Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Dankzij Talentlening volgende stap

Modeduo Maison the Faux: 'Met de billen bloot voor leningaanvraag'

Modehuis Maison the Faux werd eind 2015 door de Volkskrant uitgeroepen tot 'hét modetalent van Nederland'. Ontwerpers Tessa de Boer en Joris Suk zijn dan pas drie jaar bezig, maar maken al grote stappen. Zo showen ze in New York en zangeres Lady Gaga is gespot in hun kleding. Om een volgende stap te zetten in professionalisering en internationalisering, sloten de ontwerpers een Talentlening af. De Boer vertelt over de mogelijkheden en uitdagingen.

Weinig rek "We begonnen ons bedrijf vers van de kunstacademie, totaal berooid. Als modelabel moeten we elk half jaar fors investeren in nieuwe collecties, en dat gaat niet zonder steun. Gelukkig hebben we al veel subsidies mogen ontvangen, maar er is weinig financiële rek. Uitgaven lukken niet altijd precies op het juist moment. We wilden iemand bij ons team voor wat meer ademruimte. En met een aankomende show in New York zagen we kansen voor PR en sales die we niet konden laten liggen. Voor die zaken hebben we de Talentlening gebruikt."

Carl "Dankzij de lening hebben we nu een studiomanager, Carl. Hopelijk kunnen we hem voor altijd bij ons houden door dit geld. Tot voorheen moesten we alles met zijn tweeën doen. We waren eerder bezig met waar in een ontwerp een rits moest komen, dan kijken naar the bigger picture. Het is heel fijn dat Carl er nu is; hij overziet de uitvoering van collecties, waardoor wij ons meer kunnen focussen op art direction. Joris en ik weten dat er deuren voor ons open staan, hopelijk hebben we nu meer tijd om langs die deuren te lopen."

Griezelig "Zijn we ook naar een bank gegaan voor geld? Nee. Dat vond ik eerlijk gezegd nogal griezelig. Cultuur+Ondernemen voelde veel logischer. De Talentlening kent heel aantrekkelijke voorwaarden, zoals een lage vaste rente. En de mensen die met je meekijken naar de aanvraag hebben ook echt verstand van deze sector. Soms zien mensen kunstenaars niet voor vol aan, maar hier werden we heel serieus genomen. Dat is fijn werken."

Billen bloot "Begin zomer 2016 zijn we de aanvraag gestart. We hadden enigszins haast, want we wilden het geld gebruiken voor de modeweek in New York, begin september. Het was intenser dan alle aanvragen die we voorheen hadden gedaan. We moesten echt met de billen bloot. Kwartaalaangiftes, aanbevelingen, cashflowoverzichten: van sommige dingen had ik nog nooit gehoord. Gelukkig konden we de adviseur van Cultuur+Ondernemen altijd bellen en kregen we snel een reactie op onze vragen. En, het belangrijkste: we hadden de lening twee weken voor we naar New York vertrokken binnen."

Duidelijk "Aan andere startende ontwerpers zou ik de Talentlening zeker aanraden. Als je tenminste duidelijk hebt waarom je die lening wilt, waar je het geld voor gaat gebruiken en, heel belangrijk, hoe je het gaat terugverdienen. Het is geen subsidie, waarbij je gewoon je gang kunt gaan. Het blijft geleend geld. Wij verdienen de investeringen die we drie jaar geleden deden, nu terug. Het kost tijd om ons publiek te bereiken. Dat moeten we opbouwen voor we zogezegd kunnen cashen."

Toekomst "We hebben veel en grootse plannen, zowel op de korte als lange termijn. Zo openen we begin 2017 een eigen webshop, om meer zelfstandige verkoop te genereren en onze klanten nog beter te leren kennen. Ik geloof erg in onze groei. We zijn namelijk niet alleen een modemerk, we ontwikkelen ook artistieke concepten. Dit jaar deden we de inrichting van de tentoonstelling over Klimt en Schiele in het Gemeentemuseum Den Haag. Ook gaan we kostuums ontwerpen voor een Duits theatergezelschap. Naast het ontwerp van onze kleding dergelijke projecten blijven doen, in binnen- en buitenland en met een groter team, dat is hoe ik de toekomst voor me zie. En de Talentlening heeft de volgende stap naar die toekomst mogelijk gemaakt."

© Metalmagazine

Wie een Cultuurlening verkrijgt van Fonds Cultuur+Financiering, moet die ook weer terugbetalen. Het Fonds Cultuur+Financiering beoordeelt elke aanvraag na een zorgvuldige afweging. Cultuur+Ondernemen adviseert, maar is niet verantwoordelijk voor de toekenning of afwijzingsbesluiten van het Fonds.

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht