droom blijft  deelname aan het North Sea Jazz Festival. 

Heb je tips voor andere kunstenaars/creatieven?

Mijn filosofie is:  Je kan het niet alleen, sterker nog doe het niet alleen! Als je tegen bepaalde zaken opziet, haal er dan mensen bij en vraag om hulp. Wat ik nu in 1 jaar tijd heb bewerkstelligd, had ik anders zonder de hulp van anderen misschien 10 jaar over gedaan.  

Tineke Postma complimenteert me met haar woorden: "Frank laat met dit mooie debuut zien dat hij niet alleen een smaakvolle componist en saxofonist is maar ook talent heeft om zich te omringen met fijne musici die zijn muziek prachtig uitvoeren.” 

Frank Paavo over de inspiratie voor zijn nieuwe CD

Beluister soundbites van de CD Jazz Painter 

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht