Cultuur+Ondernemen

Stichting Cultuur+Ondernemen is hét kenniscentrum voor ondernemerschap in de cultuursector. 

Wij volgen de richtlijnen van de overheid en het RIVM tegen de verspreiding van het coronavirus. Meer informatie over de maatregelen die wij genoodzaakt zijn te nemen, vindt u hier.

Theater Zuidplein liet een rondetafelgesprek met experts organiseren

Het was vrij snel duidelijk: in het nieuwe pand van Theater Zuidplein in Rotterdam moest een food court komen om het diverse, multiculturele publiek nog beter te bedienen. Maar hoe pak je zoiets aan? Interim-directeur Arnold Vollebregt liet Cultuur+Ondernemen een rondetafelgesprek met experts organiseren. "Een ideale manier om onze idee├źn te toetsen."

Begin 2015: de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwe locatie van Theater Zuidplein is in de eindfase. Interim-directeur Arnold Vollebregt: "In de eerste opzet voor het nieuwe pand, dat onderdeel is van het nieuwe stadscentrum Hart van Zuid in Rotterdam, was een traditioneel bistrorestaurant opgenomen. Kijkend naar onze doelgroep, die erg divers is en niet heel bemiddeld, was het duidelijk dat een ander horecaconcept beter zou aansluiten bij ons publiek." Het idee? Een zogeheten food court, een plek met meerdere laagdrempelige etenskraampjes.

Theater-Zuidplein-2-copy

Rondetafelgesprek
Binnen Theater Zuidplein is er enige kennis van dit concept en het idee wordt uitgewerkt. Met de eerste plannen op tafel ontstaat de behoefte die te toetsen. Vollebregt schakelt daarom Cultuur+Ondernemen in om een rondetafelgesprek te organiseren en mensen met verstand van zaken bij elkaar te brengen. "Wij hadden van tevoren een duidelijke lijst met vragen en een kort profiel van onze organisatie opgesteld. Zelf hebben we ook experts voorgedragen die we graag zouden willen horen. Cultuur+Ondernemen bracht ook experts in en heeft het hele proces begeleid en de organisatie op zich genomen."

Deskundigen
11 maart 2015 is het zover: Vollebregt en collega’s spreken aan de 'experttafel' met horeca-deskundigen over hun plannen voor het foodcourt. Het is een divers gezelschap: onder meer een van de initiatiefnemers van de Foodhallen in Amsterdam, iemand die zich bezighoudt met de retail op NS-stations en een deskundige op het gebied van gastvrijheid schuiven aan bij Theater Zuidplein. Vollebregt vindt dat het gezelschap een "evenwichtige samenstelling" heeft.

Wat er zoal ter sprake komt? "Het was in eerste instantie een moment om ons concept te toetsen", volgens de interim-directeur. En dat slaagt: de experts kunnen zich geheel vinden in het idee van een food court. "Verder hebben we concrete vragen neergelegd en over veel praktische zaken gepraat." Belangrijk daarbij: het food court in het nieuwe gebouw is niet alleen voor het theater, maar komt in de 'huiskamer' van het Hart van Zuid. "Een aandachtspunt was bijvoorbeeld: moeten we ook flexplekken voor zzp’ers verzorgen? Of: wat moeten de openingstijden van het food court worden?"

Heel zinvol
De sessie is voor Theater Zuidplein "heel zinvol", blikt Vollebregt terug. "We zijn breed geïnformeerd en hebben op basis van de meeting een lijst met 44 aanbevelingen kunnen opstellen. Daarnaast hebben we enkele van de experts ingehuurd als adviseurs voor verdere ontwikkeling van onze plannen." Die liggen nu alleen een beetje stil: "Pas in 2019 of 2020 wordt het pand opgeleverd. Anderhalf jaar voor de opening kunnen we alles rondom het food court verder oppakken."

Tot die tijd zijn Vollebregt en zijn team druk met inspiratie opdoen: "We zijn bijvoorbeeld laatst naar Londen geweest om te kijken bij alle markten en hallen die ze daar hebben. Het is heel leerzaam om bijvoorbeeld te zien wat daar de indeling is en hoe de logistiek werkt." Met dank aan de experttafel worden de plannen voor de nieuwe horeca bij Theater Zuidplein steeds concreter. "Cultuur+Ondernemen heeft de kennis en kunde, kent de doelgroep. Zij waren in staat om de mensen aan tafel te krijgen die wij wilden, dat heeft ons enorm geholpen."

Meer informatie?
Wil jij ook de hulp van een expert inschakelen? Lees er meer over of neem direct contact op met Martine

Deel deze pagina

Wat Cultuur+Ondernemen kan doen voor kunstenaars, culturele organisaties en bedrijven

Bekijk ons productoverzicht