Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. Lees meer of plan direct een oriëntatiegesprek.

Maandag 22 april zijn wij gesloten in verband met Pasen. Wij wensen jou ook een fijn lang weekend!  

Financiële buffer met Amsterdamse Cultuurlening

Case Peer Paper Platform

Kala Newman is oprichter en directeur van Peer Paper Platform, een stichting die op de Amsterdamse Wallen ruimte biedt aan kunstenaars om een maand lang open atelier te houden. Het initiatief kreeg een subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, maar dat geld komt pas achteraf. Om toch kosten te kunnen maken, vroeg Newman een Amsterdamse Cultuurlening aan.

“Ik kende Cultuur+Ondernemen nog van lang geleden, toen ik als kunstenaar gebruik maakte van de WWIK”, vertelt Kala Newman. Ze is kunstenaar, curator en directeur van Peer Paper Platform. De stichting begon vorig jaar een open atelier pilot, waar zes kunstenaars een maand lang in het pand op de Amsterdamse Wallen werk mochten maken en tonen. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kende een subsidie toe, maar die wordt pas na rekening en verantwoording van het project uitbetaald.

“Toen ik op zoek ging naar een financiële buffer, heb ik de banken maar overgeslagen. Daar zouden ze me zeker niks gaan lenen. Wel heb ik bij onze eigen bank, Triodos, geïnformeerd naar de mogelijkheden. En die stuurden me meteen door naar Cultuur+Ondernemen.”

Newman vroeg vlak na elkaar een subsidie én de Cultuurlening aan. Wat waren de belangrijkste verschillen tussen die twee procedures? “Bij een subsidieaanvraag kijken ze meer inhoudelijk, je artistieke verhaal moet kloppen. Ze willen weten dat ze het geld kunstzinnig investeren. De criteria voor de lening waren zakelijker: het ging er meer om dat ik kon bewijzen dat ik het geld ook ging terugbetalen.”

Peer heeft er inmiddels een aantal succesvolle samenwerkingen met kunstenaars op zitten. Newman: “We hebben bijvoorbeeld een dichter uit de V.S. gehad, die Facebookcomments over de presidentsverkiezingen als startpunt voor zijn werk gebruikte. Daaruit is een expositie voortgekomen.” Naast een open atelier, is Peer ook een café en boekenwinkel. “Zo is er een lage drempel voor het publiek om in aanraking met de kunst te komen.”

Newman is blij met de mogelijkheden die de Cultuurlening haar heeft verschaft. “We betalen eerst alleen rente, en pas als we de subsidie binnen hebben, gaan we aflossen. Ik heb veel heen en weer gebeld met de adviseur over praktische zaken, het voelde veel persoonlijker dan zo’n groot bedrijf als een bank. Lenen via Cultuur+Ondernemen is toegankelijker en menselijker dan bij een bank. En echt gericht op kunstinstellingen, dus de voorwaarden zijn ook een stuk vriendelijker.”

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht